schrijf je eigen verhaal
Schrijven

Schrijf je eigen verhaal

Ken je dat, dat iemand jou wel even zegt waar jij het beste over kan schrijven? Helaas werkt dat meestal niet. Als je een verhaal gaat schrijven omdat iemand anders zegt dat je dáár beslist over moet schrijven, is dat niet jouw keuze. Je hebt geen klik met dat onderwerp en zal er waarschijnlijk niet met plezier aan werken. Zeker als het een boek moet worden van zo’n 80.000 woorden, kan het een hele lange, onplezierige zit zijn. Schrijf wat jou inspireert en wat bij jou past. Schrijf je eigen verhaal, niet dat van iemand anders. Maar hoe weet je nou wat bij jou past en jouw verhaal is?


Schrijf je eigen verhaal

Uiteraard kun je een autobiografie gaan schrijven, maar dat bedoel ik eigenlijk niet met jouw verhaal. Ik bedoel er mee het verhaal dat in jou groeit. Dat wat (ooit) als zaadje geplant is door een idee en is gaan groeien tot een concreet plan.

Ga op onderzoek uit

Het kan ook dat je nog niet weet wat jou ligt, dan is het een goed idee om op onderzoek uit te gaan. Pak een notieblokje en schrijf op wat je te binnenschiet als onderwerp voor een verhaal. Een soloreis naar Rome? Twee hackers die de ultieme hack willen gaan zetten? Een moordenaar die met zijn misdaad weg lijkt te komen, totdat jouw hoofdpersoon, speurneus pur sang, op zijn pad komt? Een onmogelijke liefde tussen twee jonge mensen?

Schrijf alles op en laat het een tijdje broeden. Streep weg waarbij je toch denkt dat het niet bij jou past. Breid het onderwerp dat je wel aanspreekt uit. Wie zou de hoofdpersoon kunnen zijn? Man? Vrouw? Kind? Tiener? Waar speelt het zich af? Laat het gaan leven voor jezelf.

schrijf je eigen verhaal

Schrijf vanuit jezelf

Als je schrijft vanuit een intrinsieke motivatie (dus omdat jij dat zelf graag wil doen) werkt dat vele malen beter dan wanneer je dat vanuit een excentrieke motivatie (omdat anderen dat willen, of goed voor jou vinden) doet. Luister naar dat innerlijke stemmetje en laat je gedachten de vrije loop.

Andermans verhaal

Dat neemt niet weg dat je niet het levensverhaal van een ander op mag schrijven. Of een verhaalidee uit gaan werken die iemand anders je aandroeg. Dat mag zeker wel, zolang het jou maar echt aanspreekt, het gaat leven en jij er jouw verhaal van kan maken.

Vind je het lastig om met je boek aan de slag te gaan? Misschien is schrijfcoaching dan iets voor jou! Wil je eerst even kijken of dat je ligt en of we een klik hebben? Boek dan een gratis schrijfcoachsessie.

Waar zou jij nog graag eens een verhaal over willen schrijven?

Groetjes, Giovanna

6 reacties

  1. zegt:

    Dat klopt wat je zegt. Ik merk dat ook wel als ik ergens over wil schrijven waar ik net te weinig kennis van heb. Vaak ga ik dan op zoek naar informatie op internet en merk ik dat ik het lastig vind om er mijn eigen verhaal van te maken. Het is niet helemaal hetzelfde al bij het schrijven van een boek, maar schrijven komt vaak rechtstreeks uit je hoofd en op deze manier word je toch een beetje beïnvloed door wat een ander bedacht-geschreven heeft.

    1. Mooi voorbeeld waar dat inderdaad ook op van toepassing is! Zo werkt het zeker ook bij het schrijven van blogs en artikelen.

  2. zegt:

    Soms lijken verhalen inderdaad erg op elkaar, goed om dan je eigen verhaal/idee aan te houden. Ik ben zelf niet bezig met het schrijven van een boek en staat ook niet op mijn to-do-lijstje 🙂 Maar kan wel genieten van een goed boek

    1. Ja, dat is jammer, dat sommige verhalen erg op elkaar lijken, dan hou je het als lezer sneller voor gezien.

  3. Je hebt helemaal gelijk! Je kunt je natuurlijk wel laten inspireren door anderen, maar uiteindelijk ben jij toch degene die het verhaal / het boek / de blog moet gaan schrijven.

    1. Ja precies! Degene die jouw blog/verhaal/tekst/boek leest wil jouw verhaal lezen. En inspiratie vinden door anderen is wel fijn, zolang je maar schrijft waar jouw hart naar uitgaat.

Reacties zijn gesloten.