writers block
Schrijven

Writer’s Block

Vroeg of laat krijgt bijna iedere schrijver ermee te maken: een writer’s block. Sommige schrijvers krijgen een writer’s block nog voor hun debuutroman uit moet komen, bij een ander komt het ‘block’ juist na het onverwachte succes van de debuutroman, en bij een derde is het block er pas na vele gepubliceerde boeken. En waar het bij de een langzaam komt opzetten en het schrijven steeds moeizamer gaat, is het er bij de ander ineens. Alsof iemand plots een groot blok op je (virtuele) schrijfblok gooit.


Hoe kom je eraan?

Hoe kom je aan een writer’s block? Een gebrek aan inspiratie denken sommigen, omdat het voelt alsof je vastzit en niets meer kan bedenken. Onzekerheid is het vaker. Door onzekerheid ga je twijfelen, en dat zorgt er weer voor dat je tot niets komt. Twijfel blokkeert. Bij een beginnende schrijver hangen de twijfels vaak samen met onzekerheid over het eigen talent. Kan ik het wel? Zal er wel iemand geïnteresseerd zijn in wat ik te vertellen heb? Kan ik er wel echt een boek van maken? Zal iemand het ooit willen lezen?

Geblokkeerde creativiteit

Troost je, het kan bij alle schrijvers voorkomen. Bij de meer ervaren schrijver kan – ondanks eerdere successen – onzekerheid evengoed  roet in het eten gooien en ervoor zorgen dat de creativiteit blokkeert. Renate Dorrestein had er bijvoorbeeld last van en ook Elizabeth Gilbert schreef erover in Big Magic. Ook Peter Buwalda kreeg na het onverwachte succes van zijn debuut jarenlang geen boek geschreven. Pas na acht jaar kwam zijn tweede boek uit. Een gepubliceerde schrijver kan bijvoorbeeld druk vanuit de uitgeverij of van zijn fans ervaren omdat die op zijn volgende boek wachten.

Maar ook de goed bedoelde, maar soms wat botte, belangstelling van mensen uit de omgeving kan afremmen. Vragen als: ‘Zeg, lukt het schrijven nog een beetje?’ ‘Komt er binnenkort weer zo’n geinig boekje van je uit?’ ‘Ik heb nog wel een leuk verhaal waar je over kan schrijven hoor.’ ‘Ik mag zeker wel een personage in je volgende boek zijn, hé?’ helpen een schrijver niet. Echt niet.

Twijfelen

Maar ook kan je als schrijver aan jezelf gaan twijfelen als je een tijdje niet geschreven hebt. Kan ik het nog wel? Misschien heb ik al mijn talent ondertussen wel opgeschreven, of misschien had ik sowieso geen talent? Wat als mijn boek een flop wordt? Waarom dacht ik eigenlijk ooit dat ik kon schrijven?

En tot slot kan te druk zijn en te veel aan je hoofd hebben ook een schrijfblokkade in de hand werken. Meer daarover in deze blog.

writers block

Hoe kom je eraf?

Hoe kom je van een writers block af? Door te gaan schrijven! Ook als je denkt niets te schrijven te hebben. Ook als je vindt dat je het niet (meer) kan. En ook als je geen zin, geen inspiratie of geen ideeën hebt. Gewoon beginnen! De beste manier om iets te gaan doen is door het te gaan doen! Zorg dat je in een schrijfritme komt, en blijft. Dat doe je het beste door elke dag te schrijven, een uur of langer, liefst op een vaste tijd. Haruki Murakami staat bijvoorbeeld elke ochtend heel vroeg op en schrijft vijf, zes uur lang. ’s Middags loopt hij hard. Elke dag gedisciplineerd.

Vind je het lastig om je er toe aan te zetten? Tegenwoordig zijn er verschillende apps die je kunnen helpen je doel te behalen, maar een simpele kookwekker helpt ook. Of gebruik de Tomato Timer, volgens de Pomodoro Techniek. Maak van elke dag schrijven een gewoonte. Schrijf alles op wat er in je op komt, ook als je niets weet of geen inspiratie hebt. Al schrijf je maar uitgebreid over dat je niets weet te schrijven.

I must write each day without fail, not so much for the success of the work, as in order not to get out of my routine.
– Leo Tolstoy

Verandering van spijs doet eten

Maar ook een andere aanpak kan je van een writer’s block afhelpen. Schreef je altijd op de computer? Ga dan nu een tijdje met de hand schrijven, gewoon met pen en papier. Een andere omgeving kan ook werken. Ga eens schrijven in de rust van de natuur of juist in een rumoerig café. Dit kan ook weer voor nieuwe inspiratie zorgen. Kijk eens om je heen. Wat zie en wat hoor je? Wat denk je? Welke mensen of dieren zie je? Wat doen ze? Welke kleuren en geuren zijn er? Geluiden, dialogen, vormen; schrijf alles op wat je waarneemt.

Sparringpartner

Het kan ook helpen om met iemand te sparren. Met je partner, een goede vriend of vriendin, een collega schrijver of een schrijfcoach. Iemand bij wie je jezelf kunt zijn en die je sparringpartner kan zijn. Gooi je angsten, twijfels en onzekerheden op tafel.

En bovenal is het goed om na te gaan of die twijfelende gedachten wel realistisch zijn. Is het echt zo dat je geen goede schrijver bent? Waarom dan? Wie heeft dat gezegd? Je eerdere werk was toch ook goed? Geloof in jezelf. En blijf in jezelf geloven! Door te doen groei je en verbetert je schrijven.

writers block

En voor je het weet, schrijf je toch die bestseller!

Bij mij heeft onzekerheid er een paar geleden voor gezorgd dat ik een paar maanden niet schreef. Als je niet schrijft kun je tenslotte niet falen… Toch was niet schrijven nog erger dan schrijven met onzekerheid, dus pakte ik het schrijven na een paar maanden gelukkig weer op. Nu zorg ik ervoor dat ik elke dag schrijf. Is het niet aan een boek of een blog, dan wel aan een artikel voor een klant. Zo is schrijven een vast onderdeel van mijn dagritme geworden.

Heb jij wel eens een tijdje niets geschreven, terwijl je eigenlijk wel wilde?

Groetjes, Giovanna

2 reacties

  1. zegt:

    Nooit over nagedacht eigenlijk, dat het vooral onzekerheid is wat je in de weg kan staan, maar eigenlijk heel logisch. Als ik een poosje geen blogs tik, heeft dat meestal vooral te maken met een gebrek aan energie. Gebrek aan inspiratie is er eigenlijk nooit.

    1. Heel logisch dat het bij jou te maken heeft met een gebrek aan energie wanneer je geen blogs tikt. Fijn dat je nooit een gebrek aan inspiratie hebt! En gelukkig dat je volgens mij meestal wel nog energie hebt om te bloggen, gezien de regelmaat waarmee je blogt. Dat zorgt er ook voor dat je in een mooie schrijf/blogflow zit.

Reacties zijn gesloten.