Blog

Als je verhaal verandering nodig heeft

Tijdens het schrijven, kan het gebeuren dat je verhaal vast komt te lopen. Je komt er maar niet uit hoe het verder moet. Kijk dan eerst of deze tips je vooruit kunnen helpen. Als dat je niet helpt, is het wellicht tijd voor een drastischere aanpak. Daarbij is het belangrijk om keuzes te durven maken en het roer om te gooien. Hieronder vertel ik je wat voor drastische keuzes je kan maken om weer vooruit te kunnen gaan.

 

Personages

Misschien moet een van je personages, helaas, sterven om je verhaal weer verder te kunnen laten gaan. Zijn/haar taak zit er op en blokkeert nu de boel. Of moet je een personage geheel schrappen omdat die niet functioneel is, afleidt of een stoorzender van je verhaal is. Ook kan het helpen om een personage te veranderen in geslacht of leeftijd. Mijn tweede manuscript zou gaan over een moeder die haar twee oudste zoons ‘kwijtraakt’ door slavernij. Tot ik begon te schrijven en besloot dat het veel pakkender zou zijn om de hoofdpersoon een meisje van 17 te laten zijn die met een smoesje de slavernij van een fabriek ingelokt wordt. Vanuit het oogpunt van de moeder die haar kinderen kwijt is en niet weet wat er gebeurd, zou ik al gauw vastlopen. Maar vanuit het oogpunt van de dochter die het zelf meemaakt kan het verhaal goed vooruit.

Verhaallijn

Het kan ook zijn dat het je verhaallijn zelf is die niet blijkt te werken en dat je het beter over een andere boeg kan gooien. Of het blijkt gaande weg dat het gekozen genre (bijvoorbeeld fictie, thriller of chicklit) niet de juiste is en dat het misschien beter als non-fictie, Young Adult, of roman geschreven kan worden.

Flashbacks en flashforwards

Soms wil een verhaal niet vlotten omdat het saai is als het chronologisch wordt opgeschreven. Je kunt er meer spanning in aanbrengen door het verhaal met behulp van flashbacks te vertellen. Of juist door kleine tipjes van de sluier op te lichten door middel van flashforwards. Ook is het goed om te kijken of het echt belangrijk is dat eerst dit, dan dat en daarna zus gebeurt? Of kan het ook anders? Probeer of het in een andere volgorde beter loopt.

Andere tijd of setting

Ook kan het zijn dat je verhaal niet lekker loopt door de tijd waarin het zich afspeelt. Misschien zou het beter tot zijn recht komen in een hele andere tijd, bijvoorbeeld in de middeleeuwen of juist in de toekomst. Of schakel over van dorp naar stad of juist andersom.

verhaal

Heb jij wel eens je verhaal drastisch veranderd of misschien zelfs een personage helemaal geschrapt?

Tot de volgende keer!

Groetjes,
Giovanna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.