het lukt mij niet alleen
Schrijven

Als schrijven niet lukt… Het lukt mij niet alleen

Je bent begonnen met het schrijven van je boek. Een tijdje ging dat best aardig, had je het idee. Tot je tegen dingen aan begon te lopen. Je twijfelde over verschillende dingen. Ging na even schrijven toch weer overnieuw beginnen, want het kon vast beter. Je probeerde weer wat, maar het ging steeds moeizamer. En nu ben je eigenlijk op een punt gekomen, dat je denkt: help, het lukt mij niet alleen. Wanhoop dan niet. Een boek schrijven doe je dan wel zelf, maar je hoeft het zeker niet alleen te doen.


Durf hulp te vragen

Iedere schrijver – ook die al boeken geschreven en gepubliceerd heeft – heeft vroeg of laat hulp nodig. Dat kan soms even sparren met een andere schrijver of met een redacteur zijn. Een schrijfcursus volgen om de fijne kneepjes van het schrijven te leren. Een schrijfgroep waar je gelijkgestemden vindt. Of je schrijfcoach die je onder speed dial hebt en waar je met al je vragen terecht kan. Kijk wat bij jou past en waar jij het meeste aan hebt om je boek geschreven te krijgen.

Schrijfcursus

Als je vooral aanloopt tegen het stukje ‘hoe schrijf ik een boek?’ dan ben je met een van de schrijfcursussen het best geholpen. Daarin leer je hoe je begint, waar je rekening mee moet houden, hoe je een schrijfroutine ontwikkelt, hoe je herschrijft en nog veel meer!

Schrijfgroep

Misschien weet je al hoe je een boek moet schrijven, maar mis je het sparren met andere schrijvers en wat steun en motivatie van elkaar. Verder kun je het eigenlijk wel zelf, maar je bent blij als je het niet geheel alleen hoeft te doen. Dan is de Over Schrijven Gesproken Facebookgroep een fijne plek om te vertoeven.

Redacteur

Maar als dat allemaal prima zit – je hebt de kennis al vergaard en hebt een paar toffe vrienden waar je mee kan sparren – lukt het je waarschijnlijk prima om zelf je boek te schrijven. Waar je wel mee zit, is dat je twijfelt of het wel goed genoeg is om naar een uitgeverij te sturen. Of je wilt het in eigen beheer uitgeven en wilt dat het goed geredigeerd wordt. Dan is een redacteur je steun en toeverlaat en helpt je de foutjes, missers, gaten, onduidelijkheden of zelfs plotholes eruit te halen. Je kunt een redacteur bijvoorbeeld inschakelen voor een correctieronde, een uitgebreide redactieronde of voor een manuscriptbeoordeling met een adviesrapport.

het lukt mij niet alleen

Schrijfcoaching

Heb je eigenlijk behoefte aan al deze dingen, dan is een schrijfcoachtraject wellicht wat jij zoekt. Met een traject krijg je zowel de kennis over het schrijven van een boek aangedragen, de medeschrijvers om mee te sparren tijdens een livedag, de redacteur die je manuscript naleest als het af is, en de schrijfcoach die er is voor al jouw schrijfvragen, hulproepen, vastlopers, twijfels, steun- en motivatiebehoeften en een-op-een-begeleiding.

Waar je ook tegenaan loopt, waar je ook bij denkt help het lukt mij niet alleen, weet dat je het ook niet alleen hoeft te doen. (Dit geldt trouwens voor alles in het leven!) Hulp vragen mag en toont juist dat je sterk bent en verder wilt groeien.

En voor je het weet, heb je dat boek toch geschreven!

Waar heb jij wel eens hulp bij ingeschakeld?

Groetjes, Giovanna

2 reacties

  1. Mooie tips! Ik ga deze site en cursussen onthouden.

  2. zegt:

    Hulp inschakelen lijkt me wel een heel spannende stap. Dat wat in jouw hoofd zat en via je toetsenbord naar buiten kwam, is dan ineens niet alleen meer van jou. Eigenlijk heel mooi werk dus, wat jij hebt!

Reacties zijn gesloten.