minireview #9
Boekrecensies

Minireview #9 April

Het is weer tijd voor een nieuwe minireview. Met een selectie van 5 boeken die ik de afgelopen maand las. Omdat van alle boeken die ik lees een volledige review schrijven niet haalbaar is, deel ik maandelijkse een minireview van een aantal boeken. Ik las boeken in verschillende genres, en kwam een paar absolute toppers tegen. Benieuwd welke? Je leest het hier.


Minireview #9

1. Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S. en de boekenmaffia (Bureau Speurneus #1) – Jozua Douglas

Waardering: 5 uit 5.

‘Bureau S.P.E.U.R.N.E.U.S.?’ vroeg Lev.

‘Mooie naam, hè?’ zei meneer De Bruin. ‘Het betekent: Sublieme Puike En Uitmuntende Resultaten Na Echt Uitstekend Speurwerk. We zijn echt een perfect team, jongen.’

‘Maar pap, ik zei toch dat ik geen detective wil worden.’

Er is een misdaad gepleegd in de bibliotheek. De politie verdenkt bibliothecaris Sjaak Schreef, maar heeft niet genoeg bewijs om hem te arresteren. Meneer De Bruin denkt dat Sjaak onschuldig is. Hij wil dat samen met zijn zoon bewijzen, maar Lev heeft daar helemaal geen zin in. Als meneer De Bruin plotseling zélf verdachte wordt móét Lev wel in actie komen, of hij nou wil of niet. Gelukkig staan zijn vrienden Yara en Hugo altijd klaar om hem te helpen.

Wie mij al langer volgt weet dat ik in veel verschillende genres lees, waaronder literatuur, feelgood, historische romans, non-fictie, en ook kinder- en jeugdboeken. Zeker als ze zo briljant leuk geschreven zijn als de boeken van Jozua Douglas. Bureau Speurneus en de boekenmaffia is het los te lezen vervolg op De verschrikkelijke badmeester! Hier lees je hoe Jozua Douglas op het idee kwam om deze nieuwe serie te schrijven.

* Helaas het boek terug gebracht naar de bieb en vergeten een foto te maken, dus dan maar alleen even het plaatje…

2. Rijke pa arme pa – Robert T. Kiyosaki

Waardering: 4 uit 5.

Dit boek kwam ik regelmatig tegen, dat iemand het had gelezen, of dat het werd genoemd in een ander boek. Tot ik op een gegeven moment dacht: nou wil ik het lezen ook. Dus leende ik het uit de bibliotheek. Maar al gauw vond ik het boek zo goed dat ik het zelf wilde hebben om nog eens wat in op te zoeken en om zeker nog eens te herlezen.

Het boek in een notendop: de auteur Robert Kiyosaki helpt je een andere kijk te hebben op geld. Een andere kijk dan die je misschien vroeger op school of thuis leerde. Hij legt uit waarom gedachten als: ‘Ik zal toch nooit rijk worden’, ‘Het zal altijd ploeteren blijven’, ‘Als je voor een dubbeltje geboren bent zal je nooit een kwartje worden’ etc. armoede denken is en je niet zal helpen uit de schulden te komen, of aan het eind van de maand geld over te houden, of welvarend te worden. Hij legt onder meer uit hoe geld wordt verdiend, hoe je je inkomen kunt laten toenemen, maar ook hoe je niet alleen meer geld kunt verdienen, maar vooral hoe je het kan behouden en voor je kan laten werken en wat de beste manier is om financieel gezond te zijn.

Een heel pakkende citaat vond ik die over de oprichter van McDonalds, die aan een groep studenten vroeg wat zij dachten wat zijn belangrijkste onderneming was. ‘Hamburgers bakken,’ antwoordden ze. ‘Nee, onroerend goed,’ antwoordde hij. En dat is een mindset-shift! Hij is niet zo groot en zo rijk geworden met het bakken van hamburgers, maar met het hebben van franchiserestaurants op toplocaties. Op kruisingen, rotondes, bij winkelcentra, naast de bioscoop, noem maar op. Als hij klein was blijven denken, aan hamburgers bakken en verkopen, was hij nooit groot geworden.

Van de achterflap van het boek: Rijke pa arme pa:

  • Ontkracht de mythe dat je een hoog inkomen moet hebben om rijk te kunnen worden;
  • Leert je waarom het verkrijgen en opbouwen van activa belangrijker voor je toekomst zou kunnen zijn dan een hoog salaris. En over belastingvoordeel die investeerder en ondernemers genieten.
  • Betwist de overtuiging dat je huis tot de activa behoort;
  • Herinnert ons eraan dat we niet op het schoolonderwijs kunnen vertrouwen om onze kinderen over geld te leren;
  • Legt uit wat je je kinderen over geld moet leren – zodat ze op de uitdagingen en kansen van de huidige wereld voorbereid zijn en van het rijke leven kunnen genieten dat ze verdienen.

3. De leesclub aan het einde van de wereld – Sophie Green

Waardering: 3.5 uit 5.

