minireview #3
Boekrecensies

Minireview #3 oktober

Een nieuwe minireview met een selectie van 5 boeken die ik de afgelopen maand las. Omdat van elk boek een volledige review schrijven niet haalbaar is, deel ik maandelijkse een minireview van een aantal boeken. Ik las boeken in verschillende genres, en vond sommige boeken tegenvallen en sommige absolute toppers. Benieuwd welke? Je leest het in minireview #3.


1. Daan – Tessa de Loo

Waardering: 5 uit 5.

Van Tessa de Loo las ik eerder dit jaar De tweeling. Tijdens onze vakantie zag ik de novelle Daan in een minibieb liggen en ik wist gelijk dat ik dit boek wilde lezen in mijn vakantie. Maar omdat ik toch nog in Rose Harbor bezig was, las John het boek als eerste. Hij was er meteen enthousiast over, en toen ik er tegen het einde van de vakantie ook in begon, was ik het met hem eens.

In Daan schrijft Tessa de Loo in verschillende verhalen over de bijzondere hond Daan, die onverwacht in haar leven kwam en met wie ze een sterke band opbouwde. Ze woont al jaren in Portugal en dit boek speelt zich daar dan ook volledig af. Een aanrader. Het boek bedoel ik, maar begreep je natuurlijk wel.

2. Op goed geluk (Happy Ever After #1) – Jenny Colgan

Waardering: 4 uit 5.

De hoofdpersoon Nina is bibliothecaris en als de bibliotheek door bezuinigingen moet sluiten moet ze noodgedwongen een andere baan zoeken. Maar wat? Alles waar ze dol op is en alles over weet, zijn boeken. Hoewel een eigen boekwinkel beginnen een geweldige droom is, is dat financieel niet haalbaar. Dan ontstaat langzaam het idee om een bus te kopen en daar een rijdende boekwinkel van te maken. Alleen moet ze voor die bus wel naar Schotland. En blijkt ze na aankoop van de bus geen standplaatsvergunning te krijgen in haar woonplaats Birmingham. En zo komt Nina meerdere obstakels tegen. Toch brengt dit haar meer dan ze ooit had kunnen denken.

Een boek over boeken? Dat alleen al is geweldig. 😉 Maar los daarvan vond ik de schrijfstijl van Jenny Colgan weer eens zeer fijn en grappig, en de personages, in tegenstelling tot die in De kleine bakkerij-serie, leuk. Ik ben ondertussen al begonnen in het volgende deel…

3. Winterhuis Hotel – Ben Guterson

Waardering: 2.5 uit 5.

Ik kwam niet echt in dit boek en lange tijd twijfelde ik zelfs of ik het uit zou lezen. Het verhaal gaat over een meisje dat thuis komt en een briefje aan de deur vind van het huis van haar oom en tante waar ze ook woont. Daar staat op dat ze weg zijn en dat zij naar het Winterhuis Hotel moet gaan. De hoofdpersoon is 11 en bij kinder- en jeugdboeken is het eigenlijk altijd zo dat de hoofdpersoon ouder is dan de lezers. Kinderen willen immers lezen over oudere kinderen, lezen over jongere kinderen is ‘kinderachtig’. Dan zou dit boek dus voor kinderen van 9-11 jaar zijn. Daar was de schrijfstijl niet naar. De zinnen waren vaak lang en regelmatig ingewikkeld. Soms zelfs erg lang (zeker voor een kind van 9-11) en dan heb ik het over 5, 6 regels voor één zin. Met observaties die een kind niet maakt. Zo ontmoette ze (het 11-jarige meisje) bijvoorbeeld iemand en ze beschrijft hoe hij eruit ziet, met ‘een baard die hij niet elke dag scheert’. Denkt een kind, een meisje notabene, dat als ze een volwassene ontmoet?? Daarnaast vond ik haar zeker in het begin erg belerend naar volwassenen toe. Omdat het verhaal op zich wel interessant was (hoewel ik soms erg aan Harry Potter moest denken) en het spannend afliep, kreeg het van mij geen 2 sterren, maar 2½, in Goodreads kun je geen halve sterren geven, dus afgerond naar 3. Dit was het eerste deel, ik denk niet dat ik de andere delen ook ga lezen.

