verhaal vastloopt
Schrijven

Als je in je verhaal vastloopt

Soms loop je tijdens het schrijven ineens vast in je verhaal. Hoofdstukken lang ging het lekker, maar nu wil het niet meer. Hoe kan dat nou? denk je verschrikt. En wat nu? Er kunnen verschillende oorzaken zijn. De meest voorkomende lees je in deze blogpost, plus een paar tips om het schrijven weer te hervatten.

Redenen dat je in je verhaal vastloopt

Begonnen zonder plan

De meeste schrijvers die beginnen met schrijven zonder plan, dus zonder te plotten, lopen vroeg of laat vast. Je had een leuk idee in je hoofd en bent er al schrijvende een eind mee gekomen, maar eigenlijk weet je nu niet waar het nou naartoe gaat.

Andersom kan ook

Je weet wel waar je verhaal moet eindigen, maar hebt nog geen idee van de weg ernaartoe.

Writer’s block

Door onzekerheid kan ineens het zo gehete writer’s block opdoemen. Je begint te twijfelen. Wat als ik niets meer weet te schrijven? Wat als niemand het wil lezen? Wat als het wel gelezen wordt, maar men vindt het niks? Hele logische gedachten, maar ze helpen je niet. Geloof mij, ik heb ze allemaal uitgeprobeerd. Meer over een writer’s block lees je hier.

Zorgen maken

Je zorgen maken over hoe het verder moet als je verhaal eenmaal af is kan er ook voor zorgen dat je vastloopt. First things first, want dat is een zorg voor later! Zo ver is het nog niet zolang je verhaal niet af is. Dus voor nu: schrijven!

verhaal vastloopt

7 tips om weer verder te schrijven als je verhaal vastloopt

After-plot

Ook al heb je misschien niet geplot vóór je begon te schrijven, het kan alsnog. Maak een outline met daarin in grote lijnen waar je verhaal over gaat en, heel belangrijk, waar het gaat eindigen. Happy end of niet? Bereikt je hoofdpersoon zijn of haar doel? Wordt het probleem opgelost? Komt er een vervolg? Hoe meer jij nu weet, hoe meer je hebt om naartoe te werken

Ga iets heel anders doen

Lukt het schrijven even helemaal niet, ga dan naar buiten. Ga wandelen, fietsen, hardlopen, de natuur fotograferen. Maakt niet uit wat je doet, als je je gedachten maar even helemaal van je verhaal afhaalt en lekker ontspant.

Praat erover met andere schrijvers

Als je in je verhaal vastloopt kan het helpen om er met anderen over te praten. Soms zit je zo vast in een bepaalde denkrichting, dat je geen zijstraten meer ziet. De frisse blik, of juist de kritische kijk, van een ander kan je vooruit helpen.

Opnemen

Lees voor jezelf voor wat je hebt geschreven en neem dat op. Bij het naluisteren kun je ineens zien wat er mist, of waar je heen wilt gaan en hoe je verder kan.

Ga erop uit

Nu niet voor de afleiding, maar voor inspiratie. Zoek de natuur of juist de stad op (wat past bij de sfeer van jouw verhaal). Observeer en noteer! Zie de kleuren en vormen van de bomen en bladeren in het bos, de golven op het strand of de vormen van gebouwen in de stad. Observeer mensen. Luister naar gesprekken. Waar praten ze over? Hoe kijken ze naar elkaar? Wat hebben ze aan? Welke gebaren maken ze? Zie voor je dat jouw personages daar zouden staan. Wat zouden ze zeggen tegen elkaar? Wat zouden ze doen?

Niet denken maar doen

Soms kan het probleem ook zijn dat je er te veel over nadenkt. De beste remedie is om daar mee te stoppen en gewoon te gaan doen. Ga verder met schrijven zonder je zorgen te maken over waar je uit zal komen. Vaak komen dan de beste stukken naar boven. En zo niet, dan delete je het weer en begin je overnieuw.

Niets is perfect

Bedenk dat niets (en niemand) perfect is. Dat hoeft jouw verhaal ook niet te zijn. En al helemaal niet in één keer. Ga gewoon aan de slag, bijschaven of aanpassen komt in een van de komende herschrijfrondes wel.

Heb jij dat wel eens gehad dat je met het schrijven van een blogpost of verhaal vastloopt?

Groetjes, Giovanna

1 reactie

  1. zegt:

    Hm, ik ben al tig keer aan een boek begonnen. Non-fictie, dus dan hoef je misschien niet te plotten, maar toch is een plan wel handig en ik denk dat dat bij mij ontbrak en dat ik daarom dus steeds vastliep.

Reacties zijn gesloten.