2024
Blog Coaching Schrijven

Hoe ziet jouw 2024 eruit?

Vrolijk kerstfeest! Het is vandaag eerste kerstdag en de laatste maandag van het jaar. Over precies een week begint 2024. Na het genieten van leuke kerstfilms, mooie kerstliedjes, over kerstmarkten wandelen en een heerlijke kerstbrunch eten, is het leuk om vooruit te blikken naar volgend jaar. Volgende week dus al. Maar laten we eerst even terugblikken op afgelopen jaar.

Terugblik op jouw schrijfjaar

Pak de doelen die je eind 2022 voor dit jaar had bedacht er weer bij. Neem er een kop koffie of thee met een kerstkransje bij en zet je favoriete (kerst)muziek aan. 

Welke doelen heb je behaald?

Laten we eerst eens kijken naar het leukste gedeelte, welke schrijfdoelen je hebt behaald. Als jouw schrijfjaar is verlopen zoals je had gehoopt, dan is de kans groot dat je al jouw doelen hebt afgestreept. Of misschien streep je het laatste schrijfdoel deze week nog af. Het jaar is immers nog (net) niet voorbij. Sta bij elk doel stil. Het is ook leuk om stil te staan bij hoe het behalen van dit doel jou verder heeft gebracht in je schrijfproces. Echt heel goed van je dat je deze schrijfdoelen hebt behaald. Hier mag je onwijs trots op zijn! Je hebt jezelf weten te motiveren en inspireren en bent zo verder met het schrijven van je boek gekomen.

Welke doelen heb je niet behaald en waarom niet?

Het is misschien wat minder leuk, maar het is ook belangrijk om te reflecteren op de schrijfdoelen die je niet hebt behaald. Het niet hebben kunnen afstrepen van elk schrijfdoel is niet per se negatief, het zorgt namelijk voor mooie lessen voor jouw komende schrijfjaar. Wees dus niet te streng voor jezelf. Natuurlijk was het leuk als je al jouw schrijfdoelen had behaald, maar het is geen ramp als dit niet is gelukt. Wat is het ergste van je schrijfdoelen niet allemaal behalen? Dat het afmaken van jouw boek nog even wat langer duurt? Dat is misschien jammer, maar zoals gezegd geen ramp.

Om te zorgen dat je je schrijfdoelen wel haalt in 2024, kijken we even terug naar hoe het met je schrijfplanning zat in 2023. Misschien was je planning te optimistisch? En dacht je dat je sneller zou schrijven of meer schrijftijd zou hebben. Misschien kwamen er onverwachte of heftige dingen langs? Misschien had schrijven toch minder prioriteit? Geen probleem, met frisse moed ga je in het nieuwe jaar verder. Onthoud: het schrijven van een boek moet leuk blijven.

2024

Leer van de doelen die je niet hebt behaald

Je kunt op meerdere manieren terugblikken op de doelen die je wel en niet hebt behaald. Ik licht hier twee werkwijzen uit, zodat je op verschillende manieren kunt reflecteren. Je kunt natuurlijk ook één methode uitkiezen en daarmee aan de slag gaan.

Mindmap

Hoeveel schrijfdoelen heb je niet bereikt? Pak er voor elk niet behaald schrijfdoel een A4’tje bij. Schrijf daarop in het midden het doel dat je niet hebt behaald. Vanuit het midden teken je pijlen naar verschillende kanten. Schrijf bij iedere pijl op wat een reden is geweest dat jij het halen van dit doel moet uitstellen naar volgend jaar. Probeer hierbij de oorzaken te groeperen, zodat de mindmap overzichtelijk voor je blijft.

Je wilt dit desbetreffende schrijfdoel komend jaar waarschijnlijk wel opnieuw proberen te behalen. Daarom is het niet alleen belangrijk dat je opschrijft waarom je dit doel nu niet hebt bereikt. Bedenk ook alvast wat er nodig is om dit schrijfdoel in 2024 wel te kunnen halen en noteer dit op je mindmap. Wellicht kun je deze adviezen en bemoedigingen aan jezelf alvast een kleur geven. Zo kun je gemakkelijker aan de slag met je plan van aanpak voor het nieuwe jaar, omdat je dan in één oogopslag ziet hoe jij jouw doel wél behaalt.

Kort reflecteren

Mindmappen ligt jou misschien niet. Dit is namelijk een wat creatievere manier van brainstormen. Dan ligt onderstaande, minder uitgebreide, manier om te reflecteren op de doelen die je wel en niet hebt behaald, jou misschien beter. Elk doel schrijf je uiteindelijk apart op, bijvoorbeeld in je (schrijf)notitieboekje, één doel per pagina. Per doel beantwoord je de volgende vragen:

 • Wat is het schrijfdoel?
 • Heb je het doel wel of niet behaald?
 • Wat ging er goed?
 • Wat ging er minder?
 • Wat kun je de volgende keer beter anders aanpakken?
 • Welke les neem je mee uit het wel/niet behalen van dit schrijfdoel?
 • Als je het doel voor je hebt uitgeschoven het afgelopen jaar, wat was het dat je er niet aan begon?
 • Wat heb je nodig om er in 2024 wel mee aan de slag te gaan?

Onthoud dat je doelen, of je ze nu wel of niet kunt afstrepen in het nieuwe jaar, zorgen voor mooie lessen waar je van kunt leren als schrijver. Daarom is het belangrijk om te reflecteren op je doelen. Anders is de kans aanwezig dat je vergeet welke dingen er goed en minder goed gingen en je weer in dezelfde valkuilen stapt.

2024

Ik help je graag op weg

Wil je in het nieuwe jaar graag brainstormen over jouw doelen in het nieuwe jaar? Of ben je vastgelopen met het schrijven van je verhaal en weet je niet hoe je in 2024 ermee verder moet? Geef vooral niet op. Iedere schrijver heeft weleens last van een writer’s block. Plan een gratis schrijfcoachsessie van 30 minuten met mij in. Samen kijken we naar wat er goed gaat en op welk vlak je wel wat hulp nodig hebt. Je krijgt van mij in ieder geval minimaal drie tips om weer aan de slag te gaan met het  schrijven van je boek.

Hoe ziet jouw 2024 eruit?

Groetjes, Giovanna

Wil je regelmatig schrijftips ontvangen? Dan is de (gratis) tweewekelijkse Over Schrijven Gesproken nieuwsbrief wat voor jou. Schrijf je hier in!

4 reacties

 1. Ik heb een vaag idee meer korte verhalen te gaan schrijven voor op m’n blog. Moet nog vorm krijgen. Die boekenkerstbal is erg leuk!

  1. Wat leuk, klinkt als een goed idee! Succes met het in een vorm te gieten.
   Dankjewel, ik was meteen weg van die kerstbal.

 2. Wat leuk en inspirerend om dit te lezen! Ik hoop vooral op een rustiger jaar dan dit jaar. Het was een zwaar jaar, lichamelijk en mentaal dus ik hoop daarin dat het komende jaar fijner gaat zijn

  1. Dat hoop ik met je mee, op naar een heel fijn, rustig en ontspannend 2024 voor je!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.