bloggen als je weinig tijd hebt
Schrijven

5 tips om te bloggen als je weinig tijd hebt

In bloggen kan veel tijd gaan zitten, zeker als je het goed en uitgebreid wilt doen. Dat wil niet zeggen dat je bloggen wel kan vergeten als je weinig tijd hebt. Met deze 5 tips lukt het jou ook om naast een drukke baan, studie, gezin, schrijven of een actief sociaal leven te bloggen als je weinig tijd hebt.


1. Bedenk hoe vaak je wil bloggen

Sta even stil bij hoe vaak bloggen per week of per maand voor jou haalbaar is. Dit is afhankelijk van hoeveel tijd je hebt. Voor de een is drie keer per week een realistische frequentie, terwijl voor een ander één blogpost per week, en voor een derde misschien zelfs slechts één blogpost per maand het maximaal haalbare is. Door realistische blogdoelen te hebben, leg je niet te veel druk op je schrijftijd. Zet liever in op een wat lagere blogfrequentie dan op een te hoge. Beter dat je een keer een extra blogpost plaatst omdat je schrijftijd over had, of alvast een blogpost in het vooruit hebt kunnen schrijven. Dan dat je je in allerlei bochten moet wringen om je gewenste aantal blogposts per week of maand te halen. Of dit zelfs helemaal niet te halen.

2. Werk vooruit

Door vooruit te werken op je vrije dag of in het weekend, leg je een voorraad aan voor de momenten dat je weinig blogtijd hebt. Ik schrijf regelmatig al wat blogposts (soms maar een halve blogpost of alleen alvast wat kernpunten) in het vooruit. Die hoef ik op een moment dat ik weinig schrijftijd heb, alleen ‘af’ te maken. Dat kost beduidend minder tijd, want het idee en de opzet zijn er al.

bloggen als je weinig tijd hebt

3. Ieder vrij moment om te schrijven is er een

Slechts een halfuurtje tussendoor hebben kan evengoed zeer bruikbare tijd zijn. Wat dacht je van je lunchpauze, wachtend op de trein/bus/tram, terwijl de kleine slaapt, of ’s ochtends vroeg voor je naar je werk gaat. Het lijkt misschien als (te) weinig tijd, maar juist daardoor benut je elke minuut goed. Beter zelfs dan wanneer je uren schrijftijd beschikbaar hebt. Waardoor je als je je laptop openklapt eerst nog even je social media checkt, mail beantwoord of een recept voor het avondeten opzoekt, alvorens te gaan schrijven. Die ellendige Pinterest ook… 😉 Herkenbaar?

4. Zet andere media in

Zit je door je werk veel achter het stuur? Je kunt deze (niet handsfree) tijd toch gebruiken door andere media in te zetten. Tijdens het autorijden kun je niet fysiek schrijven, maar er zijn apps beschikbaar die spraak naar tekst omzetten. Jij spreekt, al rijdende, je nieuwe blogpost in en de app zet het om naar tekst. Die hoef je als je thuis bent, op de laptop alleen nog na te lopen en eventueel aan te passen. Mocht je goede ervaringen hebben met een bepaalde spraak-naar-tekstapp, dan hoor ik het graag. Ik had en handige, maar ben die kwijt…

5. Het hoeft niet altijd lang

Bedenk dat als je weinig tijd hebt om een blogpost te schrijven, een kortere blogpost een keer ook prima is. Let wel op dat je blogpost in ieder geval driehonderd woorden bevat, zodat hij wel SEO-proof is. Vind je een korte blogpost karig? Gebruik dan een keer wat meer foto’s of een paar goede quotes om je kortere blogpost goed op te vullen.

Hoe zorg jij voor voldoende schrijftijd als je weinig tijd hebt?

Groetjes, Giovanna

3 reacties

  1. Goede tips, vooruit werken is het voor mij en ik probeer zoveel mogelijk te combineren als ik ergens heen ga.

  2. zegt:

    Voorheen plande ik vooraf heel veel. Maar ik schrijf nu vooral als ik er tijd, inspiratie en zin in heb. Het is voor mij een hobby en dat moet ook zo blijven. Als het een moetje wordt is het minder leuk. Maar soms heb ik ineens heel veel inspiratie, waardoor ik meerdere ideeën uitschrijf of brainstorm voor later.

  3. zegt:

    Vooraf inplannen is bij mij de sleutel. Er staat altijd een rij blogs klaar, dus als ik even weinig tijd heb, is dat geen probleem.

Reacties zijn gesloten.