schrijfcoach
Coaching

Waarom een schrijfcoach wat voor jou kan zijn

Je boek schrijven dit jaar, je had het je nog zo voorgenomen… Een leuk idee ervoor had je wel, maar tijd en inspiratie niet zo. En hoe begin je eigenlijk met het schrijven van een boek? En hoe dan verder? Telkens dacht je: volgende maand begin ik echt. En zo vlogen de maanden – en het jaar – voorbij. Hoe kan dat nou, vraag je je af, want je wilt toch echt graag dat boek schrijven. Je hebt je dan ook voorgenomen om in het nieuwe jaar er daarom echt vol voor te gaan. Maar je vindt het best spannend en weet niet goed hoe je het aan moet pakken. En wat als het komende jaar ook voorbij vliegt zonder aan je boek geschreven te hebben? Dan is de hulp van een schrijfcoach wellicht wat jij nodig hebt.


Waarom een schrijfcoach?

Een schrijfcoach helpt je jouw droom te realiseren: het schrijven van een boek. Je kan een schrijfcoach inschakelen als je al begonnen bent en vast bent komen te zitten, als je twijfelt hoe je verder moet, maar ook als je al jaren droomt van je eigen boek en niet weet waar je beginnen moet. Samen met jouw schrijfcoach ga je aan de slag op het punt waar je bent met je boek of met het voornemen een boek te schrijven.

Met een schrijfcoach:

 • heb je een gids tijdens je schrijfproces die je de weg wijst en zie je de bomen weer door het (schrijf)bos;
 • heb je altijd iemand paraat die je helpt, steunt, motiveert en zorgt dat je op het juiste (schrijf)spoor blijft;
 • maak je samen een schrijfplan voor je boek, zo heb je een wegwijzer tijdens je schrijfreis;
 • krijg je grip op het schrijfproces en worden je stappen om een boek te schrijven concreet;
 • heb je een sparringpartner, vraagbaak en klankbord;
 • ontwikkel je je beter als schrijver;
 • lukt het je door te zetten als je het even niet meer ziet zitten;
 • leer je je valkuilen en blokkades kennen, zodat je ze uit de weg kunt ruimen;
 • vergroot je de kans dat je boek af komt;
 • sta je er nooit alleen voor.

Ik wilde schrijfcoach worden omdat…

… ik anderen wil helpen

Het verlangen om anderen te helpen is iets wat in mij zit. Als kleuter was ik al bezig andere kinderen te helpen. Toen ik jaren later zelf moeder werd, kreeg ik een baan in het onderwijs. Hoe fijn was het om kinderen al jong te mogen helpen nieuwe dingen (en hun eigen talenten) te ontdekken en ze te stimuleren het beste uit zichzelf te halen. Na elf jaar werken in het onderwijs, volgden een paar jaar in de kinderopvang. En na vier jaar kinderopvang besloot ik dat het tijd werd mijn eigen droom na te jagen: te gaan schrijven. Iets wat ik van kleins af aan al leuk vond – maar eigenlijk te weinig deed – en waarbij ik altijd het idee had dat ik er écht nog wat mee zou doen, later. Ooit. Tot ik besloot niet te wachten tot later en ik begon te schrijven, en te schrijven. Want voor je het weet wordt ‘ooit’ ‘nooit’.

… ik weet hoe eenzaam schrijven kan zijn

Wat miste ik het om andere schrijvers te kennen toen ik net begon met schrijven. Ik kende bijna niemand die ook schreef. Geen gelijkgestemden om mee te sparren. Na een jaar of drie over mijn eerste boek gedaan te hebben, en voor mijn gevoel het wiel opnieuw uitgevonden te moeten hebben, leerde ik online via een online community heel veel andere schrijvers kennen. Hoe heerlijk was dat en wat heb ik veel geleerd in die tijd! Na ruim een jaar werd het platform helaas weer opgeheven, maar ik had wel ervaren hoe fijn het was als anderen je kunnen helpen, én hoe fijn het is om zelf ook andere schrijvers te helpen.

