boeken die je gelezen moet hebben
Boeken

100 boeken die iedereen gelezen moet hebben

Welke boeken móet je echt ooit gelezen hebben? Hier volgt een lijst met 100 boeken uit de wereldliteratuur die je eens in je leven gelezen moet hebben. Een combinatie van romans, fictie en non-fictie. Benieuwd welke 100 het zijn? Lees dan gauw verder!


De oplettende lezer is het vast opgevallen dat deze blog niet op de vaste maandag geplaatst werd, maar pas op dinsdag. Gisterochtend ging ik eerst een flink stuk fietsen op mijn racefiets, met de bedoeling daarna dit artikel online te zetten. Vaak plan ik het vooraf al in, maar deze keer net een keer niet… Toen ik gisteren halverwege de ochtend achter mijn computer dook, floepte die onverwachts uit. Heel Scheveningen, Den Haag zat zonder stroom en zonder internet.

De stroomstoring bleek niet zo vlug op te lossen en uiteindelijk hebben we 8 uur zonder stroom gezeten. Omdat het regende en donker was, werd het ouderwets werken met pen en papier bij kaarslicht. 😉 Maar gelukkig doet alles het vandaag weer, dus bij deze de blog van gisteren.

De ultieme boeken top 100 allertijden

1. Het huis van de moskee – Kader Abdolah
2. Waterschapsheuvel – Richard Adams
3. Little Women – Louisa M. Alcott
4. Ik weet waarom gekooide vogels zingen – Maya Angelou
5. Trots en vooroordeel – Jane Austen
6. The Black Sheep –  Honoré De Balzac
7. Kom, roep het van de bergen – James Baldwin
8. Hersenschimmen – J. Bernlef
9. Karakter – Ferdinand Bordewijk
10. De jongen in de gestreepte pyjama – John Boyne
11. Jane Eyre – Charlotte Brontë
12. Woeste Hoogten – Emily Brontë
13. De kleine blonde dood – Boudewijn Büch
14. A clockwork orange – Anthony Burgess
15. Don Juan – Lord Byron

boeken die je gelezen moet hebben

16. Als op een winternacht een reiziger – Italo Calvino
17. De pest – Albert Camus
18. De avonturen van Alice in Wonderland – Lewis Carroll
19. Dood op krediet – Louis Ferdinand Céline
20. Don Quichot – Miguel De Cervantes
21. De verhalen van Canterbury – Geoffrey Chaucer
22. En toen waren er nog maar… – Agatha Christie
23. Hart der duisternis – Joseph Conrad
24. Eline Vere – Louis Couperus
25. Robinson Crusoe – Daniel Defoe
26. A Tale of Two Cities – Charles Dickens
27. Indische duinen – Adriaan van Dis
28. Misdaad en straf – Fyodor Dostojewski
29. Sherlock Holmes 3: De hond van de Baskervilles – Sir Arthur Conan Doyle
30. De drie musketiers – Alexandre Dumas

Top 100 boekenlijst

31. De naam van de roos – Umberto Eco
32. Van de koele meren des doods – Frederik van Eeden
33. Middlemarch – George Eliot
34. Lijmen/Het been – Willem Elschot
35. The Great Gatsby – F. Scott Fitzgerald
36. Madame Bovary – Gustave Flaubert
37. Overtocht naar India – E.M. Forster
38. Het achterhuis – Anne Frank
39. De wereld van Sofie – Jostein Gaarder
40. Heer van de vliegen – William Golding
41. De wind in de wilgen – Kenneth Grahame
42. Onze man in Havana – Graham Greene
43. Zout op mijn huid – Benoîte Groult
44. Heren van de thee – Hella S. Haasse
45. Tess of the d’Urbervilles – Thomas Hardy

De beste boeken die je gelezen moet hebben

46. Een vlucht regenwulpen – Maarten ‘t Hart
47. De rode letter – Nathaniel Hawthorne
48. Ik ben Pelgrim – Terry Hayes
49. Catch-22 – Joseph Heller
50. De oude man en de zee – Ernest Hemingway
51. Nooit meer slapen – Willem Frederik Hermans
52. De Ellendigen – Victor Hugo
53. Heerlijke nieuwe wereld – Aldous Huxley
54. De wereld volgens Garp – John Irving
55. Portret van een dame – Henry James
56. Een schitterend gebrek – Arthur Japin
57. Ulysses – James Joyce
58. Het proces – Franz Kafka
59. Het verrotte leven van Floortje Bloem – Yvonne Keuls
60. De ondraaglijke lichtheid van het bestaan – Milan Kundera

