nieuwe planner
Blog Ondernemen Planning Schrijven

Het nieuwe jaar in met een nieuwe planner

Als het einde van het jaar nadert (nou stiekem in september al) begint het bij mij altijd te kriebelen om een nieuwe planner te zoeken voor komend jaar. Bij een nieuw jaar hoort een nieuwe planner. Heerlijk met een nieuw, fris exemplaar aan de slag. Ik hou ervan! Het maakt het gevoel van een nog leeg nieuw jaar voor je hebben liggen concreet.

Niet elke planner is geschikt om mijn nieuwe planner te worden. Om eerlijk te zijn heb ik best wel een paar eisen en dat maakt het vinden van dé planner niet altijd makkelijk. Benieuwd wat mijn eisen zijn en welke planner mijn nieuwe planner geworden is? Ik zal eerst nog even uitleggen waar ik mijn planner voor gebruik, dan is het (denk ik) logischer wat mijn eisen zijn.

Nieuwe planner

Sinds een paar jaar gebruik ik liever een planner dan een gewone agenda. Zeker sinds ik schrijver en ondernemer ben heb ik behoefte aan meer schrijfruimte dan alleen het kunnen opschrijven van mijn afspraken – privé en voor mijn onderneming. Daar komt bij dat ik een lijstjes-meisje ben, dus ik hou ervan om lijstjes en notities te maken. Maar ik wil ook voortgang van dingen bij kunnen houden, word count bijvoorbeeld of wanneer en hoelang ik gesport heb. Affirmaties erin op kunnen schrijven en ook wanneer ik de diepvries ontdooid heb, dat vergeet ik anders weer.

Wisseling van planners

Een paar jaar achter elkaar heb ik elk jaar een andere planner uitgeprobeerd. In 2017 begon ik behoefte te krijgen aan meer dan een agenda voor alleen mijn afspraken. Ik was sowieso al dol op tekenen en een bullet journal leek mij dan ook zeer geschikt als planner. Ik was al eerder begonnen met een bullet journal met maandelijkse highlights, leuke lijstjes (favoriete boeken, – films, – woorden etc.) en leuke tekeningen. Maar daarnaast wilde ik iets waar ik ook alle dagelijkse afspraken, to-do-lists en doelen in kwijt kon. Ik kocht een dotted journal en ging aan de slag. Ik vond hem erg handig en ook leuk om alles zelf te ontwerpen. Maar… het bleek zooooo veel werk. Ik was meer bezig met mijn planner te tekenen dan de geplande dingen daadwerkelijk uit te voeren… Helaas niet de perfecte planner dus en ik geloof dat ik na slechts een paar maanden al nog snel een gewone agenda kocht (die gelukkig nog te koop was) om verder in het jaar te gebruiken.

Tijd voor wat anders

Voor 2018 koos ik voor Piens Planner. Bruin is niet mijn kleur, maar vanbinnen was de nieuwe planner mintgroen, en reuze handig ingedeeld. Het verschafte mij veel overzicht en hij was praktisch in gebruik. Maar… ik was nog steeds erg veel aan het schrijven en invullen elke week weer. Juist omdat er zo veel in te vullen was. Het enige verschil met mijn eerste planner was dat ik hier niet ook alle hokjes en vakjes zelf hoefde te tekenen. Dat Piens Planner het jaar erop, voor 2019, ook vanbinnen helemaal bruin was, maakte de keuze makkelijk om op zoek te gaan naar een andere planner voor 2019. En door het vele invulwerk in de planner (en eerder in mijn bullet journal planner) kwam ik toch wel tot de ontdekking dat een van mijn valkuilen is dat ik alles wil documenteren en op wil schrijven. (Dubbel belast door schrijver zijn én dol op lijstjes?)

nieuwe planner

2019

Voor 2019 werd het de Purpuz Planner. En hoewel het een hele fijne planner was, bleek hij in het gebruik helaas niet de perfecte planner voor mij te zijn. Zo was hij te groot en te zwaar (meenemen was echt geen optie). De indeling van de weken en maanden waren wel overzichtelijk en praktisch, maar net wat te sober voor mij. En de ‘Vragen aan jezelf’ aan het einde van elke maand nodigde mij om eerlijk te zijn geen enkele maand uit om in te vullen… Wellicht ook door het toch wat sobere uiterlijk? Want het idee vond ik wel leuk.