4. Moord op de moestuin – Nicolien Mizee

Waardering: 4 uit 5.

Ik las eens ergens dat dit boek leest als een heerlijke klucht, en dat komt best in de buurt. De grappige, soms zelfs hilarische, en licht cynische schrijfstijl van Nicolien Mizee is heerlijk. Hoofdpersoon Judith is net getrouwd als haar man een hartaanval krijgt. Om Judith te ontlasten van de zorg en haar man een betere herstel te geven, nodigen haar zus en zwager hun uit voor een vakantie op een landgoed in het boswachtershuisje. Onverwachte ontmoetingen zorgen voor onverwachte situaties. Een aanrader.

5. Zand erover-serie – Susan Muskee

Waardering: 4 uit 5.

Toevallig zag ik bij een aantal mensen op Goodreads langskomen dat ze deze aan lezen of luisteren waren, de nieuwe serie Zand erover van Susan Muskee. De serie bestaat uit de delen Toeval, Toekomst en Toegift, en gaat over de uitvaardondernemer Roos van Vlierden. Een gedurfd, interessant en verrassend onderwerp voor een feelgoodserie. En dat was naar mijn idee ook hoe deze serie was. Tevens vond ik het goed en vlot geschreven en met de nodige droge humor. Ook gebeurde er in elk deel een aantal dingen die ik niet had verwacht, dus ook in dat opzicht was het verrassend. Als ik het goed heb is het een Kobo-original en alleen te lezen als e-book of te luisteren als luisterboek. Ik koos voor dat laatste, zodat ik heerlijk kon luisteren tijdens de boswandelingen die ik de afgelopen anderhalve week maakte. Zeer fijn voorgelezen door Sanne Bosman, die eerder ook de Weddingplanner-serie van Marijke Vos erg fijn had voorgelezen.

Meer dan 5 boeken…

Maar… omdat ik deze maand heel veel goede (en ook een paar minder goede) boeken las, lukte het mij niet om er voor minireview #3 maar 5 uit te kiezen. Dus gaan we gewoon nog even door. 😉

6. De grote wil – Nicolien Mizee

Waardering: 4 uit 5.

Omdat haar schrijfstijl mij door Moord op de moestuin erg aansprak wilde ik meer van haar lezen. Ik leende dit boek uit de bibliotheek, met verhalen van haar uit de praktijk als schrijflesdocent. Interessant, leuk en vermakelijk.

7. De giraffe, de peli en ik – Roald Dahl

Waardering: 5 uit 5.

In één woord: geweldig! Briljant gevonden, de giraffe, de peli en de aap die samen een glazenwassersbedrijf vormen en onverwachts een geweldige ramenwasklus krijgen.

8. De fantastische Meneer Vos – Roald Dahl

Waardering: 2 uit 5.

En waar ik het vorige boek geweldig vond, vond ik dit boek een onwijze tegenvaller. Het verhaal was niet leuk, onrealistisch (kom ik zo op terug) en regelmatig klopte het niet. Nou denk je misschien ‘Onrealistisch? Het is een kinderboek, daar gebeuren toch eigenlijk altijd onrealistische dingen in?’ Dat is zeker zo, maar bij een goed boek kan iets onrealistisch zo beschreven zijn dat het heel realistisch overkomt. Dat was bij het vorige boek het geval. Dat een giraffe en een pelikaan samen met een aap een glazenwassersbedrijf hadden en dat de pelikaan een inschuif-bovenkant-snavel had, kwamen allemaal geloofwaardig over, ook al weet je dat het niet kan.