Klassiekers

61. De komst van Joachim Stiller – Hubert Lampo
62. Lady Chatterly’s minnaar – D.H. Lawrence
63. Spaar de spotvogel – Harper Lee
64. De Kronieken van Narnia – C.S. Lewis
65. Alleen op de wereld – Hector Malot
66. Buddenbrooks – Thomas Mann
67. Honderd jaar eenzaamheid – Gabriel García Márquez
68. Moby Dick – Herman Melville
69. Het bittere kruid – Marga Minco
70. Gejaagd door de wind – Margaret Mitchell
71. Beminde – Toni Morrison
72. De ontdekking van de hemel – Harry Mulisch
73. Max Havelaar – Multatuli
74. Lolita – Vladimir Nabokov
75. 1984 – George Orwell

boeken die je gelezen moet hebben

76. Doctor Zhivago – Boris Pasternak
77. De avonden – Gerard Reve
78. Harry Potter en de Steen der Wijzen – J.K. Rowling
79. De vanger in het graan – J. D. Salinger
80. De stad der blinden – José Saramagol
81. Romeo & Julia – William Shakespeare
82. Frankenstein – Mary Shelley
83. Knielen op een bed violen – Jan Siebelink
84. Muizen en mensen – John Steinbeck
85. Rood en Zwart – Stendhal
86. De zonderlinge geschiedenis van dr. Jekyll en mr. Hyde – Robert Louis Stevenson
87. Dracula – Bram Stoker
88. Een keukenmeidenroman – Kathryn Stockett
89. Bekentenissen van Zeno – Italo Svevo
90. Gulliver’s reizen – Jonathan Swift

En de laatste toppers…

91. Vanity Fair – William Makepeace Thackeray
92. In de ban van de ring – J. R. R. Tolkien
93. Anna Karenina – Lev Nikolajevitsj Tolstoj
94. De avonturen van Huckleberry Finn – Mark Twain
95. Rabbit, Run – John Updike
96. War of the Worlds – H. G. Wells
97. Charlotte’s Web – EB White
98. Mrs. Dalloway – Virginia Woolf
99. De schaduw van de wind – Carlos Ruiz Zafón
100. Het paradijs voor de vrouw – Emile Zola

Boeken, niet de films 😉

Hoewel ik van de boeken die je gelezen moet hebben op deze lijst soms de film of serie gezien heb, heb ik van lang niet alles ook al daadwerkelijk het boek gelezen. Ik heb nog best wat te gaan voor ik alles af mag vinken. 😉

Welk boek(en) van deze lijst zou jij graag willen lezen?

Groetjes, Giovanna

21 reacties

 1. Lore zegt:

  Er staan een aantal boeken op die lijst die ik al gelezen heb. Maar, ik moet er toch nog veel lezen. Dat is alvast een mooi vooruitzicht, al die boeken die wachten om te worden gelezen.

  1. Leuk dat je er al wat van gelezen hebt! Helemaal met je eens. En ook altijd leuk om weer wat te kunnen vinken als je het dan gelezen hebt. 😉

 2. Gaaf zeg deze lijst! Ik denk zelf dat ik maar tot een stuk of 20 van deze boeken kom. Hoog tijd dus om daar eens verandering in te brengen.

  1. Dat is al een heel mooi aantal! En een mooi vooruitzicht om nog best wat te lezen te hebben. 🙂

 3. zegt:

  Eeeh, als ik deze lijst zou willen lezen, heb ik nog wel wat te gaan. Ik kan er pas 5 afvinken… Toch heb ik niet zo veel met dit soort lijsten, want ik zie ook wat titels waarvan ik weet dat een aantal mensen ze echt vreselijk vonden. Ik vind trouwens wel dat ‘The Alchemist’ echt een must-read is, maar die staat hier dan weer niet op.

