schrijftijd in de zomer
Schrijven

5 tips voor schrijftijd in de zomer

Voor de een maakt het niet uit of het zomer of winter is, warm of koud, geschreven wordt er toch wel. Maar voor de ander heeft het weer grote invloed op het schrijfwerk en wordt er toch merkbaar minder geschreven in de zomer. Ik merk zelf dat ik duffer word als het heel warm is en dan neig ik toch naar wat minder schrijven. Dat vind ik jammer, want ik schrijf het liefst heel steady door het jaar heen. Dus heb ik manieren gezocht om het hoofd koel te houden en toch lekker door te schrijven. Met deze tips benut ook jij je schrijftijd in de zomer optimaal.


1. Benut de koele uurtjes

Schrijf je moeizamer als het erg warm is overdag? Benut dan de uren dat het nog relatief koel is. Sta een uur (of meer) eerder op om ’s ochtends meteen al te gaan schrijven. Dat zijn de koelste uurtjes. Maar ook ’s avonds is het relatief koeler dan overdag tussen 12.00 en 17.00 uur. Kijk wat voor jou de koelste schrijftijd in de zomer oplevert.

2. Schrijven op een koele plek

Het is misschien een inkoppertje, maar als je last van de warmte hebt tijdens het schrijven, ga dan op een koele plek werken. Hoe verleidelijk het ook is om lekker in de zon te gaan zitten schrijven. Dat komt later wel weer, als je klaar bent met schrijven. Heb je het te warm of wordt je duf, zoek dan in huis een plekje aan de koelste kant van je woning, en zet het raam open voor frisse lucht. Of zoek een schaduwrijke plek in je tuin, op je balkon of in een park.

3. Werk in blokken

Door met de Pomodorotechniek te werken voorkom je dat je te lang achter elkaar doorwerkt en letterlijk en figuurlijk oververhit raakt. Bij Pomodoro werk je 25 minuten achter elkaar gefocust door en houd je daarna 5 minuten pauze. Je kunt dan even een verfrissing zoeken en even ontspannen. Waarna je weer een blok van 25 minuten werkt, gevolgd door 5 minuten pauze. Na 4 van deze blokken neem je een langere pauze van 20 minuten. Indien nodig begin je daarna weer met een blok van 25 minuten en 5 minuten pauze, die je zo nodig weer 3 x herhaalt. Door een wekkertje te zetten of bijvoorbeeld een TomatoTimer te gebruiken vergeet je nooit de tijd.

schrijftijd in de zomer

4. Werken met een beloning in het vooruitzicht

Vind je het heerlijk om na het schrijven te gaan zonnen of te gaan zwemmen? Dan is dat jouw beloning na het behalen van je schrijfdoel. Ik vind het heerlijk om een boek te lezen in het zonnetje, dus dat is wat ik van mijzelf mag als ik geschreven heb. Dat zorgt voor een extra boost om eerst even productief te schrijven.

5. Voldoende en regelmatig drinken

Als ik te weinig drink kan ik mij slechter concentreren. Ook maak ik sneller fouten. Zorgen voor voldoende vocht is dus echt belangrijk en houdt het hoofd koel. Lekker fris water, met of zonder schijfjes citroen of munt, een smoothie of een groentesapje. Ik krijg van zo’n vruchten- of groentesapje een goede energieboost én het werkt verkoelend.

Schrijf jij het hele jaar steady door of is je schrijftijd in de zomer anders?

Groetjes, Giovanna

6 Reacties

 1. zegt:

  Oh, grappig. Ik neem in de zomer soms juist meer tijd om te schrijven. Als het écht bloedheet is, vind ik het namelijk te warm om bijvoorbeeld te gaan schoonmaken of iets lichamelijk heel actiefs te doen en schrijven vind ik dan prima kunnen. Zo leuk hoe dat bij iedereen anders werkt.

  1. Wat grappig dat jij juist wel meer kan schrijven als het bloedheet is! En slim eigenlijk als het veel te warm is voor lichamelijke activiteiten!

 2. Ik geloof niet dat mijn inspiratie of zin om te schrijven per seizoen verschilt. Ik heb natuurlijk wel gewoon dagen dat ik meer of minder inspiratie heb. Wat ik nu wel merk is dat er minder bezoekers op de blog komen en dat is echt vanwege de vakantie. Zo gaat dat ieder jaar in deze periode. Dat vind ik altijd erg jammer natuurlijk.

  1. Fijn dat het voor jou eigenlijk het hele jaar door wel steady hetzelfde is. Ja klopt, is duidelijk merkbaar, ook hier op mijn website. Vind ik ook altijd jammer (zo dat graag ook het hele jaar steady hetzelfde zien ;-)), maar gelukkig trekt het na de zomer altijd weer aan.

 3. zegt:

  Fijne tips. Schrijven in de zomer vind ik soms lastiger al gaat het me tot nu toe best goed af. Ik schrijf nu in de schaduw, in de tuin en in de middag doe ik weer andere dingen.

  1. Gelukkig dat je er afgelopen periode toen het warm was niet zo’n last van had. En slim dat je in de schaduw gaat schrijven ’s ochtends als het nog wat koeler is. Dat scheelt vaak al zo veel.

Reacties zijn gesloten.