bloggen als je weinig tijd hebt
Blog

5 tips om te bloggen als je weinig tijd hebt

In bloggen kan veel tijd gaan zitten, zeker als je het goed en uitgebreid wilt doen. Maar dat wil niet zeggen dat je bloggen wel kan vergeten als je weinig tijd hebt. Met deze 5 tips lukt het jou ook om naast een drukke baan, studie, gezin of social life te bloggen als je weinig tijd hebt.

1. Bedenk hoe vaak je wil bloggen

Bedenk, afhankelijk van hoeveel tijd je hebt, hoe vaak bloggen per week/maand voor jou haalbaar is. Voor de een is drie keer per week een realistische frequentie, terwijl voor een ander één blog per week, en voor een derde misschien zelfs één blog per maand het maximaal haalbare is. Door reële blogdoelen te hebben, leg je niet te veel druk op je schrijftijd. Zet liever in op een wat te lage blogfrequentie dan op een te hoge. Beter dat je een keer een extra blog plaatst omdat je schrijftijd over had, dan dat je je in allerlei bochten moet wringen om je quotum te halen. Of hem zelfs helemaal niet kunt halen.

2. Werk vooruit

Door vooruit te werken op je vrije dag of in het weekend, leg je een voorraad aan voor de momenten dat je weinig blogtijd hebt. Ik schrijf regelmatig al wat blogs (soms maar een halve blog of alleen alvast wat bullet points) die ik op een moment dat ik weinig schrijftijd heb alleen ‘af’ hoef te maken. Dat kost dan minder tijd, want het idee en de opzet zijn er al.

bloggen als je weinig tijd hebt

3. Ieder vrije moment om te schrijven is er een

Slechts een halfuurtje tussendoor hebben – je lunchpauze, wachtend op de trein/bus/tram, terwijl de kleine slaapt, of ’s ochtends vroeg voor je naar je werk gaat – kan toch zeer bruikbare tijd zijn. Het lijkt misschien als (te) weinig tijd, maar juist daardoor benut je elke minuut goed. Beter zelfs dan wanneer je uren schrijftijd op je laptop beschikbaar hebt, en daardoor eerst nog even je social media checkt, mail beantwoord of een recept voor het avondeten opzoekt, alvorens te gaan schrijven. Die ellendige Pinterest ook… 😉 Herkenbaar?

4. Zet andere media in

Zit je door je werk veel achter het stuur? Je kunt deze (niet handsfree) tijd toch gebruiken door andere media in te zetten. Tijdens het autorijden kun je niet fysiek schrijven, maar er zijn apps beschikbaar die spraak naar tekst omzetten. Jij spreekt, al rijdende, je nieuwe blog in en de app zet het om naar tekst. Die hoef je als je thuis bent, op de laptop alleen nog na te lopen en eventueel aan te passen.

5. Het hoeft niet altijd lang

Bedenk dat als je weinig tijd hebt om een blog te schrijven, een kortere blog een keer ook prima is. Let wel op dat je blog in ieder geval 300 woorden is, zodat hij SEO-proof is. Vind je een korte blog karig? Gebruik dan een keer wat meer foto’s om je kortere blog goed op te vullen.

Kun je nog wat extra tips gebruiken om je schrijftijd optimaal te benutten? Lees dan ook eens deze blog.

Hoe zorg jij voor voldoende schrijftijd als je weinig tijd hebt?

Groetjes, Giovanna

18 Reacties

 1. zegt:

  Wat een handige tips! De tip van de spreekapp ga ik zeker eens uitproberen. Ik zit regelmatig langere tijd in de auto en zou die tijd best wat productiever kunnen gebruiken. Bovendien is zo’n autorit bij mij vaak het moment waarop allerlei blogideeën komen opborrelen.
  Zelf gebruik ik ook graag jouw tip om elke vrije minuut te benutten. Ik schrijf regelmatig blogartikelen in het openbaar vervoer. Soms is één busrit zelfs genoeg om een volledig conceptartikel te typen. Dat is toch maar mooi goed bestede tijd 🙂

  1. Ik ben heel benieuwd naar hoe je de spreekapp vindt als je hem gaat uitproberen. Ik heb er zelf helaas weinig gelegenheid voor, omdat – als ik reis – ik vooral in de trein zit.
   Maar precies, typen tijdens een bus- of treinrit werkt ook goed.
   Heerlijk is dat hè, als je in korte tijd – wellicht juist om dat je weet dat je maar even gelegenheid hebt – toch zo veel geschreven krijgt. Zeer goed bestede tijd!

