blijven schrijven
Schrijven

7 redenen om te blijven schrijven

Je bent een boek aan het schrijven en eerst ging het vlot en fijn, maar nu stagneert het een beetje of misschien ligt het zelfs al even stil. Je vindt het lastig om te blijven schrijven. Je bent je motivatie kwijt en begint steeds meer te twijfelen. Wordt het wel een leuk boek? Zal iemand het ooit gaan lezen? Is schrijven eigenlijk wel iets voor mij? Als je eerder enthousiast werd van schrijven, is het ongetwijfeld wél echt iets voor jou. Maar alle dingen die leuk zijn om te doen, zijn soms ook best lastig. Zorg dat je niet opgeeft, dan wordt het zeker weer leuk. Daarom vandaag 7 redenen om te blijven schrijven.


Redenen om niet op te geven en te blijven schrijven

1. Je wordt er happy van. Dat is zeer waarschijnlijk de reden waarom je het ging doen: je wordt er blij van. Misschien nu even niet, maar door te blijven schrijven zal schrijven je zeker ook weer blij maken.

2. Je kan al schrijvende de boodschap vertellen die je graag wilde vertellen.

3. Het vergroot je zelfvertrouwen. Van doorzetten terwijl het moeilijk is word je altijd sterker, het draagt bij aan je zelfvertrouwen. Een volgende keer dat het moeilijk gaat of je weer twijfelt, weet je dat je het kan omdat je het eerder ook gedaan hebt. En hebt doorgezet.

blijven schrijven

4. Verder gaan met schrijven schept ruimte voor nieuwe verhalen, als je deze ‘uit je systeem’ geschreven hebt.

5. Schrijven kan therapeutisch werken. Het helpt je dingen op een rijtje te zetten, te begrijpen, rust en overzicht te creëren. En indien er iets heftigs gebeurd is, het te verwerken.

6. Schrijven is creëren. En niets is zo fijn om creatief bezig te zijn en nieuwe dingen te bedenken en te scheppen.

7. Als je boek klaar is, zal je blij zijn dat je hebt doorgezet en bent blijven schrijven!

Kun je wel wat meer schrijfinspiratie gebruiken? Meld je dan aan voor de dagelijkse schrijftipsmailing!

Waar word jij happy van?

Groetjes, Giovanna

14 reacties

 1. Volgens mij zijn dit goede redenen! Ik kan me wel voorstellen dat je bij het schrijven van een boek soms even vastloopt.

  1. Zeker! En – helaas – hoort soms even vastlopen wel bij het schrijven van een boek. Of bij ieder ander project waar je langdurig mee bezig bent. Gelukkig zijn er altijd manieren om snel weer verder te kunnen.

 2. Mooi geschreven, vooral dat stukje over het geven van zelfvertrouwen. Dat is inderdaad een heel goede invalshoek om er naar te kijken.

  1. Dankjewel! 🙂

 3. Gea Scholtens zegt:

  Wat een leuke tips! ik ben er wel helemaal mee eens.

  1. Dankjewel! 🙂

 4. Ja allemaal waar, ik schrijf vaak van mij af. Vind het wel leuk om mensen wakker te schudden en ze op een laagdrempelige manier iets te vertellen.

  1. Dat zijn zeker ook hele mooie redenen!

 5. zegt:

  Dat het je zelfvertrouwen vergroot, was niet wat als eerste in me op zou komen, maar je hebt helemaal gelijk. Als je iets afmaakt, vergroot dat inderdaad je zelfvertrouwen. Bij mij heeft schrijven (op dit moment voor mezelf en voor de blog) het meest een therapeutische werking. Ik mis het ook echt als ik het een poosje niet doe. Dan word ik onrustig(er).

  1. Mooi dat het schrijven voor jou zo’n therapeutische werking heeft. En leuk om te lezen dat jij dat ook hebt, dat je het mist als je het een poosje niet doet!

 6. zegt:

  Ik ben begonnen met schrijven omdat ik er alles in kwijt kan en het me de rust geeft. Het schrijven heeft een tijdje stil gelegen maar toen ik weer begon, besefte ik hoezeer ik het gemist had. En nu ben ik al bijna aan het einde van het boek. Zo spannend!

  1. Mooie redenen om te schrijven! En super dat je boek bijna af is!!

 7. zegt:

  Ik moet echt meer werk maken van schrijven, maar het belandt vaak op mijn “ooit to-do lijstje” in plaats van op de voorgrond. Nochtans geloof ik dus ook in de therapeutische werking van schrijven, zoals jij zegt.

  1. Helemaal logisch dat schrijven er nu niet zo van komt met een peuter, zwangerschap en je werk. Maar af en toe wat opschrijven voor de therapeutische werking is natuurlijk altijd fijn. En daar is soms een kwartiertje tussendoor al heel geschikt voor.

Reacties zijn gesloten.