  1. Haha, met 95 boeken kun je best nog wel even vooruit ja. Smaken verschillen, absoluut. Er staan ook boeken bij, zoals The Old Man and the Sea en De avonden, die ik echt helemaal niets vond, maar die de meeste mensen geweldig vinden en zeker tot de klassiekers behoren.
   Het had eigenlijk een 101 lijst moeten worden, dan had The Alchemist erbij gepast. 😉 Er hadden zeker nog zo veel meer toppers bij gekund, maar dan was het wel echt een hele lang lijst geworden, dus ergens werd het keuzes maken.

 4. Marga Minco stond op mijn leeslijst waar ik een mondeling over kreeg. Wat leuk heb meer boeken van de lijst gelezen ook zie ik.

  1. Grappig, volgens mij kreeg ik ook een mondeling over Het bittere kruid. Leuk dat je ook al meerdere boeken van deze lijst gelezen hebt.

 5. zegt:

  Oehlala, mijn lijst met nog te lezen boeken is al heel erg lang, maar bij het zien van deze lijst kan ik nog heel wat toevoegen… Superblog; dankjewel!

  1. Ai, met deze lijst wordt je te lezen-lijst niet korter nee. Maar gelukkig voegt het ook wat toe. 😉

 6. Lilian zegt:

  Mooie lijst! Ik moet / wil er nog best een aantal en heb er ook al wel veel gelezen. Yuri is toevallig ook klassiekers aan het lezen, hij heeft net Muizen en mensen uit en was bezig met Alleen op de wereld, op ons vakantieadresje.

  1. Dank je! Leuk dat er zo wel bij zit wat je wilt lezen als al gelezen hebt. En wat leuk dat Yuri ook in de klassiekers bezig is, vakantie is daar het ideale moment voor. 🙂

 7. zegt:

  Prachtige boekenlijst. Ik heb er zeker een aantal van gelezen en wil er nog een aantal lezen, maar daar moet ik dan even de ‘mood’ voor hebben.

  1. Bedankt! Leuk dat er zowel boeken bij zitten die je gelezen hebt als die je nog wilt lezen. Zeker, voor sommige moet je wel even de ‘mood’ hebben.

 8. Odile zegt:

  Wat een mooi diverse lijst met van allerlei. Een aantal heb ik inderdaad gelezen of heb ik op zijn minst van gehoord. Een aantal ben ik aan het lezen of wil ik nog gaan lezen. We leven in een tijd van democratie en dus is het logisch dat iedereen verschillend leest en voor iedereen zal dan ook een andere voorkeur gelden. Het heeft wel iets om samen te lezen, want dat geeft een gemeenschappelijke basis om te kunnen spreken. Aan de andere kant blijven bijzondere stemmen belangrijk.

  1. Leuk dat er boeken bij zijn die je gelezen hebt, die je aan het lezen bent én die je nog wilt gaan lezen.

 9. LiefdevoorboekenAmanda zegt:

  Heb gelukkig al aantal van gelezen. Ook nog veel welke ik nog wil lezen.

  1. Leuk dat je er ook al een aantal van gelezen hebt!

   1. LiefdevoorboekenAmanda zegt:

    Ja zeker.

 10. Johanna zegt:

  Super lijst, die ga ik bewaren. Veel boeken (de helft?) heb ik ook gelezen, maar velen al op de middelbare school, en zou ik eigenlijk eens moeten herlezen. Maar de aanzet is goed. Het jij al die boeken ook in de kast staan? Dat zou mooi zijn. Een droom voor mij, maar ja….

  1. Wat leuk dat je er al zo veel van gelezen hebt! Sommige, die ik ook op de middelbare school gelezen heb, zou ik zeker ook nog eens willen herlezen.
   Nee, helaas. Ik denk dat we ongeveer een kwart in de kast hebben staan. Sommige heb ik vroeger gelezen maar niet (meer) in bezit, sommige geleend en sommige moet ik nog lezen. Als ik aan een bepaald boek wil beginnen kijk ik of ik het koop (dat heb ik onlangs met Spaar de spotvogel gedaan) of het bijvoorbeeld bij de bibliotheek leen. Maar het zou zeker wel gaaf zijn om ze allemaal in de kast te hebben. Wie weet, ook voor jou, ooit…

Reacties zijn gesloten.