braindump
Blog

Maak je hoofd leeg om beter te schrijven

‘Ga wandelen en maak je hoofd leeg. Werkt goed als je druk bent of veel aan je hoofd hebt,’ zei mijn fysiotherapeut een tijdje geleden tegen mij. Goed advies. Gaan we doen. Dus ik op een heerlijke ochtend vroeg opgestaan, de wandelschoenen aan en naar buiten.


Zo gezegd zo gedaan

Zou je denken in ieder geval. Ik snuif de heerlijke frisse ochtendlucht op en voel de nieuwe energie door mij heen stromen. Heerlijk. Nou mijn hoofd nog leegmaken. Die is namelijk altijd wel ‘vol’. Vol met nieuwe ideeën, dingen die ik nog wil doen, wil zien, dingen die ik niet moet vergeten. Beginnende verhaallijnen en nieuwe plotten, nieuwe blogs of leuke lijstjes, dit schrijversbrein denkt nooit nergens aan.

Oh wacht, ik moest mijn hoofd leegmaken, niet denken aan al die dingen, dus. Hmm, ja hebbes! Leeg hoofd. Voor twee tellen. Dus. Vervolgens plopt er gelijk een idee voor een kort verhaal op. Iemand, alleen, die de stilte op zoekt. Op de vlucht. Waarvoor? Even denken… Oh wacht, ik moest juist niet denken. Dat dacht ik al ja.

Hoe stopt een creatief schrijversbrein met denken?

Toen dacht ik, moet dat nou eigenlijk mijn doel zijn? Niet denken. Ik denk het eigenlijk niet. Denken is leuk, als schrijver denk en bedenk ik altijd dingen. Toch zit er wel wat in het leeg maken van je hoofd. Te veel moeten denken aan dingen die later moeten gebeuren (of die al geweest zijn, en je niet meer kunt veranderen) zorgen er voor dat er minder ruimte in je hoofd is voor creatieve gedachten. Daar komt bij dat het nergens voor nodig is om to-do-lists, boodschappenlijstjes en andere wil-ik-nog-eens-doen dingen in je hoofd te hebben. Door dingen op te schrijven haal je ze uit je hoofd. Lijstjes kun je opschrijven en andere dingen kun je van je af schrijven door een braindump.

braindump

Hoe doe je een braindump?

Bij een braindump schrijf je alles op wat in je hoofd zit. Neem een vel papier, een notitieboekje of je bullet journal en een lekker schrijvende pen. Zet een timer op vijf minuten, langer mag ook als je dat nodig hebt of prettig vindt. En schrijf in die tijd alles wat in je hoofd zit op. Boodschappenlijstjes, dingen waar je over piekert, iets wat je nog aan iemand wil vragen, maar niet durft, je dromen voor de toekomst; gewoon alles wat er in je hoofd zit. Als je denkt dat je alles opgeschreven hebt, probeer dan verder te denken aan wat je nog meer kunt dumpen. Of schrijf gewoon willekeurige woorden op die je kunt bedenken, vaak linken die dan aan dingen die je ook nog van je af kunt schrijven. Dat brengt je weer op gang om verder te gaan.

Doe dit nog een paar keer als je het gevoel hebt dat je hoofd nog steeds erg vol zit. Dat kan er kort na of een paar dagen later, wat voor jou prettig is.

De voordelen:

Een braindump:

 • helpt je hoofd leeg maken;
 • schept ruimte voor nieuwe dingen;
 • geeft orde en inzicht in alles wat je nog moet doen of wil doen;
 • helpt je creatief bezig te zijn door op een creatieve manier van je af te schrijven.

Je hoofd leeg houden

Om te voorkomen dat je hoofd al gauw weer volloopt, is het goed om vaker iets van je af te schrijven. Zorg dat je altijd een notitieboekje in je tas of op je nachtkastje hebt, zodat je een nieuw idee, een plan of een vraag meteen op kan schrijven.