In de Outback van Australië besluit Sybil Baxter een leesclub op te starten, in eerste instantie met name voor haar Britse schoondochter Kate, die wat moeite heeft te wennen en zich eenzaam voelt. Het verhaal speelt zich af in 1978 in het moeilijke klimaat van Australië, waar huizen en dorpen mijlen ver van elkaar liggen en contact met elkaar via de ‘radio’ moet, internet en mobiele telefoons bestonden nog niet, en ook telefoonlijnen zoals in de grote steden waren er in de Outback niet. Sybils beste vriendin Rita sluit zich bij de boekenclub aan, evenals de Amerikaanse Della en de jonge moeder Sallyanne. Al gauw delen ze niet alleen boeken met elkaar, maar ook lief en leed en ontstaat er een hechte vriendschap.

Ik vond het een mooi verhaal, leuke personages en een intrigerende setting. Rita is een flying doctor, en het boek brengt dan ook meteen de beelden terug van de serie The Flying Doctors, een van de favoriete series uit mijn jeugd. Toch heb ik het 3 en niet 4 voor de 3½ ster gegeven, omdat het regelmatig diepgang miste. En dat terwijl er meer dan genoeg dingen gebeurden die meer uitgediept hadden mogen en kunnen worden. Ook werden er regelmatig ongemerkt tijdsprongen gemaakt die wat vreemd en gekunsteld overkwamen.

Een voorbeeld: twee mensen leren elkaar kennen (ik zeg niet wie, want ik wil niet spoileren), je merkt dat er wat zou kunnen gebeuren tussen hen want ze kijken soms naar elkaar. Het verhaal gaat verder over de andere personages en ineens hebben die twee een serieuze relatie en gaan ze al een paar maanden uit. Met een mini-flashback wordt dat aan de lezer verteld. Dat je echt denkt: huh, maar ze waren toch pas net een beetje naar elkaar aan het kijken?!

Toch vond ik het een mooi boek, en als je er niet te veel diepgang van verwacht en het verhaal en de setting je aanspreken, kan ik het je zeker wel aanraden.

4. Restaurant De Tuinkamer – Natuur op je bord – Alwin Leemhuis & Gitta Luiten

Waardering: 3.5 uit 5.

Een van de boeken die ik recent heb mogen persklaarmaken (zoals dat zo mooi heet) voor de uitgeverij. Bij het persklaarmaken kijk je als redacteur/persklaarmaker het manuscript in de ‘ruwe’ Word-versie na. Het leuke is dat je dan samen met de auteurs en de uitgeverij het boek verder mag bijschaven. Naast het eruit halen van fouten, help je een boek zo goed, soepel en kloppend te maken. Je markeert herhaling, of juist hiaten, zorgt dat er één lijn in zit en geeft suggesties voor verbeteringen indien van toepassing. Het nadeel is dat je van het boek alleen nog maar de tekstversie ziet en niet de mooie foto’s, in dit geval van de tuin waar het restaurant staat, de planten en kruiden, en de gerechten.

Dat is denk ik waarom het geen vier sterren werden, want verder vond ik het een erg leuk boek. Maar wellicht dat ik mijn rating herzie als het boek in augustus uit komt en ik het exemplaar met foto’s erin zie.

5. Slaap – Matthew Walker

Waardering: 2 uit 5.

Dit audioboek begon, vond ik, heel interessant. Met boeiende wetenschappelijke feiten over slapen en het belang ervan. Maar toen het al gauw over ging naar hoe vreselijk slecht slecht slapen is, wat voor akelige dingen je er door kan krijgen, onder andere Alzheimer, volgens de auteur dan. Waarbij de auteur de mensen die beweren weinig slaap nodig te hebben, zoals Ronald Reagan en Donald Trump, een bewijs voor hem zijn dat kort slapen de hersenen wel degelijk aantast, haakt ik af.

Dit boek ging tijdens het luisteren in mijn gedachten rap van 4 sterren, naar 3 sterren, naar 2 sterren, naar zelfs niet helemaal uitgeluisterd. Dat gebeurt niet vaak dat ik een boek niet uitlees en al helemaal niet dat ik een audioboek niet uitluister, maar na drie kwart was ik er helemaal klaar mee. Vooral omdat het ervoor zorgde dat ik, in plaats van goede tips te krijgen om beter te slapen, nu bezorgder ben als ik weer eens een korte nacht heb… Een afrader dus.

Meer reviews lezen? Neem dan hier eens een kijkje.

Welke boeken las jij afgelopen maand?

Groetjes, Giovanna

4 reacties

  1. Ligt het aan mij of zijn kinderboeken zoveel leuker dan vroeger?

    1. Dat idee heb ik ook! En ook dat er nu veel meer kinderboeken geschreven worden dan vroeger.

  2. zegt:

    Ik heb nog nooit iets van Jozua Douglas gelezen, zonder dat daar een reden voor is overigens. Deze nieuwe serie klinkt heel goed!
    Op het moment lees ik, dankzij een review van jou, het boek ‘Miss Merkel en…’ en ik vind het heerlijk. Zit af en toe lekker te grinniken op de bank. Dus dank voor de tip!

    1. Zo leuk dat je ‘Miss Merkel en…’ ook bent gaan lezen en er ook van genoten hebt. Ik vond het heerlijke, droge humor.
      Jozua Douglas heeft meerdere leuke boeken en series geschreven, maar deze is zeker een aanrader (los van het feit dat het over boeken en de bibliotheek gaat, wat het al leuk om te lezen maakt).

Reacties zijn gesloten.