… het fijn is je passie te kunnen delen

Na een paar jaar met mijn eigen onderneming Over Schrijven Gesproken bezig geweest te zijn als tekstschrijver en redacteur, groeide steeds meer het verlangen en het idee om mij ook tot schrijfcoach te ontwikkelen. Vooral toen ik tijdens de redacteursopleiding auteurs ging begeleiden, en van het schrijfcoachen mocht proeven. En zo andere schrijvers kon helpen. Ik weet zeker dat er meer beginnende schrijvers zijn die het nu – moeizaam – alleen moeten doen. Schrijvers die vakkennis en sturing missen, evenals een sparringpartner. En ik weet uit eigen ervaring hoe je het helemaal alleen kán doen, maar ook dat dat niet nodig is. Het is zo fijn om het samen met een schrijfcoach te kunnen doen.

Community

Om die redenen werd ik dus schrijfcoach en richtte ik daarnaast vorig jaar ook een Facebookgroep op voor beginnende schrijvers die al een boek aan het schrijven zijn of graag zouden willen schrijven. Deze community is gratis en is er om tips te krijgen, te sparren met gelijkgestemden, motivatie en inspiratie te krijgen en meer te leren over het schrijven. Als jij ook een boek aan het schrijven bent, of dit het komende jaar wilt gaan doen, dan is de Over Schrijven Gesproken Facebook community ook wat voor jou. Gezellig om je erbij te hebben!

schrijfcoach

Waarom een schrijfcoach wat voor jou kan zijn

Misschien herken jij je hier wel in:

Niet weten waar te beginnen. Je wilt al jaren een boek schrijven, maar weet niet hoe te beginnen, dus schuif je het maar voor je uit. Ooit ga ik het doen, ooit. Echt.

Je bent vastgelopen en weet niet hoe je verder kan komen. Je bent wel enthousiast begonnen aan een verhaal, maar na een paar hoofdstukken liep je vast en nu weet je niet hoe je verder moet.

Er is (nog) geen samenhang in je verhaal. Het verhaal dat je schrijft wordt leuk, maar mist structuur. Een samenhang ontbreekt en de hoofdstukken die je tot nu toe hebt, lopen niet lekker in elkaar over.

Je mist richting. Je had een leuk idee en begon enthousiast te schrijven, maar na een paar hoofdstukken weet je eigenlijk niet zo goed hoe je verder moet. Hoe het af moet lopen weet je al helemaal niet. Wat je eerder al geschreven hebt, heb je ondertussen al meerdere keren herschreven. Voor je gevoel ga je eerder achteruit dan vooruit…

Je twijfelt of je verhaal wel goed is. En of je het schrijven op zich eigenlijk wel goed doet. Het schrijven vordert langzaam, maar wat zou je graag een sparringpartner hebben om te weten of je goed op weg bent!

-> Wil jij dat jouw boek er ook komt en kan je wel een duwtje in de goede richting gebruiken? Of heb je behoefte aan een goede routebeschrijving hoe je van A (boek idee) naar B (boek klaar om uitgegeven te worden) komt?

Plan dan eens een gratis schrijfcoachsessie met mij in. In deze sessie help ik je te zien waar je knelpunten liggen en hoe je weer verder kunt komen.

Wist jij wat een schrijfcoach doet?

Groetjes, Giovanna

Photo credits: Prisca Visser

4 reacties

 1. zegt:

  Heel mooi om te lezen welk pad je bewandeld hebt. Mooi om van je grote passie je werk te maken (is ook mijn grote droom :))

  1. Wat gaaf dat dat ook jouw grote droom is, van je passie je werk maken! Telkens een stapje in die richting zetten gaat er zeker voor zorgen dat het jou ook gaat lukken.

 2. zegt:

  Wat mooi om jouw verhaal te lezen over je drijfveren! Ik durf me nog niet aan een schrijfcoach te wagen, maar wie weet ooit…

  1. Dankjewel. Wie weet ooit… 🙂

Reacties zijn gesloten.