verhaal verandering nodig
Schrijven

Als je verhaal verandering nodig heeft

Tijdens het schrijven, kan het gebeuren dat je verhaal vast komt te lopen. Je komt er maar niet uit hoe het verder moet. Wellicht is het tijd voor een drastische aanpak en heeft je verhaal verandering nodig. Daarbij is het belangrijk om keuzes te durven maken en het roer om te durven gooien. Benieuwd wat voor drastische keuzes je kan maken om weer vooruit te kunnen gaan? Lees dan vooral verder!


Personages

Misschien moet een van je personages, helaas, sterven om je verhaal weer verder te kunnen laten gaan. Zijn/haar taak zit erop en hij/zij blokkeert nu de boel. Of een personage moet geheel geschrapt worden omdat die niet functioneel is, afleidt of een stoorzender van je verhaal is. Ook kan het soms helpen om een personage te veranderen qua geslacht of leeftijd. Dit helpt vaak niet alleen je verhaal weer op gang te krijgen, maar biedt ook nieuwe perspectieven waar je eerder niet aan gedacht had.

Verhaallijn

Het kan ook zijn dat het je verhaallijn zelf is die niet blijkt te werken en dat je het beter over een andere boeg kan gooien. Of gaandeweg blijkt dat het gekozen genre (bijvoorbeeld fictie, thriller of chicklit) niet de juiste is en dat het misschien beter als non-fictie, Young Adult, of roman geschreven kan worden.

verhaal verandering nodig
Brig, Zwitserland (vakantiefoto uit 2018)

Flashbacks en flashforwards

Soms wil een verhaal niet vlotten omdat het saai is als het chronologisch wordt opgeschreven. Je kunt er meer spanning in aanbrengen door het verhaal met behulp van flashbacks te vertellen. Of juist door kleine tipjes van de sluier op te lichten door middel van flashforwards. Ook is het goed om te kijken of het echt belangrijk is dat eerst dit, dan dat en daarna zus moet gebeuren. Of kan het ook anders? Probeer of het in een andere volgorde beter loopt. Out of the box-denken kan helpen!

Andere tijd of setting

Ook kan het zijn dat je verhaal niet lekker loopt door de tijd waarin het zich afspeelt, waardoor je verhaal verandering nodig heeft. Misschien zou het beter tot zijn recht komen in een hele andere tijd, bijvoorbeeld in de middeleeuwen of juist in de toekomst. Of blijkt een andere omgeving (bijvoorbeeld Zwitserland, zie foto) een geschiktere plek. Of schakel over van dorp naar stad, of juist andersom.

Heb jij wel eens drastische veranderingen toegepast?

Groetjes, Giovanna

2 reacties

  1. zegt:

    Dat veranderen lijkt me voor een schrijver gewoon een beetje eng. Zeker als je afscheid moet nemen van een personage waar je zelf ongetwijfeld een beetje van bent gaan houden. Maar ik kan me ook wel heel goed voorstellen dat het soms nodig is.

    1. Het is zeker best een beetje eng, alle verandering is spannend. Maar vaak voel je als schrijver wel al lange tijd dat het stroef en moeizaam gaat en dat je op die manier niet verder komt. De boel omgooien helpt dan vaak goed. Uiteraard doe je dat met een back-up van je verhaal hoe het was, zodat het altijd weer teruggedraaid kan worden.

Reacties zijn gesloten.