top 20
Boekrecensies

Top 20 mooiste boeken die ik las in 2020

Wie mij op Hebban of Goodreads volgt, weet dat ik ook dit jaar weer veel boeken gelezen heb. Het jaar is nog niet om, dus er zal vast nog iets bijkomen, maar tot nu toe las en luisterde ik in 2020 maar liefst 218 boeken. Daar zaten goede boeken, (helaas ook) minder goede boeken en absolute pareltjes tussen. Het is lastig kiezen uit zo veel mooie boeken, en slechts één favoriet kiezen lukt mij onmogelijk. Daarom een top 20 (in willekeurige volgorde) van de mooiste boeken die ik las in 2020.


1. Cranberryzomer – Irene Hannon (Hope Harbor #1)

Wat een heerlijke serie is Hope Harbor! Het eerste deel vond ik denk ik wel het mooist, maar ook de delen 2 (Zeerozen) en 3 (Ankerplaats) las ik dit jaar en vond ik zeer mooi. Het vierde deel is net vertaald (Lichtboei) en in december 2020 uitgebracht. Dit deel heb ik nog niet gelezen, maar ga ik zeker gauw doen. De serie gaat over de inwoners van Hope Harbor die op een bepaalde manier met elkaar verbonden zijn. In elk deel zijn andere inwoners de hoofdpersonen, met de eerdere hoofdpersonen als bijfiguren. Een serie over hoop.

2. Spaar de spotvogel – Harper Lee

Een absolute topper! Mooi, ontroerend, diepzinnig, heftig, regelmatig ook grappig met droge humor, soms zelfs aandoenlijk en zeer zeker ook zielig. Een verhaal over recht en onrecht, oordeel en vooroordeel en hoop en wanhoop. Kortom dit boek heeft alles in zich.

3. Adres Onbekend – Susin Nielsen

Een jeugdboek, maar ook voor volwassenen is dit een prachtig boek om te lezen. In een notendop: Felix woont met zijn moeder en rat Horatio in een Westfalia camperbusje. Voor tijdelijk, houdt hij zichzelf voor. Zijn moeder vindt echt wel weer een nieuwe baan en woonruimte zullen ze ook weer krijgen. Tot die tijd moet hij zich in bochten wringen om voor zijn vrienden verborgen te houden dat hij dakloos is. Tot hij plotseling een geweldig idee krijgt: als hij mee doet aan zijn favoriete show Wie, Wat, Waar, Wanneer, kan hij heel veel geld verdienen en een huis voor hem en zijn moeder regelen. Maar dan moet hij wel winnen natuurlijk…

4. De verloren kinderen – Diney Costeloe

Een heel aangrijpend en ontroerend verhaal over jonge kinderen die na de Tweede Wereldoorlog vanuit Engeland naar Australië vervoerd worden en daar in een weeshuis terecht komen. Lang niet altijd was de familie in Engeland daarvan op de hoogte…

5. En toen waren er nog maar… – Agatha Christie

Een onvervalste whodunnit van ‘the queen of crime’. Tien mensen worden uitgenodigd om naar een afgelegen eiland te komen. Daar blijkt de gastheer zelf niet aanwezig te zijn. Wanneer er onverklaarbare dingen gebeuren en het lichaam van een van de gasten gevonden wordt, en later nog een en nog een, kan het aftellen beginnen…

6. Mindgym – Wouter de Jong

Een heerlijk non-fictie boek dat je uitdaagt de hersen even goed in beweging te brengen en je zo in 12 weken mentaal fit te krijgen.

8. Een weeffout in onze sterren – John Green

Een aangrijpend verhaal over twee ernstig zieke tieners die onbedoeld verliefd op elkaar worden. De eerste John Green die ik las, maar zeker niet de laatste (hoewel volgens mij wel de mooiste!).

9. Ondernemen is net reizen – Oscar Bulthuis

Oscar Bulthuis weet heel mooi een vergelijking te trekken tussen het opstarten van een onderneming en het maken van een (wereld)reis. Over beide onderwerpen verteld hij heel veel interessante dingen en laat zien hoe je zowel het starten van een onderneming als het plannen van een wereldreis aanpakt.

boeken die je gelezen moet hebben

10. Achtstegroepers huilen niet – Jacques Vriens

Dit boek had ik al jaren liggen maar ik begon er maar niet in. Tot dit jaar. Een prachtig, aangrijpend, bijzonder en heftig verhaal over de achtstegroeper Aukje die leukemie blijkt te hebben.

11. De alchemist – Paulo Coelho

Een ongelofelijke mooi verhaal over een herdersjongen die ervan droomt de wereld te bereizen. Wanneer hij droomt over een verborgen schat in Egypte begint hij een prachtige zoektocht.

