ochtend schrijvend
Schrijven

10 tips om de ochtend schrijvend te beginnen

Zou je graag meteen in de ochtend al gaan schrijven, maar heb je moeite met opstaan? Zet je elke ochtend het liefst je wekker nog vijf keer op snooze? Voel je je moe en futloos de eerste uren? Wil je de dag graag fris en vrolijk beginnen en een uurtje gaan schrijven? Tijd om je ochtendritueel te veranderen!


Aangeleerd

Bedenk dat alles wat je ooit aangeleerd hebt je ook weer af kunt leren, en zo ook nieuwe dingen ervoor in de plaats kunt zetten. Zo kun je verkeerde slaaprituelen vervangen door goede en kun je je ochtend beter beginnen, schrijvend bijvoorbeeld.

Op tijd naar bed

Het klinkt misschien als een open deur, maar ga op tijd naar bed ’s avonds. Zo sta je uitgeruster op ’s ochtends. Vooral schrijvers denken winst te hebben door ’s nachts lekker door te schrijven, maar die uren moeten toch ergens vandaan komen. Proberen slaap in te halen in de ochtend die je in de avond te kort bent gekomen is een illusie en maakt dat je misschien wel meer uren slaapt, maar evengoed moe opstaat.

Vast ritme

Zorg voor een vast avondritme. Probeer elke dag rond eenzelfde tijdstip naar bed te gaan, ook in het weekend. Het komt niet op een half uurtje uiteraard, maar zorg wel dat je niet de ene dag om 21.00u naar bed gaat, de andere dag om 1.00u en de dag daarna om 22.00u bijvoorbeeld. Een vast avondritme helpt je een vast ochtendritme én een goed schrijfritme te ontwikkelen.

Bereid je lichaam voor

Kijk vanaf een uur voor bedtijd niet meer op je smartphone of tablet. Bekend is dat deze schermen een blauwe licht afgeven, die je hersenen doen denken dat het ochtend is. Hierdoor stopt de natuurlijke aanmaak van melatonine, die er juist voor zorgt dat je slaap krijgt. Stop ook met schrijven een uur voor het slapen gaan, anders blijf je je hersenen actief houden.

ochtend schrijvend

Ban de tv

Ban ook de tv uit je slaapkamer. Heel gemakkelijk Netflix je je nog even door één aflevering, of twee, of drie… van je favoriete serie. In je slaapkamer moet zo min mogelijk afleiding en drukte zijn. Het is de plek voor rust en ontspanning. Ook al lijkt de tv dat laatste ook te kunnen bieden, spanning, actie en snel wisselende scènes zorgen er ook voor dat je hersenen erg actief blijven. Wat de slaap dan weer tegenhoudt.

Ban ook het snoozen

Stop ’s ochtends met ‘snoozen’. Je houdt er jezelf mee voor de gek. En in plaats van dat je tot een bepaald tijdstip goed doorslaapt, onderbreek je je slaap door telkens je wekker af te laten gaan. Snoozen zorgt ervoor dat je moeier en gebrokener opstaat. Dus in plaats van je wekker om 7.15 uur te zetten en tot 7.30 uur te snoozen zet je je wekker om 7.30 uur en je staat gelijk op. Ooit heb je jezelf snoozen aangeleerd, je kan het ook echt weer afleren.

Stap uit bed

Zet je wekker niet naast je bed, maar er verder vandaan. Het liefst zelfs in een andere kamer (zeker als je – net als ik – je telefoon als wekker gebruikt). Als je wekker gaat moet je wel uit bed om hem uit te zetten. Spreek met jezelf af dat als je eruit bent je er ook uit blijft.

Frisse douche

Neem een lekkere frisse douche, het beste met afwisselend warm en koud water. En geniet van het water of loop in gedachten alvast door wat je deze dag gedaan wil hebben of waar je over wil gaan schrijven. Zo kun je met meer gemak de ochtend schrijvend beginnen.

Leg je kleren klaar

Als je de avond ervoor je kleren al klaar gelegd hebt, bespaar je dat ’s ochtends tijd omdat je er niet over na hoeft te denken als je nog niet helemaal wakker bent, of lang moet zoeken naar die missende sok.

Ontbijt altijd

Je motor begint pas goed te draaien na een ontbijt. Sla deze maaltijd dus nooit over, anders is het alsof je probeert te rijden op een lege tank. Je hoeft niet uitgebreid te eten als je daar niet van houdt, maar neem er wel even de tijd voor. Vijf minuten zitten is al genoeg. Drink een kopje koffie of thee met een bakje yoghurt, of een knäckebrödje met gezond beleg, of neem een boterhammetje, een kommetje muesli, een bordje Brinta of een kommetje havermout, of wat fruit. Wat ook goed werkt is de avond ervoor je ontbijt vast voorbereiden. Ik maak vaak ’s avonds alvast mijn overnight oats klaar. De volgende ochtend haal ik het uit de koelkast, doe er nog wat fruit bij en mijn ontbijt is klaar! En nu alle voorbereidingen getroffen zijn, kan ook jouw ochtend schrijvend beginnen.

Wat doe jij om je dag goed te beginnen?

Groetjes, Giovanna

8 reacties

  1. zegt:

    Echt heel erg goeie tips! Maar toch ontbreekt mij de motivatie, slaap is zo heilig. Maar eigenlijk ben ik wel echt een ochtendmens dus zou er zeker baat bij hebben wat vroeger op te staan.
    Wij hebben geen tv in onze slaapkamer maar soms mis ik het wel. Maar mijn man is daar absoluut tegen, dus het komt er niet in. En eigenlijk maar goed ook, want inderdaad, voor je het weet ben je uren kwijt met bingewatchen.

    1. Het moet zeker niet ten koste van je slaap gaan, maar als ochtendmens kan wat eerder opstaan je wel helpen zonder dat het je slaap kost. Verstandig van je man, ik ben zelf ook tegen tv in de slaapkamer. 😉 Het kan je inderdaad uren kosten als je niet uitkijkt, maar het is gauw ook te veel onrust (flitsende beelden, verhaallijnen etc.) voor je slaapritme.

  2. zegt:

    Ik ben ook echt een ochtendmens en schrijf ook vooral in deze uren. In de middag doe ik dan andere dingen. Een fijn ritme.

    1. Wat een heerlijk ritme! Fijn productief ook.

  3. Ik ben absoluut een ochtendmens! Ik ga meestal op tijd naar bed en dan kan ik ook vroeg opstaan. In de ochtend ben ik ook altijd het meest productief en ik pas eigenlijk vrijwel al jouw tips inderdaad ook toe.

    1. Wat leuk om te lezen dat jij het ook eigenlijk zo doet en dat het voor jou ook goed werkt!

  4. zegt:

    Leuk om te lezen. Ik heb dit, toen ik mijn blog net had, heel lang gedaan. Nu doe ik ’s morgens juist eerst de lichamelijk actievere klussen en ik merk dat ik het daarna dan makkelijker vind om te schrijven. Alsof ik me dan niet opgejaagd voel door de andere dingen die nog moeten gebeuren.

    1. Leuk dat jij het heel lang ook zo gedaan hebt. En wat fijn dat je nu juist eerst lichamelijk actieve dingen doet. Ik vind dat vaak ook de belangrijkste afweging, dat je eerst dat moet doen waardoor je daarna zonder opgejaagd gevoel andere dingen kan doen.

Reacties zijn gesloten.