schrijfroutine
Schrijven

Wat is jouw schrijfroutine?

Sommige schrijvers schrijven boeken door maar vijftig woorden per dag te schrijven, anderen door tweeduizend woorden per dag neer te pennen. Het maakt eigenlijk niet uit hoeveel je schrijft, dat boek dat komt er wel, als je maar routine hebt in het schrijven. Want door routine voorkom je dat er weken voorbij gaan zonder dat je iets geschreven hebt.

Met NaNoWriMo, de National Novel Writing Month, in november, is het doel om 50.000 woorden in de maand te schrijven. Oftewel 1667 woorden per dag. Dat lukt mij best op wat dagen, maar niet elke dag. En zelfs niet elk jaar tijdens NaNoWriMo. In tegenstelling tot jaren dat niet halen, lukte mij dit wél afgelopen NaNoWriMo. Maar de rest van het jaar in een gewone maand zeker niet. Die 50.000 woorden in één maand is duidelijk niet mijn schrijfritme of schrijfroutine.

Wat is mijn routine dan wel?

Ik heb mij aangeleerd om zo goed als elke dag te schrijven. Dat lukt mij meestal wel zes en regelmatig ook zeven dagen in de week. Waar ik die dag aan schrijf varieert. Vaak aan een boek, een blog of aan een freelance (tekst)klus. Elke dag schrijven is voor mij dus routine. Dat is het niet altijd geweest, dat heb ik mij aangeleerd in de loop der jaren. Want ik weet dat ik van schrijven blij word, en het dus graag zo veel mogelijk doe.

schrijfroutine

Wil je jezelf ook een schrijfroutine aanleren?

Probeer dan eens dit:

  • Schrijf met regelmaat. Elke dag, elke doordeweekse avond, elk weekend of elke maandag, dat maakt op zich niet uit, als het maar een bepaalde regelmaat heeft.
  • Weet wel dat naast regelmaat herhaling belangrijk is. Dus liever elke avond een half uur, dan één keer per week vijf uur achter elkaar.
  • Houd je wordcount bij. Door op te schrijven hoeveel woorden je per dag geschreven hebt, bijvoorbeeld in Excel of in je agenda, zie je sneller wat jouw regelmaat is. Op internet zijn (gratis) wordcount sheets te vinden, maar je kunt er ook makkelijk een zelf maken. Vorig jaar kreeg je een mooie wordcount sheet van mij cadeau bij de Adventskalender. Wie weet dit jaar misschien ook wel weer. (Ik zeg het maar vast, want voor je het weet is het weer kerst. 😉)
  • Het willen halen van een bepaald woordaantal per dag (of dat nou 200 of 2000 is maakt niet uit) zorgt dat je een doel hebt om naartoe te werken.
  • Schrijf zo vaak als je kan. Toen ik nog niet fulltime als zelfstandig ondernemer werkte, werkte ik parttime nog in loondienst. Ik gebruikte toen regelmatig de lunchpauze op mijn werk om een stuk voor mijn boek of (een deel van) een blog te schrijven.

Tips:

Misschien ga jij elke dag met de trein naar je werk en kun je onderweg schrijven. Of sta een uurtje eerder op om te schrijven voor je naar je werk gaat. Ook direct na het avondeten schrijven zorgt voor een routine. Zo kun je regelmatig mooie schrijfmomenten bij elkaar sprokkelen. Opgeteld zijn al die momentjes ook productieve schrijftijd.

Wil je niet wachten tot november om mee te kunnen doen met NaNoWriMo? Naast de november-schrijfmaand is er ook elk jaar in april én juli Camp NaNoWriMo. Bij Camp bepaal je je doel helemaal zelf, dus altijd haalbaar. Meedoen is gratis, je hoeft alleen een account aan te maken.

Lees voor meer tips Ontwikkel een schrijfroutine.

Wat is jouw schrijfroutine?

Groetjes, Giovanna

4 reacties

  1. zegt:

    Ik heb zelf geen routine of ritueel, maar ik vind het super interessant om te leren over die van anderen. Ik heb jaren geleden literatuuronderzoek gedaan naar creativiteit. Daarbij las ik over de gekste dingen die creatievelingen doen om hun creativiteit te stimuleren. Ik denk bijvoorbeeld aan Beethoven. Die kon pas componeren na een kop koffie die hij maakte met precies 60 bonen. En Frank Lloyd Wright had verschillende keren per dag seks nodig om inspiratie te vinden. Boeiend, toch? 😀 Als je meer wil lezen, raad ik je aan het boek ‘Dagelijkse rituelen: hoe creatieve mensen werken’ van M. Currey te lezen.

    1. Haha, wat een bijzondere rituelen. Of het bijgedragen heeft aan hun succes of dat ze zonder ook zo succesvol zouden zijn geweest, zullen we helaas nooit weten, maar interessant om erover te lezen is het zeker.

  2. zegt:

    Ik tel geen woorden, maar het aantal blogs en wil er drie in de week schrijven. Het moment waarop ik dat doe, is heel verschillend, dus wat dat betreft is er dan geen routine.

    1. Dat is ook een mooie manier om je voortgang te volgen, niet het aantal woorden maar het aantal blogs dat je per week wilt schrijven. Wat dat betreft heb je toch wel een soort routine (drie in de week), ook al varieert het tijdstip op de dag, of de dagen in de week waarop je schrijft misschien.

Reacties zijn gesloten.