Voor 2020 wat anders

Toen kwam ik de Just Be You planner tegen. Een mooi vormgegeven, vrouwelijke planner die uitnodigde om mee aan de slag te gaan. Positiviteit en geloven in jezelf staan centraal in deze planner die aanmoedigt om ‘gewoon jezelf te zijn’ (Just Be You). Na aanschaf van de planner heb je best wat invulwerk, op zich leuk. Het maakt dat de planner gelijk helemaal eigen wordt en het helpt je te kijken naar waar je nu staat en waar je het komende jaar aan wil gaan werken. Ook ‘moet’ je aan de slag met het levenswiel. Het was mij niet helemaal duidelijk hoe ik dit nou precies in moest vullen (van buiten naar binnen of andersom, en hoe vol of hoe ver? Met allemaal verschillende kleuren?). Maar na even wat gegoogel werd het mij duidelijk. Dus met mijn kleurtjes aan de slag gegaan. Het zag er best leuk uit, maar eerlijk, verder heb ik er dat jaar niet meer naar om gekeken.

nieuwe planner

De planner zelf had overzichtelijke weekindelingen, met naast ruimte voor je afspraken, notities en to-do’s ook ruimte om je geluksmomentjes en de dingen waar je dankbaar voor was die week op te schrijven. Dat vond ik best handig (althans in eerste instantie). Als dat niet voorgedrukt staat denk ik er niet aan om te doen, ondanks dat ik het wel goed vind om daar regelmatig bij stil te staan. Toch bleek in de praktijk dat ik het best veel werk vond om in te vullen (en dus toch minder leuk dan ik eerst dacht). En na een paar maanden voelde het echt als een moeten. Ook de bladzijdes aan het einde van elke maand (en dus voor het begin van de volgende maand) met reflectie ‘moesten’ worden ingevuld. Daar haakte ik ook gauw bij af. Voor 2021 moest het dus een andere planner worden.

De eisen

Met bovenstaande ervaringen en al mijn wensen in mijn hoofd ging ik dus op zoek naar een planner die:

 • niet te groot is, want moet mee te nemen zijn (ook al doe ik dat niet heel vaak);
 • ook niet te klein is, er moet genoeg schrijfruimte zijn;
 • mooi is: vrouwelijk, vrolijk en gezellig;
 • leuke kleurtjes heeft, zeker niet saai bruin, zwart of grijs;
 • praktisch en overzichtelijk is;
 • de week op een ‘spread’ heeft staan (opengeslagen de twee pagina’s naast elkaar). Dan heb je de meeste ruimte voor afspraken en het maakt het tellen van weken (hoeveel weken nog tot…?) makkelijker, vind ik;
 • ruimte heeft voor al mijn to-do-lists, planningen, aan- en afstreeplijsten, net als eventuele trackers (waterdrinken, sporten, gelezen boeken, social media etc.)*;
 • misschien wel het belangrijkste, uitnodigt om mee aan de slag te willen gaan.

2021 en 2022

Eind 2020 kwam ik de Life Planner van Endless Mae (Paperclip) tegen en vond die erg leuk. Mooi en vrolijk vanbuiten (met vogels en bloemen) én vanbinnen. Met vóór elke maand een pagina waar je speciale dagen, maanddoelen en notities kan opschrijven. Bij het agendagedeelte genoeg ruimte voor afspraken, en onderaan elke weekspread ruimte voor to-do’s en notities.

