Schrijfinspiratie
Blog

7 tips voor schrijfinspiratie

Je wil dolgraag gaan schrijven, hebt er tijd voor geblokt in je agenda en je telefoon op stil gezet om ongestoord aan de slag te gaan. Kortom, je zit er klaar voor. Dus laat de woorden maar uit de spreekwoordelijke pen vloeien. Alleen vloeit er niets uit. Je hebt geen inspiratie. Wat nu?

Schrijfinspiratie, ik heb er al eerder over geschreven in de blog ‘Inspiratie, een wonderlijk fenomeen’. Inspiratie, soms is het er en soms niet. Dat is nou eenmaal zo, bij iedereen. Maar je kunt het wel een handje helpen door de inspiratie in je aan te wakkeren.

In de 7 tips hieronder vertel ik je hoe.

1. Ruim je schrijfplek op. Fysiek opruimen zorgt ook altijd voor een opgeruimd hoofd. Mooie bijkomstigheid is dat je je werkplek gelijk ontdoet van afleidende, onnodige rommel. Geen afleidingen meer om je heen, wel een inspirerende werkplek.

2. Pak een leeg velletje papier en een pen. Inderdaad, een echte pen met papier. Dat werkt inspirerender dan typen op een computer. Begin gewoon te schrijven, ook als je geen idee hebt waarover. Je mag beginnen met ‘Blablabla’ of iets dergelijks als je dat prettig vindt. Maar ga gauw over in echte woorden. Begin gewoon met schrijven, voor minimaal tien minuten. Langer mag, korter niet.

Schrijfinspiratie inspiratie-potje

3. Bouw een inspiratie-potje op. Op een dag dat je je wel geïnspireerd voelt schrijf je al je ideeën op. Hoe klein of hoe onuitgewerkt nog, dat maakt niet uit. Op een inspiratieloze dag kun je hier je inspiratie uithalen.

4. Wanneer je tijd hebt, werk je alvast wat van de bij punt 3 genoemde ideeën uit. Hoeft niet helemaal uitgeschreven te worden, maar schrijf op wat je globaal wil vertellen. Op een inspiratieloze dag pak je dit erbij en heb je een handvat om verder te gaan met schrijven.

Verander eens van werkplek

5. Observeer en omschrijf. Dit kun je zowel binnen (bij slecht weer) doen als buiten. Kijk rond en laat je oog ergens op vallen. Dat beeldje van oma in de kast, de vaas bloemen op tafel, die mensen buiten op een bankje in het park, of die moeder met een huilende peuter in de supermarkt. Wat zie je? Welke kleuren neem je waar? Wat hoor je? Wat voel je?

6. Heb je nog steeds geen inspiratie voor een artikel, verhaal, blog of je boek? Probeer dan een korte tekst te schrijven zoals een poem of een haiku.

7. Het is ook heel inspirerend om met andere schrijvers te sparren. Je helpt elkaar, inspireert elkaar en brengt elkaar op nieuwe ideeën.

Waar haal jij je schrijfinspiratie vandaan?

Groetjes, Giovanna

2 Reacties

  1. Bij punt 1 ga ik al de mist in ;-).

    1. Oei dat is al snel! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.