Blog

10 dingen die ik niet kan, en waarschijnlijk ook nooit zal kunnen

10 dingen die ik niet kan, hoe vaak ook geoefend, geprobeerd of gehoopt dat ik ze op een gegeven moment wel zou kunnen. Maar ik heb mij erbij neergelegd dat ik sommige dingen niet kan, terwijl het voor anderen een eitje, dagelijkse kost, vanzelfsprekend of heel normaal is. Welke 10 dingen het zijn? Je leest het in deze blogpost.


Geïnspireerd door de blogposts van Tamara en Irene deel ik hier mijn eigen lijstje met niet-kunners.

10 dingen die ik niet kan

1. Uitslapen

Nooit gekund ook. Als tiener al niet. En de laatste jaren word ik eigenlijk zelfs steeds vroeger wakker. Helemaal prima. Ik zie het nut van uitslapen ook totaal niet in en zou het ook zonde van mijn dag vinden.

2. Zonder handen fietsen

Ik heb het wel eens geprobeerd, soms lukte het dan wel een tel – of zo – maar relaxed was het zeker niet. En langer dan die tel lukte het ook niet. Dus ik heb me erbij neergelegd dat dit is een van de dingen die ik niet kan, en waarschijnlijk ook nooit zal kunnen.

3. Zonder plan van A naar B rijden

Of ik nou op de fiets, met de auto of zelfs (een langer stuk) lopend ga, als ik naar de andere kant van de stad moet (oké, dán loop ik niet) of in ieder geval een route te gaan heb, dan lukt mij dat niet zonder plan. Dus zonder eerst in mijn gedachten de route ernaartoe te bedenken. Of op z’n minst de eerste helft ervan. Ik kan niet gewoon maar gaan rijden en er dan zonder na te denken komen. Ik moet van tevoren bedenken welke straat ik neem, en daarna die en dan die; anders zie ik de route niet zomaar voor me.

Of in ieder geval een groot deel van de route, de rest komt al rijdende dan vaak wel. En het maakt niet uit of ik al tien keer of honderd keer van die A naar B ben gereden, of pas vijf keer. Uiteraard is navigatie in de auto of routerijden op de fiets een uitkomst. Toch probeer ik dat binnen de stad meestal niet te doen, omdat ik het gevoel heb dat ik het zonder toch nog een beetje wel kan…

4. Iets doen terwijl iemand op mijn vingers kijkt

Heel irritant, maar dan kan ik geen normale zin meer schrijven of een goed stuk lezen. Heel nerveus word ik ervan als iemand op mijn vingers kijkt. En ook auto rijden als iemand op mijn vingers kijkt gaat niet soepel…

5. Slapen onder een zwaar dekbed

In de winter als het echt koud is slaap ik vaak wat slechter, omdat ik beide delen van het tweeseizoenendekbed als zwaar en drukkend aan vind voelen. Ik weet dat er mensen zijn die dat juist heel fijn vinden en specifiek een verzwaringsdekbed kopen, maar ik kan daar echt niet onder slapen.

dingen die ik niet kan

6. Slapen in een lichte of juist volledig donkere kamer

Nog eentje omtrent het slapen. Thuis is de slaapkamer precies goed qua licht, maar op vakantie is dit vaak wel een probleem. Dan heb je soms hele dunne, lichte gordijnen en straatverlichting vlak bij het raam. Of een nooduitgangbordje boven de deur die de hele hotelkamer verlicht… Maar ook een slaapkamer/hotelkamer die volledig duister is zorgt ervoor dat ik niet kan slapen. Waar licht mij wakker houdt, zorgt duister voor een beklemmend gevoel waardoor ik niet kan slapen.

7. Recht knippen

Ik heb echt een lijntje nodig om langs te knippen. Helaas kan ik zonder liniaal ook geen rechte lijn tekenen…

8. Iets in mijn koffie drinken

Toen ik als tiener wel eens koffie dronk – want hè dat zag er toch wel echt volwassen uit – vond ik dat echt vies. Ik kreeg het dan met melk en suiker, onder het mom van ‘dan is het niet zo sterk’. Tot ik op mijn achttiende eens een kopje zwarte koffie voorgezet kreeg en het toen wel lekker vond. Sindsdien drink ik mijn koffie altijd en alleen maar zwart. En: hoe sterker hoe beter. Liever een (dubbele) espresso dan een gewone koffie. Wat soms wel jammer is, want ik krijg nooit zo’n mooie koffie voor gezet als mensen die een cappuccino of een latte of zo drinken. Op mijn koffie helaas nooit een mooi hartje of boompje in een melkige schuimlaag.

9. Niets doen of me vervelen

Sorry, ik weet niet hoe je dat zou kunnen doen: niets. Het is mij nog nooit gelukt. Hoewel ik het als kind wel eens heb geroepen – ik verveel me – maar dat was denk ik meer omdat ik niet alleen wilde spelen en wat aandacht wilde. Vervelen kan ik mij niet. Dat komt vast ook omdat ik altijd meer dingen weet te doen dan dat ik tijd heb.

10. Cijfers onthouden

Misschien is het dat mijn schrijversbrein meer op letters gericht is dan of cijfers, maar cijfers blijven bij mij nooit hangen. Iemands huisnummer? Ik: ik dacht iets van 38 of zo. Realiteit: 74. Nou had ik het toch bijna goed onthouden. *kuch*  Telefoonnummers? Ik ben allang blij dat ik weet dat het met 06 begint… Gewicht van bloem als ik aan het bakken ben? Drie keer kijken in het recept, want zodra mijn blikveld van het recept richting de weegschaal met mengkom gaat, ben ik het getal alweer kwijt.

(Mocht je het je afvragen: hoofdrekenen, de tafels opzeggen en mijn pincode onthouden kan ik dan weer wél… Dat heeft vast te maken met het (vroeger) erin stampen en eindeloos oefenen en herhalen.)

Wat is iets wat jij niet kan, en misschien ook nooit zal kunnen?

Groetjes, Giovanna

3 reacties

  1. Zonde rhanden fietsen kan heel goed aan je fiets liggen. Fietsen werden vroeger gemaakt om de goede kant (rechtdoor) te gaan maar dat hedendaagse chinese spul is vaak topzwaar en dat werkt dus niet.

  2. zegt:

    Leuk lijstje! Recht knippen en zonder handen fietsen zijn herkenbaar voor mij.

  3. zegt:

    Zo hebben we allemaal wel iets, wat we niet kunnen, maar dat is niet erg hoor.
    Ik heb nooit geleerd te autorijden, na een aantal lessen, ben ik gestopt….vond het vreselijk om te doen.

Reacties zijn gesloten.