verhaal vastloopt
Blog

Als je in je verhaal vastloopt

Soms loop je tijdens het schrijven ineens vast in je verhaal. Hoofdstukken lang ging het lekker, maar nu wil het niet meer. Hoe kan dat nou?? Er kunnen verschillende redenen voor zijn. De meest voorkomende vertel ik hieronder, plus een paar tips om het schrijven weer te hervatten.

 

Begonnen zonder plan

De meeste schrijvers die beginnen met schrijven zonder vast plan, zonder te plotten, lopen vroeg of laat vast. Je had wel een leuk idee in je hoofd en bent er een eind mee gekomen, maar eigenlijk weet je niet waar het nou naar toe gaat.

 

Andersom kan ook

Je weet wel waar je verhaal moet eindigen, maar hebt nog geen idee van de weg er naar toe.

 

Writers block

Ook kan door onzekerheid ineens een writers block opdoemen. Je begint te twijfelen. Wat als ik niets meer weet te schrijven? Stel dat niemand het wil lezen? Wat als het wel gelezen wordt, maar men vindt het niks? Hele logische gedachten, maar ze helpen je niet. Geloof mij, ik heb ze allemaal uitgeprobeerd. Meer over een writers block lees je hier.

 

Zorgen maken

Je zorgen maken over hoe het verder moet als je verhaal eenmaal af is kan er ook voor zorgen dat je vastloopt. Ik kan je ook hier uit ervaring zeggen: dat is een zorg voor later! Zo ver is het nog niet. Dus voor nu: schrijven!

 

 

Tips om weer verder te kunnen als je vastloopt:

 

After-plot

Ook al heb je misschien niet geplot voor je begon te schrijven, het kan alsnog. Maak een outline met daarin in grote lijnen waar je verhaal over gaat, en heel belangrijk, waar het gaat eindigen. Happy end of niet? Gaat de hoofdpersoon dood? Komt er een vervolg? Hoe meer jij nu weet, hoe meer je hebt om naar toe te werken

 

Ga iets heel anders doen

Ga naar buiten, ga naar de film, zet de bloemetjes buiten. Maakt niet uit wat je doet, als je maar je gedachten van je verhaal afhaalt en lekker ontspant.

 

Praat erover met andere schrijvers

Als je vastloopt in je verhaal kan het goed zijn om er met anderen over te praten. Soms zit je zo vast in een bepaalde denkrichting, dat je geen zijstraten meer ziet. De frisse blik, of juist de kritische kijk, van een ander kan je vooruit helpen.

 

Opnemen

Lees voor jezelf voor wat je geschreven hebt en neem dat op. Bij het naluisteren kun je ineens zien waar je heen wilt gaan en hoe je verder kan.

 

Ga er op uit

Nu niet voor de afleiding, maar voor inspiratie. Zoek de natuur of juist de stad op (wat past bij de sfeer van jouw verhaal). Observeer en noteer! Zie de kleuren en vormen van de bomen en bladeren in het bos, de golven op het strand of de vormen van gebouwen in de stad. Observeer mensen. Luister naar gesprekken. Waar praten ze over? Hoe kijken ze naar elkaar? Wat hebben ze aan? Zie voor je dat jouw personages daar zouden staan. Wat zouden ze zeggen tegen elkaar? Wat zouden ze doen?

 

Niet denken maar doen

Soms kan het probleem ook zijn dat je er teveel over nadenkt. De beste remedie is om daar mee te stoppen en gewoon te gaan doen. Ga verder met schrijven zonder je zorgen te maken over waar je uit zal komen. Vaak komen dan de beste stukken naar boven. En zo niet, dan streep je het weer door en begin je overnieuw.

 

Niets is perfect

Bedenk je dat niets (en niemand) perfect is. Dat hoeft jouw verhaal ook niet in één keer te zijn. Ga gewoon aan de slag, bijschaven of aanpassen kom in een van de komende herschrijfrondes wel.

vastloopt

 

Ben jij wel eens vast komen te zitten in je verhaal? Wat deed je om weer verder te komen?

 

Fijne dag!

Groetjes,
Giovanna

 

Photo’s: Free stock photo’s, author unknown.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.