schrijfcoach
Schrijven

Een schrijfcoach | wat is dat precies?

Je had je nog zo voorgenomen om dit jaar een boek te schrijven. Het idee was er wel, maar de inspiratie wat minder. Ook was het een raar jaar, je werk moest misschien ineens vanuit huis, terwijl ook de kinderen thuis waren. Telkens dacht je: volgende maand begin ik echt aan mijn boek. En zo vlogen de maanden – en het jaar – voorbij. Je baalt, want je wilt nog steeds dat boek heel graag schrijven. In het nieuwe jaar wil je er daarom echt vol voor gaan nu. Maar je vindt het best spannend en weet niet goed hoe je het aan moet pakken. En wat als het komende jaar ook voorbij vliegt zonder aan je boek geschreven te hebben? En waar begin je eigenlijk?

Gelukkig hoef je het niet alleen te doen! Samen met een schrijfcoach kun je aan de slag gaan met je boek of met het voornemen een boek te schrijven. Maar wat kan je eigenlijk van een schrijfcoach verwachten?


Wat doet een schrijfcoach?

Een schrijfcoach is er om jou te helpen je droom te realiseren: het schrijven van je boek. Je kan een schrijfcoach inschakelen als je al begonnen bent en vast bent komen te zitten, als je twijfelt hoe je verder moet, maar ook als je al jaren droomt van je eigen boek en niet weet waar je beginnen moet.

Een schrijfcoach:

 • maakt samen met jou een schrijfplan voor je boek, zo heb je een roadmap tijdens je schrijfreis;
 • helpt je grip te krijgen op het schrijfproces en zorgt ervoor dat je stappen concreet zijn;
 • is je gids in dit schrijfproces en wijst je de weg;
 • is je sparringpartner, vraagbaak en klankbord;
 • helpt je je beter te ontwikkelen als schrijver;
 • motiveert en stimuleert je;
 • helpt je door te zetten als je het even niet meer ziet zitten;
 • legt je valkuilen en blokkades bloot, zodat je ze uit de weg kunt ruimen;
 • zorgt er met jou voor dat je boek af komt;
 • kan indien gewenst als je klaar bent je manuscript redigeren, zodat het klaar is om mee naar een uitgever te gaan.

Waarom ik schrijfcoach wilde worden

Een verlangen…

Het verlangen om anderen te helpen is iets wat in mij zit. Als kleuter was ik al bezig met andere kinderen te helpen. Toen ik jaren later zelf moeder werd, kreeg ik een baan in het onderwijs. Hoe fijn was het om kinderen al jong te mogen helpen nieuwe dingen (en hun eigen talenten) te ontdekken en ze te stimuleren het beste uit zichzelf te halen. Na elf jaar onderwijs volgden een paar jaar werken in de kinderopvang. En na vier jaar kinderopvang besloot ik dat het tijd werd mijn eigen droom na te jagen: te gaan schrijven. Iets wat ik van kleins af aan al leuk vond – maar eigenlijk te weinig deed – en waarbij ik altijd het idee had dat ik er écht nog wat mee zou doen, later. Ooit. Maar ik besloot niet te wachten tot later en ik begon te schrijven, en te schrijven. Want voor je het weet wordt ‘ooit’ ‘nooit’.

Een gemis…

Wat miste ik het om andere schrijvers te kennen toen ik nog een beginnende schrijver was. Ik kende bijna niemand die ook schreef. Geen gelijkgestemden om mee te sparren en tips te delen. Na een jaar of drie over mijn eerste boek gedaan te hebben, en voor mijn gevoel het wiel opnieuw uitgevonden te moeten hebben, leerde ik online via de Writerscommunity heel veel andere schrijvers kennen. Hoe heerlijk was dat en wat heb ik veel geleerd in die tijd! Na ruim een jaar werd het platform helaas weer opgeheven, maar ik had wel ervaren hoe fijn het was als anderen je kunnen helpen, én hoe fijn het is om zelf ook andere schrijvers te helpen.

