een schrijfcoach
Coaching

Een schrijfcoach? Wat doet die dan?

Misschien heb je er wel eens van gehoord, een schrijfcoach, en misschien kun je je er wel iets bij voorstellen. Maar misschien heb je geen idee wat een schrijfcoach is en wat die doet. Een coach inschakelen is tegenwoordig heel gewoon. Voor elk levensgebied, werkvlak of ondernemersgebied en voor elke hulpvraag is een coach te vinden, zo ook op schrijfgebied. Waar je het vroeger als schrijver alleen moest doen en schrijven vaak een ploeterende en eenzame bezigheid was, kun je nu gelukkig een schrijfcoach inschakelen om je verder te helpen. Soms is schrijven nog steeds ploeteren, zeker, maar je hoeft het niet alleen te doen. Met een schrijfcoach ga je samen aan de slag met je boek of met het voornemen een boek te schrijven.


Een schrijfcoach is er voor jou

Een schrijfcoach is er om je te helpen bij dat wat je (misschien al heel veel jaren) graag wilt doen: een boek schrijven. Jouw schrijfcoach kan je helpen als je al begonnen bent en vast bent komen te zitten, maar ook als je al jaren droomt van je eigen boek en niet weet waar je beginnen moet. Een schrijfcoach:

 • brengt met jou samen overzicht in je ideeën en plannen;
 • maakt met jou een schrijfplan voor je boek;
 • zorgt ervoor dat je stappen concreet zijn;
 • helpt je je beter te ontwikkelen als schrijver;
 • leert je beter te worden in alle onderdelen van je schrijfproces;
 • is je sparringpartner;
 • motiveert en stimuleert je;
 • helpt je door te zetten als je het even niet meer ziet zitten;
 • legt je valkuilen en blokkades bloot, zodat je ze uit de weg kunt ruimen;
 • zorgt ervoor dat schrijven niet alleen ploeteren is, maar dat je er ook veel plezier uit haalt.

Waarom ik besloot schrijfcoach te worden

Een verlangen…

Het verlangen om anderen te helpen is iets wat bij mij hoort. Als kleuter ‘moederde’ ik al over de andere kinderen. Nadat ik jaren later zelf moeder werd, kreeg ik een baan in het onderwijs. Hoe fijn was het om kinderen al jong te mogen helpen nieuwe dingen (en hun eigen talenten) te ontdekken en ze te stimuleren het beste uit zichzelf te halen. Via werken in de kinderopvang stroomde ik na elf jaar toch het onderwijs uit en na vier jaar kinderopvang besloot ik dat het tijd werd mijn eigen droom na te jagen: te gaan schrijven. Iets wat ik van kleins af aan al leuk vond – en nog maar weinig deed – maar waarbij ik altijd het idee had dat ik er écht nog wat mee zou doen, later. Tot ik dus besloot niet te wachten tot later maar er toen mee aan de slag te gaan.

Een gemis…

Maar wat miste ik het om andere schrijvers te kennen toen ik nog een beginnende schrijver was. Ik kende bijna niemand die ook schreef. Geen gelijkgestemden om mee te sparren en tips te delen. Na een jaar of drie over mijn eerste boek gedaan te hebben, en voor mijn gevoel het wiel opnieuw uitgevonden te moeten hebben, leerde ik online via de Writerscommunity heel veel andere schrijvers kennen. Hoe heerlijk was dat en wat heb ik veel geleerd in die tijd! Na ruim een jaar werd het platform helaas weer opgeheven, maar ik had wel ervaren hoe fijn het was als anderen je kunnen helpen, én hoe fijn het is als je andere schrijvers kan helpen.

De passie…

Na een paar jaar geleden mijn eigen onderneming Over Schrijven Gesproken begonnen te zijn en daarmee als tekstschrijver en redacteur aan de slag te zijn gegaan, groeide steeds meer het verlangen en het idee om mij ook tot schrijfcoach te ontwikkelen. Vooral toen ik tijdens de redacteursopleiding auteurs ging begeleiden, en van het schrijfcoachen mocht proeven. En anderen kon helpen. Ik weet zeker dat er meer beginnende schrijvers zijn die het nu – moeizaam – alleen moeten doen. Schrijvers die vakkennis en sturing missen, evenals een sparringpartner. En ik weet uit eigen ervaring hoe je het helemaal alleen kan doen, maar ook dat dat niet nodig is, en hoe fijn het is als een coach je verder kan helpen.

een schrijfcoach

Misschien herken jij je hier wel in:

Waar begin ik? Je wilt al jaren een boek schrijven, maar weet niet hoe te beginnen, dus schuif je het maar voor je uit. Ooit ga ik het doen, ooit.

Hoe kom ik verder? Je bent wel enthousiast begonnen aan een verhaal, maar na een paar hoofdstukken liep je vast en nu weet je niet hoe je verder moet.

Hoe krijg ik samenhang? Het verhaal dat je schrijft wordt leuk, maar mist structuur. Een samenhang ontbreekt en de hoofdstukken die je tot nu toe hebt lopen niet lekker in elkaar over.

Is mijn verhaal wel goed? En doe ik het schrijven eigenlijk wel goed? Het schrijven vordert langzaam, maar wat zou je graag een sparringpartner hebben om te weten of je goed op weg bent.

Lijkt schrijfcoaching jou wel iets? Kijk dan eens op de schrijfcoachpagina, en ontdek de verschillende schrijfcoachtrajecten. Of misschien is een losse schrijfcoachsessie net wat je nodig hebt om je op weg te helpen, of om even te sparren.

Wil je eerst kennismaken of even kijken of schrijfcoaching wat voor jou is? Plan dan eens een gratis schrijfcoachsessie met mij in. In deze sessie bespreken we vrijblijvend wat je knelpunten of hulpvraag is en kijken we of er een klik is.

Wat vind jij (wel eens) lastig bij het schrijven?

Groetjes,
Giovanna

Photo credits: Prisca Visser

4 reacties

 1. Zelf schrijf ik alleen blogs.
  Lijkt me wel echt enorm leuk om te doen, anderen helpen met schrijven. Volgens mij haal je er ook veel voldoening uit! 🙂

  1. Klopt helemaal! Het is zo leuk om anderen te helpen en met ze mee te mogen wandelen tijdens hun schrijfreis. 🙂

 2. zegt:

  Heel erg leuk om je verhaal te lezen naar het worden van schrijfcoach. Pas zei iemand nog tegen mij: “Jij hebt geen redacteur nodig, maar iemand die met je meekijkt als je gaat schrijven en die je helpt als je vastloopt.” Dat is dus een schrijfcoach;). Dus wie weet ooit…

  1. Wat leuk dat diegene dat zei. Hoewel een redacteur dat in zekere zin ook doet, doet een schrijfcoach dat nog meer en breder.
   Ja wie weet. 🙂

Reacties zijn gesloten.