Papieren boeken
Blog

Papieren boeken vs. e-books

Een aantal jaar geleden kwam naast het papieren boek ook het e-book op de markt. Deze nieuwe vorm van lezen werd een ware rage. Veel lezers stapten over naar de e-books. Toch zijn er mensen die een voorkeur blijven houden voor papieren boeken. Maar waarom zou je eigenlijk kiezen voor het een of het ander? Hieronder de voor- en nadelen van beide soorten boeken.


Voordelen papieren boeken

 • Met een boekenlegger ertussen sla je in één tel het boek weer open op waar je was gebleven.
 • Je kunt sowieso mooie boekenleggers gebruiken!
 • Je bladert makkelijker terug naar iets wat je eerder gelezen hebt.
 • Een papieren boek ligt (over het algemeen) heerlijk in de hand.
 • Ze zijn ook tweedehands te koop voor weinig geld.
 • Je kunt je boek omruilen in een Little free Library of Minibieb voor een ander boek als je hem uit hebt.
 • Boeken staan mooi in een boekenkast of als een stapeltje op een kastje.
 • Ze zijn te lenen in de bibliotheek. Afhankelijk van het bibliotheek of de gemeente, tegenwoordig vaak ook al snel: de nieuwste boeken liggen regelmatig al binnen een paar weken in de bieb.

Nadelen papieren boeken

 • Nemen veel ruimte in beslag. Voor je het weet puilt je boekenkast uit.
 • Als je graag de nieuwste boeken leest, is het best duur om elke keer een nieuw boek te kopen.
 • Ze beschadigen door het vele lezen. Met ezelsoren, gescheurde bladzijdes en geknakte kaften tot gevolg.
 • Ze zijn lastiger mee te nemen. Hoewel de dwarsligger (het gewone boek, gedrukt in klein, dwars formaat), daarvoor wel uitkomst biedt.
Papieren boeken

Voordelen e-books

 • Je kunt er heel veel van opslaan op je e-reader of in de bibliotheek van je e-read app.
 • Ze nemen veel minder ruimte in dan fysieke boeken.
 • Ze zijn goedkoper dan papieren boeken.
 • Je neemt makkelijker een ‘stapeltje’ e-books op vakantie mee dan een stapeltje papieren boeken.
 • Op de meeste e-readers of in e-read apps, kun je iets markeren voor later.
 • Ook kun je vaak notities maken op een bladzijde. Zowel de notities als markeringen zijn net zo makkelijk weer te verwijderen.
 • Je hebt nooit last van ezelsoren of andere beschadigingen aan je boeken.
 • Na aankoop online heb je het e-book meteen tot je beschikking, terwijl je op een papieren boek één tot meerdere dagen moet wachten tot je het in huis hebt.

Nadelen e-books

 • Ze zijn alleen te lezen op een speciale e-reader; of op je telefoon, tablet of computer met een speciale e-read app. Maar op die laatste drie leest het vaak toch minder prettig, omdat zowel die apparaten als de e-books niet daarvoor ontworpen zijn. Soms wordt een boek dan raar weergegeven omdat het niet helemaal compatibel is.
 • Terugbladeren naar een bepaalde passage is lastiger, tenzij je exact weet welke bladzijde je moet hebben.
 • De omslag van een boek is vaak in zwart-wit, of wel in kleur maar van mindere kwaliteit, afhankelijk van je e-reader of app.
 • Je kunt de omslag niet heel makkelijk even snel weer bekijken onder het lezen. Dat is iets wat ik bij het lezen van een papieren boek eigenlijk best vaak doe, omdat er zo veel al verteld wordt met de omslag, en vaak toch ook nog een mysterie bevat. Tijdens het lezen wordt er steeds meer duidelijk over.
 • Op een scherm lezen leest minder prettig als je niet een goede e-reader hebt. Op je telefoon, tablet of pc heb je ook meer last van het felle licht waarvan ze zeggen dat het je uit je slaapritme haalt. (Voor de voor-het-slapen-gaan-lezers.)
 • Het ligt minder lekker in de hand en voelt vrij statisch aan.
 • Ook al kun je tegenwoordig bij de online bibliotheek ook e-books lenen, het assortiment is beperkter.
Papieren boeken

Ikzelf heb een voorkeur voor papieren boeken, dat blijft voor mij toch het echte werk. Ik kan intens genieten van een mooi stapeltje boeken op mijn nachtkastje of van een goed gevulde boekenkast. Ook ligt het tijdens het lezen lekkerder in de hand. Daarnaast is het toch heerlijk om van tijd tot tijd bepaalde boeken uit de kast te halen, even vast te houden, te bekijken en open te slaan. En wat dacht je van het heerlijk rondsnuffelen in een boekwinkel? Neemt niet weg dat ik e-books op vakantie of onderweg naar een afspraak wel heel makkelijk lezen vind.

