minireview #4
Boekrecensies

Minireview #4 november

Een nieuwe minireview met een selectie van 5 boeken die ik de afgelopen maand las. Omdat van elk boek dat ik lees een volledige review schrijven niet haalbaar is, deel ik maandelijkse een minireview van een aantal boeken. Ik las boeken in verschillende genres, en vond sommige boeken tegenvallen en sommige absolute toppers. Benieuwd welke? Je leest het hier.


1. Zoek de zon op (Happy Ever After #2) – Jenny Colgan

Waardering: 4 uit 5.

In de categorie absoluut goed valt ook deel 2 van de Happy Ever After serie. Deel 1 las ik in oktober. In deel 1 ging het over Nina die met haar boekenbus een rijdende boekwinkel begonnen is. Dat deel was zo leuk en Nina ook, dat ik even moest slikken toen ik op de achterflap van deel 2 zag dat dit deel niet over Nina ging. (Ik reserveerde (online) en leende de boeken uit de bibliotheek en keek pas thuis op de achterflap.) Wat maar goed was ook, dat ik dat niet wist, want dit boek was heel anders, maar ook erg goed én Nina miste ik niet eens. Het scheelde wel dat Nina er ook nog wel een bijrol in had. Wederom vond ik de schrijfstijl van Jenny Colgan weer zeer fijn en grappig, en de personages leuk en interessant.

Zoë, een personage dat verrast, diepgang heeft en leuk standvastig is, verhuist met haar zoontje van 4 (die niet praat) vanuit het drukke Londen naar het rustige, ruige Schotland. Daar heeft ze een baan aangenomen om als nanny voor de 3 kinderen van de laird te zorgen. Tevens helpt ze Nina parttime met de boekenbus. Dat blijkt nog niet zo makkelijk te combineren allemaal en ze komt voor flink wat uitdagingen te staan.

Ondanks dat het een feelgoodserie is, zijn de boeken niet zoetsappig en hebben ze diepgang. Er komen, zeker in dit deel, best heftige problemen voor (zoals verlating, scheiding, angst, depressie, stoornissen en automutilatie). Uiteraard zit er ook romantiek in, humor en heeft het een happy end (happy ever after 😉).

2. Eindeloos dichtbij (Happy Ever After #3) – Jenny Colgan

Waardering: 4 uit 5.

En ook het derde deel vond ik erg goed. Met eveneens de nodige heftige situaties, zoals een aanrijding met dodelijke afloop, orgaantransplantatie, burn-out, oorlogstrauma’s en traumaverwerking. Het verhaal speelt zich ook deels in Londen en deels in Schotland af, doordat de Londense Lissa voor 3 maanden van woon- en werkplek ruilt met de Schot Cormak. Beiden zijn ze verpleegkundigen en doen mee aan een uitwisselingsproject. Lissa na aandringen van haar werkgever, vanwege de rust die ze nodig heeft nadat ze getuige is geweest van de aanrijding en het slachtoffer niet heeft kunnen redden. Ondanks dat ze elkaar nog nooit gezien hebben, hebben ze over werk en woning regelmatig contact met elkaar via de e-mail. Verder verklap ik niet veel, alleen dat Nina en Zoë er ook nog in voor komen, en zou ik zeggen over dit deel: ook gewoon gaan lezen.

3. De serie: De zussen van Jewel Island – Holly Martin

Waardering: 2.5 uit 5.

Ik las deze maand alle drie de delen van deze serie en ik waardeerde ze ook hetzelfde: 2½ ster (3 in Goodreads, omdat je daar geen halve ster kan geven en het dan toch eerder 3 dan 2 was). De omslag van met name de eerste twee delen zag er leuk uit en dat maakte dat ik ze wilde gaan lezen. En ook dat het zich in een familiehotel afspeelt klonk leuk. En ja, zo werkt het met een serie, je wilt die meestal toch uitlezen. Hoewel Holly Martin op zich een leuke schrijfstijl heeft en de verhaallijn, over drie zussen die wonen op Jewel Island in Groot Brittannië en het hotel van hun vader erven, vond ik de boeken tegenvallen.

Het eerste deel, Het familiehotel van Sapphire Bay, gaat over de oudste zus Aria, in Een gouden gloed over Ruby Falls (De zussen van Jewel Island #2) over zus Clover en in De zoete verleiding van Emerald Cove (De zussen van Jewel Island #3) over diens tweelingzus Skye. Het meest jammere vond ik dat de verhalen totaal niet verrassend waren, in alle drie draaiden de personen om wie het ging om elkaar heen (wat erg irritant en ‘rekkend’ geschreven was) en wist je vanaf de eerste bladzijde hoe het zou aflopen. Daar kwam bij dat ik me steeds meer begon te ergeren aan de slecht geschreven en (slecht vertaalde) seksscènes.

In het eerste deel was ik verbaasd dat er in een boek met zo’n lieflijke omslag (sorry, vergeten die eerste op de foto te zetten voor ik het boek terugbracht naar de bibliotheek) zo’n expliciete seksscène voorkwam. Nou vind ik dat al nooit iets toevoegen, zo’n expliciete scène. Maar hoe vaker die scène werd herhaald (de volgende waren echt herhaling van de eerste) hoe meer ik mij eraan ging ergeren, vooral aan de steeds terugkerende slechte zin ‘Toen duwde hij haar over het randje en viel ze uit elkaar.’ Pardon?? Is dit een seksscène of een moordscène? Ook in het tweede en derde deel herhaalde dit zich steevast (op dezelfde wijze) meerdere keren.