Kortom een hele fijne planner. Hoewel de verticale indeling van de dagen zorgde voor smalle ruimte voor de afspraken. Waardoor ik soms wel meerdere regels nodig had voor het opschrijven van een afspraak. De tijdsnotering ervoor klopte daardoor vaak niet en moest ik dan doorstrepen om verwarring te voorkomen. Ook de to-do’s en notitieruimte gebruikte ik steeds minder. Toch vond ik de planner fijn genoeg om die voor 2022 ook weer te kopen. Die zou ik denk ik ook nu nog gebruiken. Als ik in september 2022 niet een andere hele leuke planner was gekomen.

Onverwachte vondst

Het was tijdens onze vakantie in 2022 dat we ergens een Action binnenstapten. Voor spul om de voorruit van de auto aan de binnenkant mee schoon te maken. En dat John zei: ‘Hé, dat lijkt wel een beetje op jouw agenda.’ En warempel, bij de planners voor het nieuwe jaar die toen al te koop waren (voor die tijd wist ik niet eens dat Action die ook verkocht), lag er net zo’n leuke planner met bloemen en vogels (en roze!) op de voorkant. Net zo praktisch en overzichtelijk. Maar met de dagen horizontaal over de spread, waardoor afspraken beter passen. En zonder voorgeprinte tijden (die je dan toch doorstreept). En ook zonder pagina’s elke maand met vaste vragen om in te vullen en extra ruimte wekelijks om ook van alles en nog wat op te (moeten) schrijven.

nieuwe planner

Want ondanks dat ik altijd dacht dat ik er blij van werd als ik allemaal dingen bij kan houden (en dat is in zeker zin ook nog steeds wel zo), *ontdekte ik met de nieuwe perfecte planner dat ik dat toch eigenlijk niet allemaal ook in mijn planner bij wil houden. En ook dat ik een beetje kriegel wordt van zo veel te ‘moeten’ invullen. Daar komt bij dat ik eigenlijk best wat dingen elders ook al bijhoud. Water drinken kan ik al bijhouden in een health app, net als sporten, en gelezen boeken in Goodreads, bijvoorbeeld.

2024

Voor het komende jaar vond ik even geleden bij Action (ik wist nu dat ze ze verkopen!) dezelfde planner. Niet met vogels en bloemen deze keer, maar wel heel stijlvol met mintgroene swirls. Het fijne ook van deze planner is dat hij net ietsje kleiner is dan die van Endless Mae. Net wat handzamer. En met afgeronde hoeken, waardoor die niet in je tas ergens in prikt. Ik ben al bezig geweest met de eerste afspraken erin te zetten. En over iets meer dan een week neem ik ‘m fijn in gebruik. Lekker het nieuwe jaar in met een nieuwe planner.

Heb jij al een nieuwe planner voor komend jaar?

Groetjes, Giovanna

2 reacties

 1. Ah, een medestander. Ik ben ook zo’n veeleisend persoon als het om planners gaat. De afgelopen jaren maakte ik mijn planner zelf, maar net als jij vond ik dat eigenlijk te veel werk, dus voor volgend jaar heb ik een bestaande planner: de Balansplanner. De eerste week heb ik vast ingevuld en ik geloof dat ik ruimte tekort kom, maar ik ga ‘m toch een langere kans geven.

  1. Yes, een medestander! Leuk om te lezen dat jij ook zo veeleisend bent met het zoeken van een goede planner, en dezelfde ervaring had met het maken van je eigen planner. De Balans Planner kende ik niet, dus ik ben gelijk even gaan googelen. Ziet er heel mooi uit, bijna handgeschreven zo met dat lettertype, dus toch een beetje met het zelfgemaakt-gevoel, maar dan zonder het vele werk. Ik ben heel benieuwd hoe de planner je in gebruik bevalt in het nieuwe jaar. Wie weet ga ik die ook proberen volgend jaar.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.