schrijfinspiratie
Schrijven

7 tips voor schrijfinspiratie

Je wilt dolgraag gaan schrijven. Je hebt er tijd voor geblokt in je agenda en je telefoon op stil gezet om ongestoord aan de slag te gaan. Kortom, je zit er klaar voor. Dus laat de woorden maar uit de spreekwoordelijke pen vloeien. Alleen vloeit er niets uit. Je hebt geen inspiratie! Help, wat nu?


Inspiratie, soms is het er en soms niet. Dat is nou eenmaal zo, bij iedereen. Sommige mensen denken dat inspiratie aan komt waaien, en sommigen dat je mazzel moet hebben om inspiratie te vinden. Of dat je op een inspirerende plek moet zijn om geïnspireerd te raken. Ik denk dat inspiratie iets is wat in je zit, net als creativiteit. Om creatief te zijn heb je niet allemaal mooie, dure spullen nodig (hoewel je daar zeer zeker prachtige dingen mee kan maken), je kunt het ook zijn met alleen een potlood en een vel papier, of wat schelpjes, een veer of wat (gedroogde) bloemen.

Voor inspiratie heb je eigenlijk ook niet veel meer nodig dan een schrijfplek waar jij je prettig voelt, je laptop of computer, of pen en papier. Maar als je moe, druk of gestrest bent, kun je je allesbehalve geïnspireerd voelen. Dan kan het fijn zijn om de inspiratie een handje te helpen, door de inspiratie in je aan te wakkeren. In de tips hieronder lees je hoe.

schrijfinspiratie

7 tips voor schrijfinspiratie

 1. Ruim je schrijfplek op. Een opgeruimde werkplek voorkomt afleiding en onrust. Fysiek opruimen zorgt daarnaast ook altijd voor een opgeruimd hoofd. Mooie bijkomstigheid is dat een opgeruimde plek een prettigere en een inspirerendere werkplek is.
 2. Pak een leeg notitieboekje of een velletje papier en een pen. Inderdaad, echt even old school. Dat werkt inspirerender dan typen op een computer. Begin gewoon te schrijven, ook als je geen idee hebt waarover. Je mag beginnen met ‘Blablabla’ of iets dergelijks als je dat prettig vindt. Maar ga gauw over in echte woorden. Begin gewoon met schrijven, voor minimaal tien minuten. Langer mag, korter niet.
 3. Bouw een inspiratiepotje op. Op een dag dat je je wel geïnspireerd voelt schrijf je al je ideeën op. Hoe klein of hoe onuitgewerkt, dat maakt niet uit. Op een inspiratieloze dag kun je hier veel inspiratie uithalen. Dit kunnen ideeën voor blogs zijn, voor (korte) verhalen of voor nieuwe hoofdstukken in je boek.
 4. Wanneer je tijd hebt, werk je alvast wat van de bij punt 3 genoemde ideeën uit. Die hoeven niet helemaal uitgeschreven te worden, maar schrijf op wat je globaal wil vertellen. Op een inspiratieloze dag pak je dit er weer bij en heb je een handvat om verder te gaan met schrijven. Op zo’n dag is teruglezen wat je eerder (als opzet) geschreven hebt vaak al voldoende om de schrijfinspiratie weer op te doen laaien.
 5. Observeer en omschrijf. Dit kun je zowel binnenshuis doen als buitenshuis. Kijk rond en laat je oog ergens op vallen. Dat beeldje van oma in de kast, de vaas bloemen op tafel, die mensen buiten op een bankje in het park, of die moeder met een huilende peuter in de supermarkt. Wat zie je? Welke kleuren neem je waar? Wat hoor je? Wat voel je? Waar doet het je aan denken?
 6. Heb je nog steeds geen schrijfinspiratie voor een artikel, verhaal, blog of je boek? Probeer dan een korte tekst te schrijven zoals een gedicht of een haiku.
 7. Het is ook heel inspirerend om met andere schrijvers te sparren. Je helpt elkaar, inspireert en brengt elkaar op nieuwe ideeën. Dat kan offline, of online bijvoorbeeld in de Over schrijver Gesproken community.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

Groetjes, Giovanna

6 reacties

 1. Ik ken wel van die periodes dat het niet wil. Iets gaan doen werkt wel voor mij. Of een boek erbij pakken die me interesseert en me meer gaan verdiepen.

  1. Dat zijn ook mooie tips! Een interessant boek lezen werkt bij mij ook altijd top, of even heerlijk bezig zijn en je zinnen verzetten.

 2. Ik heb gelukkig bijna altijd wel inspiratie en als blogger is dat natuurlijk wel zo fijn. Het inspiratie potje waar jij het over heb, heb ik ook;-) Zo heb ik altijd een schriftje op mijn bureau waar ik onderwerpen in schrijf en verder heb ik ook altijd wel een aantal concepten klaarstaan. De ene keer heb ik meer inspiratie voor een bepaald onderwerp en sommige concepten blijven dus wat langer ‘concept’ dan andere;-)

  1. Wat leuk dat jij ook een inspiratiepotje hebt voor je blogs! En dingen al klaar hebben staan als concept werkt bij mij ook heel goed. Dat neemt ook altijd de druk weg voor als je een keer minder inspiratie hebt, een mooie blog al klaar hebben staan.

 3. zegt:

  Op de één of andere manier komt mijn inspiratie altijd op de gekste momenten, tijdens dagelijkse bezigheden. Ik schrijf ideeën gelijk op en werk ze dan later uit tot een blog. Voor mij een fijne manier.

  1. Haha ja dat ken ik, net wanneer je bezig bent met iets anders komen ze. De ideeën meteen opschrijven is heel handig, kan je ze niet vergeten.

Reacties zijn gesloten.