12. Verkikkerd (Verkikkerd #1) – Lisette Jonkman

Ook Verkikkerd is een heerlijke serie. Het eerste deel vond ik denk ik wel het mooist, maar ook de delen 2 (Verslingerd) en 3 (Verknocht) las ik dit jaar met veel plezier en een hoop gelach.

boekenwurm

13. De kleine blonde dood – Boudewijn Büch

Jammer genoeg kwam ik tijdens het lezen van dit boek online tegen dat het waarschijnlijk allemaal verzonnen is, of in ieder geval het deel over dat hij een kind gehad zou hebben, wat de kracht en de geloofwaardigheid voor mij wel wat van het boek afhaalde. Neemt niet weg dat het ongelooflijk mooi geschreven is.

14. Karakter – Ferdinand Bordewijk

Een klassieker die iedereen ooit gelezen moet hebben.

15. Een pittig klasje – Mees Kees #1 – Mirjam Oldenhave

Meester Kees is stagiaire en heeft nog nooit voor de klas gestaan. De kinderen moeten hem nog een beetje leren hoe dat moet, meester zijn. Gelukkig is Mees Kees zelf ook heel creatief in het bedenken van nieuwe lesmethoden. Zo kan je best om kwart over negen je pauzeboterhammen op eten, want dat is onderdeel van een voedselproject. En dat het heel handig is als ieder kind maar één rijtje sommen van de taak maakt, zodat niet iedereen hetzelfde werk zit te doen. En sommige lessen kunnen best vervangen worden door een goede tekenfilm… De hele Mees Kees boekenserie is geweldig trouwens en ook voor niet-meer-kinderen geweldig leuk om te lezen!

16. Een keukenmeidenroman – Kathryn Stockett

Dit boek had ik een paar jaar geleden van mijn moeder gekregen, maar bleef om de een of andere reden liggen op de nog-te-lezen-stapel. Tot ik mij in het voorjaar ineens herinnerde dat ik het nog had liggen en begon te lezen. Een pareltje!

17. Sterker dan ooit – Brené Brown

Ook Brené Brown kan niet ontbreken in mijn top 20 van 2020. Zoals je in mijn boekrecensie van dit boek al gelezen hebt, is het een sterk boek over vallen opstaan en het opnieuw proberen. Op Brené’s herkenbare open, eerlijke en kwetsbare manier geschreven.

18. Wie heeft er wél een boek bij zich? – Johan Goossens

Cabaretier Johan Goossens besluit om het onderwijs in te gaan en komt voor een VMBO klas in Amsterdam te staan. Zonder ervaring en zonder diploma. De nood is hoog in het onderwijs. Ondanks de waarschuwingen van zijn collega’s over zijn leerlingen en hoe hij bepaalde moeilijke kinderen maar het beste aan kan pakken, begint hij vol goede moed. Zijn ervaringen voor de klas beschreef hij eerder in zijn columns in Het Parool en zijn gebundeld in dit boek. Grappig, hilarisch en beslist ontroerend!

19. Grip – Rick Pastoor

In mijn boekrecensie over dit boek heb je al alles kunnen lezen over dit boek en het ‘geheim van slim werken’ dat de auteur belooft. Een boek om nog eens te herlezen en zeker een verdient plekje in de top 20.

top 20

20. De Napolitaanse romans – Elena Ferrante

In 2018 begon ik aan de Napolitaanse serie van Elena Ferrante en las het eerst deel (De geniale vriendin). Pas dit jaar las ik het tweede deel (De nieuwe achternaam), het derde(Wie vlucht en wie blijft) en het laatste deel (Het verhaal van het verloren kind). Een prachtige serie en zeer goed geschreven, maar ik moet wel zeggen dat ik het geruzie en gevecht van iedereen, de strijd tussen de twee vriendinnen en het geklaag en de onvrede van de hoofdpersoon zat werd vanaf het derde deel. Toch las ik de serie wel uit. Het is een prachtige boekenreeks, maar het verhaal verdeeld over twee delen was voor mijn gevoel genoeg geweest. Evenwel krijgt de serie een plaatsje in mijn top 20 van 2020.

Bonus:
Op de valreep las ik twee weken na het plaatsten van deze blog nog twee boeken die ook een plekje op deze pagina verdienen:

Jan rap en zijn maat – Yvonne Keuls

Dit boek las ik jaren geleden en vond het prachtig! Onlangs kwam ik het boek tegen als luisterboek in de Online Bibliotheek app, voorgelezen door Yvonne Keuls zelf. Ze schreef dit boek al uitmuntend, maar las het minstens zo geweldig voor! Denk je dat luisterboeken saai zijn? Dan moet je deze beslist luisteren! (En het boek ook gaan lezen natuurlijk.)