Ik heb naast dat ik overal papieren notitieboekjes heb liggen, ook de app OneNote op mijn telefoon, tablet én computer staan. Heb ik een idee onderweg dan schrijf ik die via mijn telefoon erin. Later thuis kan ik er zo op mijn computer mee verder gaan. Je kunt in OneNote verschillende secties en pagina’s aanmaken om alles geordend te houden. Zo heb ik er pagina’s in aangemaakt als ‘blog ideeën’, ‘korte verhalen’, ‘boek ideeën’, ‘website’ en het boek dat ik nu aan het schrijven ben. Borrelt daar onderweg ineens een idee over op, dan kan ik dat opschrijven. Ook staat mijn karakterdossier erin, zodat ik nog iets op kan zoeken of een leuk nieuw karaktertrekje voor een personage kan opschrijven en ik het niet kan vergeten.

Doe jij wel eens een braindump?

Groetjes, Giovanna

8 reacties

 1. zegt:

  Echt een heel slim idee, zo’n braindump! Ik herken je verhaal maar al te goed. Zelfs tijdens het wandelen, schieten mijn gedachten vaak van hot naar her. Mijn hersenen lijken soms gewoon geen uitknop te hebben. Zo’n braindump zou me dan weer wel echt helpen. Dat ga ik zeker onthouden.
  Wat mij trouwens ook helpt, is om tijdens het wandelen de focus te leggen op mijn voeten (dat leerde ik tijdens een sessie mindfulness) of om mijn camera mee te nemen. Met mijn camera bij de hand heb ik opeens wel oog voor de omgeving en ben ik daar veel te druk mee bezig om aandacht aan al mijn gedachten te besteden.

  1. Goed idee om op je voeten te letten tijdens het wandelen, dan kan je hoofd niet gevuld met gedachtes zijn inderdaad. Ik heb mijn camera altijd bij mij, en inderdaad, als ik foto’s maak let ik op de omgeving en niet aan alles wat er door mijn hoofd heen dwarrelde. Daar was ik mij eerder nog bewust van.
   Haha herkenbaar hoor, hersenen die soms gewoon geen uitknop lijken te hebben. Creative minds …

 2. Ilona Wielinga zegt:

  Fijn artikel. En dit werkt ook zo goed voor mij. Als ik alles gewoon even op papier gooi, een to do lijstje maak en dit inplan, heb ik daarna de rust om me echt te focussen op datgene wat moet gebeuren. Of dit nou schrijven is, of iets anders.

  1. Wat leuk om te lezen dat het voor jou ook goed werkt om alles op papier te gooien, op wat voor manier dan ook.

 3. Lianne zegt:

  Herkenbaar! Ik probeer ook wel eens te wandelen om mijn hoofd leeg te maken, maar mijn gedachten dwalen dan toch weer af naar het een en ander. Als er me echt een goed inspiratiemoment te binnen schiet, zet ik het in de notities van mijn telefoon, want die heb ik altijd gauw bij de hand. Voor de rest helpt geconcentreerd aan één taak wel een beetje om mijn hoofd wat leger te maken!

  1. Leuk om te lezen dat jij dat ook hebt!
   Mooi dat geconcentreerd aan één taak werken je ook helpt om je hoofd wat leger te maken. Dat ene schrijf je er uit en door de concentratie komen er niet gelijk allemaal andere ideeën voor in de plaats.

 4. Lilian zegt:

  Ik zou dit ook wat vaker moeten doen, maar doe het eigenlijk zelden. Ik las ook ergens dat je het dan met de hand moet opschrijven i.p.v. typen. Ik gebruik nu evernote en dan kan ik het eventueel opslaan als foto.

  Ik wandel wel elke ochtend, maar dan luister ik podcasts en luisterboeken, dus dan wordt m’n hoofd juist een stuk voller haha. Maar ’s avonds mediteer ik alles weer leeg 😉

  1. Leuk dat jij het ook wel eens doet. Een braindump kun je inderdaad het beste met de hand doen, vandaar dat ik aanraad pen en papier te pakken. Een braindump op je computer of in een app wordt eerder schrijven dan ‘dumpen’. Maar voor andere dingen opschrijven of van je afschrijven is een app, zoals Evernote of OneNote super.
   Haha, ja herkenbaar. Sinds ik luisterboeken ontdekt heb, loop ik ook vaak een boek te luisteren op wandel of fiets momenten. Maar klopt wat je zegt, dat je hoofd daar juist voller van wordt. Ik merk dat heel goed als ik veel aan mijn hoofd heb, dan kan ik een luisterboek of podcast er juist niet bij hebben.
   Mediteren is ook een hele mooie om je hoofd leeg te krijgen!

Reacties zijn gesloten.