Ook vind ik het soms wel fijn om voor een e-book te kiezen, als ik een boek uit de bibliotheek gelezen heb (meestal heb ik dat met non-fictie) en het nog wel een keer wil lezen of er goede tips uit wil markeren. Dan koop ik vaak het e-book, omdat ik deze dan toch al als gewoon boek heb gelezen, en het als ooit-te-herlezen-boek minder ruimte inneemt.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit, papieren boeken of e-books?

Groetjes, Giovanna

18 reacties

 1. zegt:

  Ik hou echt van de praktische kant die een e-reader met zich meebrengt. Mijn e-reader is een lichtgewicht dat gemakkelijk overal meekan, daarom toch meer team E-reader. Maar niets boven de geur en voeling van een papieren boek, dat geef ik wel toe.

 2. zegt:

  Leuke blogpost! Ik ben team papieren boek (en zal dat altijd blijven), maar de laatste tijd lees ik ook heel veel e-books. Vooral omdat mijn leesgewoonte anders onbetaalbaar wordt, haha. Ik heb geen bibliotheekabonnement, maar wel kobo plus en het assortiment daar is ook ontzettend groot 🙂

  1. Leuk dat jij ook vooral van de papieren boeken bent! Die geven toch het meest de echte leesbeleving hè. Maar e-books hebben zeker voordelen, de lagere kosten bijvoorbeeld, en het voorkomen dat onze boekenkasten uitpuilen. 😉
   Over Kobo plus lees ik veel goede dingen, en als wij niet een bibliotheekabonnement zouden hebben, zou ik een abonnement op Kobo zeker overwegen.

 3. Ik heb een jaar genoten van een ereader tot mijn boek opeens op was. In een echt boek heb je daar geen last van daar voel je dat gewoon. Dat was het laatste boek toen ben ik weer naar het papier gegaan. Ik vind het kunnen verkopen van boeken ook we een goede pré dat mag niet zomaar met ebooks. Daarom vind ik ebooks ook te duur.

  1. Wat jammer dat je maar zo kort van je e-reader hebt kunnen genieten, begrijpelijk dat je weer terug naar de papieren boeken bent gegaan.

 4. zegt:

  Mooi zo alles op een rijtje! Ik ben door de sluiting van de bibliotheken meer e-books gaan lezen en ik vind het wel lekker in de hand liggen. En toch gaat er niets boven de geur en het gevoel van een papieren boek. (Overigens vind ik wel dat het aanbod nieuwe boeken in de bieb tegenvalt, in tegenstelling tot wat jij schrijft. Een half jaar op een nieuw boek wachten is hier helaas heel normaal.)

  1. Ik las ook meer e-books in de tijd dat de bibliotheken dicht waren. Maar papieren boeken blijven toch fijner lezen. Wat vervelend dat je bij jullie soms wel een half jaar op een nieuw boek moet wachten. Hier was het ook tijdens de lockdown dat ik boeken kon lenen die bijvoorbeeld net de maand ervoor uitgebracht waren. Ik had er niet bij stil gestaan, maar ik denk dat het dan aan de bibliotheek zelf (het filiaal of de gemeente als een plaatst meerdere filialen heeft) ligt hoe snel het ingekocht wordt. Ik merkte met de sluitingen van de bibliotheken ook al dat er per gemeente verschil zat in de regels (sommige waren lang volledig dicht, sommige al snel open voor afhalen). Maar goed dat je het zegt, dat het dus niet overal zo snel gaat, ik zal het stukje er even op aanpassen.

 5. Ik heb wel eens een Ebook overwogen maar ik geef toch de voorkeur aan een gewoon boek. Boeken vind ik inderdaad vaak wel duur, maar ik vind het niet zo erg als ze niet in perfecte staat zijn en dus koop ik boeken die ik graag wil lezen ook gewoon tweedehands.

  1. E-books lezen toch anders dan gewone boeken, het moet je aanspreken of niet. Gelukkig blijft het papieren boek gewoon bestaan en kunnen we daar nog steeds veel leesplezier aan beleven.

 6. Eigenlijk beide, lees ze beide en krijg zowel recensie exemplaren als ebooks als fysiek. Ideaal om zo af te wisselen.

  1. Leuk dat jij het afwisselt, ideale combinatie!

   1. Ja klopt

 7. Mijn voorkeur gaat ook uit naar het papieren boek, maar ik gebruik mijn e-reader ook wel regelmatig. Inderdaad vooral erg handig als je op vakantie gaat!

  1. Leuk dat jij dezelfde voorkeuren hebt!

 8. zegt:

  Ik ben ook Team Papieren Boek! Ik vertik het (vooralsnog) om een e-reader te kopen.

  1. Leuk, nog een lid van Team Papieren Boek. 😉 Haha, dat deed ik ooit ook, tot iemand mij haar e-reader vol leuke boeken uitleende toen ik drie weken op vakantie ging. Toen merkte ik toch wel hoe handig het kan zijn. 😉

 9. Papieren boeken, hebben mijn voorkeur hoor, al was het alleen al om de geur.

  1. Daar kunnen e-books niet aantippen nee!

Reacties zijn gesloten.