schrijfcoach

De passie…

Na ruim drie jaar geleden mijn eigen onderneming Over Schrijven Gesproken begonnen te zijn en daarmee als tekstschrijver en redacteur aan de slag te zijn gegaan, groeide steeds meer het verlangen en het idee om mij ook tot schrijfcoach te ontwikkelen. Vooral toen ik tijdens de redacteursopleiding auteurs ging begeleiden, en van het schrijfcoachen mocht proeven. En zo andere schrijvers kon helpen. Ik weet zeker dat er meer beginnende schrijvers zijn die het nu – moeizaam – alleen moeten doen. Schrijvers die vakkennis en sturing missen, evenals een sparringpartner. En ik weet uit eigen ervaring hoe je het helemaal alleen kán doen, maar ook dat dat niet nodig is. Het is zo fijn om het samen met een schrijfcoach te kunnen doen.

Community

Om die redenen werd ik dus schrijfcoach en richtte ik daarnaast onlangs ook een Facebookgroep op voor iedereen die een boek schrijft of graag zou schrijven. Deze community is gratis en is er om tips te krijgen over schrijven, te sparren met gelijkgestemden en meer te leren over schrijven. Ben jij een boek aan het schrijven, of wil je dat het komende jaar gaan doen? Word dan ook lid van de Over Schrijven Gesproken Facebook community. Gezellig om je erbij te hebben!

Misschien herken jij je hier wel in:

Niet weten waar te beginnen. Je wilt al jaren een boek schrijven, maar weet niet hoe te beginnen, dus schuif je het maar voor je uit. Ooit ga ik het doen, ooit.

Je bent vastgelopen en weet niet hoe je verder kan komen. Je bent wel enthousiast begonnen aan een verhaal, maar na een paar hoofdstukken liep je vast en nu weet je niet hoe je verder moet.

Er is (nog) geen samenhang in je verhaal. Het verhaal dat je schrijft wordt leuk, maar mist structuur. Een samenhang ontbreekt en de hoofdstukken die je tot nu toe hebt, lopen niet lekker in elkaar over.

Je mist een richting. Je had een leuk idee en begon enthousiast te schrijven, maar na een paar hoofdstukken weet je eigenlijk niet zo goed hoe je verder moet. Hoe het af moet lopen weet je al helemaal niet. Wat je eerder al geschreven hebt, heb je ondertussen al meerdere keren herschreven. Voor je gevoel ga je eerder achteruit dan vooruit…

Je twijfelt of je verhaal wel goed is. En of je het schrijven op zich eigenlijk wel goed doet. Het schrijven vordert langzaam, maar wat zou je graag een sparringpartner hebben om te weten of je goed op weg bent!

-> Wil jij dat jouw boek er ook komt en kan je wel een duwtje in de goede richting gebruiken? Of heb je behoefte aan een goede routebeschrijving hoe je van A (boek idee) naar B (boek klaar om uitgegeven te worden) komt?

Plan dan eens een gratis schrijfcoachsessie met mij in. In deze sessie help ik je te zien waar je knelpunten liggen en hoe je weer verder kunt komen.

Waar zou jij als schrijver hulp bij kunnen gebruiken?

Groetjes,
Giovanna

Photo credits: Prisca Visser

6 reacties

 1. zegt:

  Wauw wat gaaf! Ik vind het heel knap dat je je eigen gevoel en je dromen achterna bent gegaan. Ik ben niet van plan om een boek te schrijven, maar ik weet zeker dat je een geweldige coach bent. Zo leuk om te lezen dat je al van jongs af aan anderen graag wilde helpen en zo veel passie hebt voor schrijven.

  1. Ah wat lief! Dankjewel!!

 2. zegt:

  Heel interessant, ik onthou dit! Zoals je wellicht weet, ben ik momenteel bezig met het schrijven van mijn boek, naast mijn baan in een ziekenhuis, dus structuur is er soms niet, maar ik doe mijn best.

  1. Ja heel gaaf dat je bezig bent met een boek te schrijven! En wat leuk om te lezen dat je in een ziekenhuis werkt, dat wist ik helemaal niet. Schrijven is sowieso best lastig te combineren met een baan, maar met een baan in de zorg (en zeker dit jaar) is helemaal pittig.

 3. zegt:

  Zo mooi om te lezen hoe je van een droom en idee je eigen prachtige onderneming hebt gemaakt!

  1. Wat lief! Dankjewel!

Reacties zijn gesloten.