leesbeleving
Blog Boekrecensies

7 tips voor de beste leesbeleving

Het hele jaar door is het natuurlijk heerlijk om te lezen, maar omdat het deze week Boekenweek is, extra aandacht voor lezen. En dan met name voor je leesbeleving. Oftewel hoe geniet je optimaal van je leestijd én van het boek dat je leest? In deze blogpost 7 tips.

Tips voor een fijne leesbeleving

1. Zorg dat je alvast een boek klaar hebt liggen voordat je huidige boek uit is. Dat leest veel ontspannener. Je hoeft je dan niet onderwijl af te vragen wat je hierna kan gaan lezen.

2. Creëer een fijne leesplek. Knus aan de eettafel, een fijn hoekje van de bank, een favoriete fauteuil met een footstool, of gewoon heerlijk ’s avonds in bed.

3. Maak er ook echt een fijne beleving van door een lekker kopje thee voor jezelf te zetten, een gezellig muziekje op de achtergrond en de hond of kat op schoot. Of geniet van het zonnetje in je tuin, op het balkon, in het park of op het strand. Alles wat ontspant en waar je van geniet draagt bij aan een fijne leesbeleving.

leesbeleving

4. Vind je het lastig om tijd te vinden om te lezen? Plan dan bewust leestijd in. Zo schiet het er niet meer bij in en hoef je je niet schuldig te voelen als je ergens op de dag tijd neemt om te lezen. Zo geniet je optimaal van je leestijd.

5. Ben je in een boek begonnen en blijkt dat niet leuk te zijn? Stop dan met lezen! Waarom zou je door ploeteren in een niet-leuk boek? Stoppen is misschien zonde van het geld dat je kwijt was aan je boek, maar door blijven lezen terwijl je het niet leuk vindt is zonde van je (lees)tijd!

6. Maak gebruik van een boekenapp, zoals Goodreads. Zowel het vinden nieuwe boeken om te lezen als zien wat anderen lezen vergroot je leesbeleving. Zit je ook op Goodreads en vind je het leuk om elkaar te volgen? Zoek me dan even op onder mijn naam, Giovanna Jansen.

7. Vergroot het plezier van je leesbeleving door na het lezen een (mini)review over het boek te schrijven. Of houdt een leeslogboek bij, waarin je voor jezelf noteert hoe je het boek vond, al dan niet met een korte review.

Wat geeft jou een optimale leesbeleving?

Groetjes, Giovanna

6 reacties

  1. Oe je reactiescherm is wat klein geworden, zie je dat ook?
    Goodreads vond ik vervelend omdat het gericht is op nieuwe boeken en ik niet in hypes pas blijkbaar. Tijd maken voor lezen is belangrijk, als mensen zeggen dat ze er geen tijd voor hebben raad ik ze aan hun telefoon weg te leggen en de tv uit te zetten ’s avonds.

    1. O dat was eerst niet zo! Geen idee waar dat aan ligt, maar ga ik proberen op te lossen, reageren op postzegelformaat is niet zo handig…
      Jammer dat jouw ervaring met Goodreads vooral dat was, dat je vooral de nieuwe boeken en hypes zag.
      Helemaal mee eens dat tijd maken voor lezen belangrijk is en je makkelijk de tijd ervoor creëert door je telefoon weg te leggen en je tv uit te zetten.

  2. Stoppen met lezen doe ik nog te weinig en vind ik echt een goede tip. Ik worstel me toch een paar keer per jaar door boeken heen waarvan ik denk: jammer, zonde van m’n tijd. Goodreads ooit aan begonnen, maar was het niet voor mij. Ik houd m’n gelezen boeken gewoon bij in een Excel-sheet. Bevalt prima;).

    1. Ah ja, zo zonde van je tijd hè, je door een niet leuk boek heen te moeten worstelen. Het lijkt zonde van het boek (en van je geld als je het boek gekocht hebt) om te stoppen met een boek, maar het is vooral zonde van je tijd én je leesgenot om door te blijven lezen. Ik vind het zo’n verademing om te kunnen stoppen. De afweging is bij mij meestal: als ik nog redelijk in het begin zit en het echt niets vind, stop ik, als ik al over de helft ben lees ik het boek meestal wel uit. Maar tegenwoordig probeer ik dus al eerder stil te staan bij of ik het waard vind bij een minder boek om door te blijven lezen of niet.
      Je gelezen boeken bijhouden in Excel is ook een goede!

  3. Ik ben een grote fan van Goodreads. Ik hou niet zo van de reading challenge, waarbij je elk jaar een leesdoel moet vastleggen. Ik lees niet voor de cijfers, maar voor het plezier. Wel leuk vind ik de lijsten met suggesties voor fans van een bepaald boek. Ken je trouwens ook de app Storygraph? Die somt per boek onder meer de mogelijke triggers op. Neem nu dat je niet graag scènes leest met seksueel geweld erin. Dan kijk je eerst op Storygraph voordat je begint aan een bepaald boek. Je ziet per boek ook het genre, of het verhaal donker of eerder hoopvol of nog iets anders is, en of het tempo traag/medium/snel is. Fijn, toch?

    1. Leuk dat je ook fan bent van Goodreads en leuk je als vriend te hebben nu! Ik snap het hoor wat betreft de reading challenge, dat ligt je of dat ligt je niet. Als het je leesplezier niet verhoogt of juist verlaagt, zeker niet doen. Ik houd er wel van, dan blijk ik toch best competitief (met mezelf, om mezelf te verbeteren) te zijn, haha.
      Ja, die lijsten met suggesties zijn heel leuk, je komt zo echt allemaal boeken tegen die je nog niet kende en van auteurs waar je nog niets van gelezen hebt.
      Nee, die app ken ik niet. Klinkt reuze handig, om bijvoorbeeld scènes zoals jij aangeeft te vermijden. En ook hoe het tempo of de sfeer is. Zeker handig als je nog twijfelt over of een bepaald boek wat voor je is. Ik ga gelijk op zoek naar die app, ik ben heel benieuwd!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.