 2. zegt:

  Hele handige tips! Ik moet voor volgend jaar ook meer gaan vooruit schrijven wanneer ik ga afstuderen!

  1. Met een studie, en vooral met afstuderen, is bloggen gauw iets wat erbij inschiet, of in ieder geval vermindert. Met vooruit werken voorkom je dat zeker, en het geeft meer rust als je een mooi voorraadje hebt liggen. Succes met je studie!

 3. zegt:

  Hele handige en goede tips. Ik werk meestal vooruit, dat vind ik het prettigste.

  1. Leuk om te lezen dat jij ook graag vooruit werkt!

 4. zegt:

  Leuk om te lezen. Ik werk altijd graag vooruit. Als ik iets moet maken en dan een artikel moet schrijven ben ik gauw 4-8 uur bezig. En dan als ik iets haak nog veel langer.

  1. Ik kan mij goed voorstellen dat het schrijven jouw artikelen, zeker als het een patroon is, meer werk ik. Slim dat je ook vooruit werkt.

 5. Ik heb ook altijd diverse opzetjes voor artikelen klaarstaan. Soms alleen de titel met foto’s, soms alleen een titel als ik plotseling een idee krijg. Vooruit werken doe ik ook volop. Ik streef altijd naar zes artikelen in de week, en meestal lukt me dat. Ik heb meestal wel vrij veel inspiratie, dus daar ontbreekt het me niet aan. Tijd is soms inderdaad een ander verhaal;-)

  1. Haha ja herkenbaar, inspiratie genoeg, maar tijd is een heel ander verhaal. Ik heb toevallig gisteren een boek over bloggen zitten lezen, en over blogfrequenties en zij had het ook over 5-6 per week bloggen. Nou sprak mij dat zeker aan, maar door het stukje ’tijd’ en de haalbaarheid van vaker dan 2x per week bloggen heb ik dat eerder niet aangedurfd, maar ik wil zeker – mijn eigen tips ook toepassend natuurlijk 😉 – de blogfrequentie hier ook gaan ophogen.
   Leuk dat jij ook zo werkt, met opzetjes en soms ook alleen een foto!

 6. Dio zegt:

  Wat een handige tips! Vooruit werken is zooo belangrijk!

  1. Zeker weten!! 🙂

 7. Amelie van Writings by Amelie zegt:

  Dit zijn zeker en vast handige tips! De eerste twee pas ik zeker heel goed toe en kan ik ook aanraden aan anderen! Zo publiceer ik 2 à 3 blogs per week en schrijf ik soms 6 blogposts op een dag (of begin ik er toch al aan).

  1. Wat leuk om te lezen dat de eerste twee tips voor jou ook goed werken. Per week 2 à 3 blogs publiceren is een mooi aantal! En leuk dat jij ook meerdere blogs achter elkaar schrijft of ook alvast blog-beginnetjes maakt.

 8. Ilona Wielinga zegt:

  Voor mij werkt schrijven terwijl ik onderweg ben ook altijd goed. Voor school reis ik elke dag anderhalf uur met de trein, en in die tijd kan je een hoop gedaan krijgen.

  1. Wat goed dat je de reistijd van en naar school zo goed kunt gebruiken om te schrijven. Is het reizen elke dag gelijk een stuk minder vervelend en saai. Ik heb al schrijvende soms dat ik na 45 min. verschrikt opkijk als we bij de eindbestemming komen en denk: nu al?! Ik was net zo lekker aan het schrijven. 🙂

 9. Lianne zegt:

  Oh dit komt echt als geroepen! Ik ben nu met 2 projecten bezig wat even voorrang krijgt en dan merk ik dat het bloggen er al gauw bij inschiet. Er gaat toch veel tijd in zitten in het schrijven van blogs. Vandaag heb ik hopelijk wel even de tijd om een voorraadje te maken!

  1. Met twee projecten tegelijk bezig zijn vraagt veel van je tijd, logisch dat blogs schrijven dan sneller naar de achtergrond raakt. Ik hoop dat je vandaag tijd hebt kunnen vinden om vooruit te werken met het schrijven van blogs!

Reacties zijn gesloten.