De Kerstquilt – Jennifer Chiaverini

Een prachtig boek! Ik las de eerste vier delen uit de quiltclub serie een paar jaar geleden en vergat toen dat ik dit deel ook nog had. Helaas zijn lang niet alle delen vertaald en in Nederland zijn niet eens alle boeken in het Engels te koop. Nou lees ik prima in het Engels, maar als je eerst een paar delen vertaald hebt gelezen, dan ben je daar aan gewend en leest dat lekkerder. De boeken zijn zo mooi, dat ik de volgende delen toch maar gewoon in het Engels moet gaan lezen. Maar goed, dit deel was wel in het Nederlands en erg mooi! Het boek is deel van een serie, maar ook los goed te lezen.

Wat zijn de mooiste boeken die jij gelezen hebt dit jaar?

Groetjes, Giovanna

12 Reacties

 1. Amelie van Writings by Amelie zegt:

  Handige tips! Ik ga zeker eens naar een paar titels op zoek.
  Mijn twee favorieten waren “Het moois dat we delen” van Ish Ait Hamou en “10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld” van Elif Shafak.
  Maar ik heb maar 7 boeken uit dit jaar. Hopelijk eindig ik dit jaar nog mijn 8ste boek!

  1. Ik ken je favorieten niet, maar ze klinken als mooie en interessante boeken! Succes nog met uitlezen van je 8e boek!

 2. Dank je wel voor het delen! Er staan een aantal boeken in die ik nog niet ken of nog niet gelezen heb, dus ik heb weer wat inspiratie!

  1. Fijn dat er wat leuks voor je tussen stond en ik je heb kunnen inspireren!

 3. zegt:

  Wat een tof lijstje. Ik heb dit jaar voor mijn doen echt weinig gelezen helaas. Wil dat lekker de aankomende vakantie gaan oppakken.

  1. Met een kleine om je heen, kan ik goed begrijpen dat lezen er vaak niet van komt. Hopelijk kom je er in je vakantie wat meer toe.

 4. zegt:

  Mooie boekenlijst zeg! Ik ken er een paar van. 218 boeken is echt heel veel! Ik heb er 25 gelezen en vond dat al veel haha.

  1. Dank je! Haha, maar 25 is ook een mooi aantal hoor. En het belangrijkste is dat je van het lezen geniet!

 5. zegt:

  Wauw, 218 boeken! Dat doe ik je niet na hoor. ‘Adres onbekend’ en het boek van Diney Costeloe staan bij mij ook hoog in mijn favorietenlijstje, maar ik moet me nog echt over het lijstje gaan buigen. Niet te doen, dacht ik, maar als jij het kan met 218 boeken, moet het mij helemaal lukken met nog geen honderd gelezen boeken;).

  1. Haha, ja ik lees toevallig net jouw blog over je leeslijst en zien lezen doet lezen, ik dacht nog: als ik je maar niet te veel ideeën erbij geef voor op je leeslijst, maar jij hebt er zelf ook al wat van gelezen, dus dat scheelt. 😉
   Zal ik je een handig foefje verklappen, over hoe ik die 20 er redelijk makkelijk uit kon halen? Ik ben een lijstjes-meisje zal ik maar zeggen, dus afgezien van het bijhouden in Goodreads en Hebban, heb ik een lijst op mijn computer in Word waar ik elk gelezen en geluisterd boek in zet. Sinds dit jaar zet ik er ook bij of het een papieren boek, een e-book of een luisterboek was. En ook hoeveel sterren ik het boek gaf. Mijn keuze hoefde ik dus alleen maar te maken uit de boeken die ik 4 of 5 sterren gegeven had. Bij het zien van de titel wist ik dan wel weer hoe geweldig ik het boek had gevonden en of het dus een plekje in de top 20 verdiende of niet.

 6. zegt:

  Ik vind het echt bizar hoeveel jij leest in een jaar! Ik heb al best wat van je lijstje gelezen, maar Adres onbekend staat nog steeds op mijn wishlist. Ook naar het boek van Johan Goossens ben ik wel benieuwd. Mijn lijstje komt volgende week online!

  1. Haha ja ik sta er ook van te kijken! Vorig jaar was het met 130 boeken al veel, maar sinds ik dit jaar de online bibliotheek app ontdekt heb heb ik ook best wat e-books geleend, die ik dan even snel tussendoor kon lezen en daarnaast heb ik ook regelmatig een boek geluisterd in de luisterbieb, dus dat scheelt ook. Maar de papieren versie vindt hier ook nog steeds gretig aftrek. 😉
   Adres onbekend is echt een aanrader! Ik heb ook Woordnerd van haar gelezen, ook goed, maar Adres onbekend is echt zeer goed! Die van Goossens zeker ook.
   Ik kijk uit naar jouw lijstje volgende week!

Reacties zijn gesloten.