Maar het verhaal van de familie Vos die moet vluchten voor de drie boeren die wraak op hem namen was dat niet. Het was niet realistisch dat hij en zijn drie jonge kinderen drie dagen en nachten zonder eten steeds dieper onder de grond door groeven. Het was niet realistisch dat ze daar meer puf voor hadden dan hun moeder, maar dat die moeder wel even een stel kippen ging braden na een slimme truc. En er klopte een aantal dingen niet. Het hol van Vos was vernietigd door de boeren, toch gaat moeder even later in de niet meer bestaande keuken kippen braden… huh? Evenals dat op het einde er ineens tientallen dieren feest komen vieren in hun hol met een gigantische tafel en ontelbare stoelen, en dat terwijl ze die eerder niet hadden gehad (slechts een kleine tafel) én hun hol vernietigd was… oeps foutje.

9. Wild – Cheryl Strayed

Waardering: 5 uit 5.

Een absolute topper! Stom genoeg had ik dit boek al iets van vier jaar liggen (John had het al in een vroeg stadium van mijn nachtkastje gekaapt en gelezen), maar erin beginnen kwam er maar niet van. Tot ik onlangs op Instagram een enthousiaste review zag en dacht nú ga ik er wel in beginnen. Het is het waargebeurde verhaal van Cheryl Strayed die na het overlijden van haar moeder en de scheiding van haar man besluit om in haar eentje de legendarische, maar o zo zware, Pacific Crest Trail te gaan lopen. Haar schrijfstijl is goed, mooi en met lichte zelfspot, en het verhaal rauw, ontroerend en inspirerend. Met 5 sterren vind ik het zeker een aanrader.

Welke boeken inspireerden jou deze maand?

Groetjes, Giovanna

6 reacties

  1. Stond van de week ook met een boek van Roald Dahl in mijn handen maar lees liever geen kinderboeken. Daan daarentegen zou ik zeker meepakken als ik die ergens zie, dieren doen het altijd goed. Nou ja meestal ik las een zwaar boek en dacht daarna een lief kattenboek te lezen…

    1. Als je van boeken met dieren houdt is Daan zeker ook wat voor jou. Wie weet kom je het boek ook eens tegen in een minibieb. Jammer dat dat lief kattenboek niet was wat je had gedacht…

  2. zegt:

    Ik vind het echt jammer dat de boeken van Susan Muskee alleen als e-book en luisterboek verkrijgbaar zijn. Ik ben na haar korte verhaal in de Romcomnibus namelijk wel fan.

    En die eerste twee boeken klinken ook echt als iets voor mij. Honden en boeken, yay!

    1. Ja, heel jammer! Ik lees het liefst papieren boeken, maar dat is met Susan Muskees boeken helaas (nog) niet mogelijk. Maar deze serie van haar is wel echt een aanrader, ook als e-book of luisterboek.
      De Romcomnibus heb ik als e-book via Kobo op mijn e-reader staan en wil binnenkort gaan lezen. Ik ben ook zo benieuwd naar jouw verhaal daarin!

  3. zegt:

    Wat lekker veel! Ik vond ‘Moord op de moestuin’ ook een fijn boek en zette toen alles van Nicolien Mizee op mijn lijst, maar uiteindelijk heb ik verder nog niets van haar gelezen. Tijd om daar verandering in te brengen, lees ik nu hier weer.

    1. 🙂
      Leuk dat je ‘Moord op de moestuin’ ook gelezen hebt. Erg goed boek en ‘De grote wil’ ook. Ik wilde net als jij ook alles van haar lezen, dus las daarna nog ‘Toen kwam moeder met een mes’ en ‘De halfbroer’, maar die vond ik erg tegenvallen en kregen beide maar 2 sterren van mij. Dus als je nog iets van haar wilt lezen, zou ik voor ‘De grote wil’ gaan. Die ga jij vast ook leuk vinden denk ik.

Reacties zijn gesloten.