Dat de personages en de setting (het hotel en het eiland) verder wel leuk was maakte weer veel goed, hoewel ik mij regelmatig stoorde aan rare (vertaal)fouten. Zoals in deel 3: ‘Skye zat buiten het café en staarde naar Emerald Cove. De zee had vandaag de kleur van een glinsterend klaver en deed zo de naam van deze plek eer aan.’ Uh een emerald is een smaragd, geen klaver. Zo doet het dus niet de naam van deze plek eer aan…

Een tijd lang heb ik getwijfeld of ik deel 3 maar 2 sterren zou geven omdat veel daarin ook nog eens te veel overeenkomsten met deel 1 en 2 had, maar omdat er toch nog wel wat onverwachte dingen in zaten die het net wat meer gaven, werd het toch 2½. Dat het vlot weg las maakte dat ik toch alle delen ben gaan lezen, maar echte aanraders vind ik ze niet.

4. Het klaprozenjaar – Corina Bomann

Waardering: 4 uit 5.

Een heel ander boek was die van Corina Bomann. Ik weet niet precies meer hoe ik aan dit boek ben gekomen een paar jaar geleden; gekocht, gekregen of geruild in een minibieb? Ik weet het niet meer. Maar de mooie omslag én zijkant (de kop, voorkant en staart volgens internet) spraken mij gelijk aan. Toch heeft het boek een paar jaar op mijn nog-te-lezen-stapel gelegen voor ik eraan begon. Geen idee waarom eigenlijk. Hoewel ik even wat moeite had om erin te komen, met name door de keuze die de hoofdpersoon gemaakt had en niet zo fraai is, werd ik toch al gauw door het verhaal geraakt.

Nicole is in verwachting als ze te horen krijgt dat haar kindje zeer waarschijnlijk een ernstige hartafwijking heeft. Die is erfelijk en als de artsen weten of het in de familie van haar of de vader van het kindje voorkomt, kan dat helpen bij een eventuele behandeling. Al gauw blijkt dat het niet bij de vader van de baby in de familie zit, en ook niet bij Nicoles moeder. Over Nicoles vader heeft zij nooit veel willen vertellen, maar nu dit naar voren komt, wordt Marianne gedwongen naar haar verleden te kijken en Nicole over haar vader te vertellen. Een mooi en boeiend verhaal!

5. Maktub – Paulo Coelho

Waardering: 4 uit 5.

Maktub, er staat geschreven… Een leuk boek waarin Coelho met korte stukjes wijsheden van over de hele wereld deelt. Sommige deden mij denken aan de wijsheden die hij ook wel in De Alchemist deelde en misschien ook wel in De Pelgrimage, maar evengoed leuk om een boekje te lezen met alleen deze wijsheden.

Ps. ergens is er iets mis gegaan in mijn planning en ik kwam er te laat achter dat deze Minireview #4 niet afgelopen vrijdag maar vandaag online kwam, waardoor er onbedoeld afgelopen vrijdag geen blog was… Dat is mij nog nooit gebeurd in alle jaren dat ik mijn blog heb, ik ben altijd heel blog-vast, dus aankomende vrijdag kun je wél gewoon weer een nieuwe blog verwachten hoor. 😉

Welke boeken waren favoriet bij jou deze maand?

Groetjes, Giovanna

8 reacties

 1. zegt:

  Ik ben zelf boeken van Nora aan het herlezen, heerlijk! De kaften van deze boeken zien er wel erg kleurrijk uit, leuk.

  1. Die blijven leuk, de Nora Roberts. Heerlijk om ze dan weer eens te herlezen.
   Ja grappig, toevallig allemaal kleurrijke kaften deze keer. 🙂

 2. Wij lezen echt totaal andere dingen mijn favo was een oorlogsboek over een rode kruis zuster. Verkeerd plannen doen we allemaal weleens maak je niet druk;)

  1. Haha, ja dat valt mij ook altijd op als ik op jouw site lees welke boeken jij hebt gelezen, dat we echt totaal andere dingen lezen. 😉 Dat klinkt interessant, dat boek over een Rode Kruis zuster.
   Is helemaal waar, maar een rare gewaarwording is het wel als je voor het eerst in de vierenhalf jaar bloggen door een foutje geen blog online hebt op je vaste vrijdag.

 3. zegt:

  Het Klaprozenjaar lijkt me ook een prachtig boek. Leuk om deze minireviews te lezen! Zo leer ik weer nieuwe boeken kennen.

  1. Ik denk dat jij dit zeker ook een mooi boek zal vinden. En wat leuk om te lezen dat de minireviews aanspreken en je zo met nieuwe boeken laten kennismaken. 🙂

 4. zegt:

  ‘Het klaprozenjaar’ heb ik gelijk op mijn lijstje gezet. Lijkt me een prachtig boek. Ik zag het al vaker ergens, maar dacht altijd dat ik het al gelezen was. Dat blijkt echter een ander boek met klaprozen op de voorkant te zijn. Nog iets moois tegoed dus. Blij dat je me erop wijst met deze blog:).

  1. Leuk! Ik vind ook wel echt een boek voor jou, en kan het je zeker aanraden. Graag gedaan. 🙂

Reacties zijn gesloten.