Het is weer tijd voor een nieuwe minireview. Met een selectie van zes boeken die ik afgelopen maand las. Omdat van alle boeken die ik lees een volledige review schrijven niet haalbaar is, deel ik maandelijkse een minireview van een aantal boeken. Toevallig las ik deze maand vooral non-fictie en detectives/cozy crimes. Benieuwd welke? Je leest het hier.
1. Plot (De literaire gereedschapskist #1) – Louis Stiller
Het verhaal:
In Plot biedt Louis Stiller, grondlegger van de Schrijfbibliotheek, beginnende en gevorderde schrijvers verdere verdieping, ideeën, inzichten en praktische hulp bij het creatief schrijfproces. In Plot worden onder andere de volgende onderdelen behandeld: wat is een plot, wat betekent het voor het schrijfproces, voor de personages, het perspectief en de scèneopbouw, en hoe kom je van plotten naar schrijven? Aan de hand van voorbeelden uit literatuur, film, podcasts en games biedt Stiller schrijvers de benodigde praktische handvatten om aan de slag te gaan. Plot is onderdeel van een serie nieuwe delen van de Schrijfbibliotheek, die zich richt op de gereedschappen van de schrijver: plot, tijd, ruimte, personage, scènes en show, don’t tell.
Hoe ik het boek vond:
Het belang van plotten wordt door beginnende schrijvers nog al eens onderschat. ‘Ik hoef dat niet hoor’, ‘Ik houd er niet van om mij vast te leggen’ en ‘Ik ben intuïtief en dat schrijft prima hoor.’ Stiller laat op zijn bekende, fijne manier zien hoe belangrijk én hoe boeiend plotten is. Dit doet hij vanuit zijn perspectief en uitleg, maar ook met het ontrafelen van o.a. bekende boeken en films. Zo laat hij bijvoorbeeld zien hoe het plot van de film Toy Story in elkaar zit. Nou is het alweer een eeuwigheid geleden dat ik die animatiefilm heb gezien. Maar ook als je hem nooit hebt gezien, is het duidelijk wat een goed plot voor een verhaal doet. En aanrader dit eerste deel uit deze serie.
2. Een Rus in de Jordaan (Baantjer & De Waal #1) – A.C. Baantjer & Simon de Waal
Het verhaal:
Baantjer & De Waal schreven deze spannende en ontroerende detective over een oudere rechercheur (en zijn veel jongere compagnon) die door zijn superieuren op een zijspoor wordt gezet nadat zijn vrouw is overleden. Baantjer & De Waal is een uniek samenwerkingsproject van twee kanonnen, Appie Baantjer en Simon de Waal, in de Nederlandse detective- en politiewereld.
Hoe ik het boek vond:
Ik kwam dit boek een tijdje geleden tegen in een minibieb en was als Baantjer-fan meteen geïnteresseerd. Hoewel ik wat sceptisch was, zou het niet een slapaftreksel zijn van de Baantjer boeken over De Cock en Vledder zijn? Dat bleek niet zo te zien. Het leest meer als een goede spin-off. Vertrouwd, maar toch ook eigen en anders. Ik vond een het leuke afwisseling op de Baantjerboeken en ben van plan meer delen uit deze serie te lezen. (Deel vijf heb ik al, ook uit een minibieb. 😊)
3. Ik (k)en mijn ikken – Karin Brugman, Judith Budde, Berry Collewijn
Het verhaal:
In Ik (k)en mijn ikken nodigen de auteurs je uit eens op een andere manier naar jezelf te kijken, en jezelf te beschouwen als een persoon die niet uit één, maar uit een heleboel ikken bestaat. Je hebt verschillende kanten, delen of subpersonen die allemaal met andere ogen naar de wereld kijken. Ze houden er verschillende gewoonten op na en hebben andere gevoelens en gedachten. Het is leuk om zo naar jezelf te kijken, en het biedt een aantal voordelen. Zo wordt het helder waarom sommige mensen je meteen aantrekken en andere juist niet. En het wordt makkelijker te begrijpen waarom je soms dingen doet, zelfs als dat niet is wat je wilt doen. Het boek Ik (k)en mijn ikken is geschreven voor iedereen die zichzelf beter wil leren kennen en voor degenen die kennis willen maken met Voice Dialogue.
Hoe ik het boek vond:
Een interessant boek. Het maakte voor mij duidelijk waarom je soms ineens op een bepaalde manier kan reageren, die zo tegengesteld lijkt aan hoe je in andere situaties kan reageren. En ook waarom je soms plots defensief kan reageren en waarom je toch ‘ja’ zegt terwijl je je nog zo voorgenomen had ‘nee’ te zeggen. Of waarom je ineens iets blijkt te kunnen zonder dat je daar ooit weet van hebt gehad. En dat die pleaser bijvoorbeeld onderdeel van jou is. Jij bent niet een pleaser, maar heb een subpersoon, een ik, die anderen wilt pleasen. Door dit te erkennen, kun je leren dat die pleaser niet de overhand heeft en jij altijd over je eigen grenzen gaat en nooit nee kan zeggen. De informatie in het boek had iets uitgebreider en diepgaander gemogen, maar anderzijds is het breed genoeg en een mooie kennismaking hiermee.
4. Een giftige pen (Codenaam: Pensionado #1)
Het verhaal:
Barbara Gold. Leeftijd: zeventig jaar. Ogen: blauw. Haar: grijs. Gewicht: gaat je niks aan. Specialismen: undercover surveillance, kleine wapens, chemische wapens, politiek van het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. Huidige status: gepensioneerd weduwe en oma. Toevoeging aan huidige status: verveelt zich dood.
Sinds CIA-agente Barbara verplicht met pensioen gestuurd is, woont ze in de buurt van haar zoon en kleinzoon in het slaperige dorpje Cheerville, waar ze zich al drie jaar lang kapot verveelt. Tot een van de bejaarde leden van haar leesclub, de knappe Lucien, tijdens hun maandelijkse bijeenkomst het tijdelijke voor het eeuwige verwisselt. Een hartaanval, is de officiële diagnose. Maar Barbara weet wel beter… Met frisse tegenzin, bijgestaan door haar kleinzoon Martin – die liever zou gamen – gaat Barbara op zoek naar de moordenaar.
Hoe ik het boek vond:
Een leuke ontdekking in Storytel, de vertaalde cozy crime serie van Harper Lin. Secret Agent Grannie heet de originele serie. Ik had nog nooit van Harper Lin gehoord, maar een beetje speurwerk op Goodreads leverde op dat ze al tientallen cozy crimes geschreven heeft. Waarvan er een deel als luisterboek op Storytel staan en waarvan tot nu toe alleen de eerste drie afleveringen van deze serie vertaald zijn. Hopelijk worden de overige zeven delen ook vertaald. En ingesproken door Pamela Teves, die een zeer fijne voorleesstem heeft.
Ik luisterde het eerste deel deze maand tijdens het koken en heb wat afgegniffeld. Een leuke, grappige cozy crime. Van Lin’s Cape Bay Cafe Mystery serie (een andere serie dus) staan negen delen (in het Engels) al op Storytel. Geen idee of die luisterboeken ook in het Nederlands komen, anders luister ik ze gewoon in het Engels, ook leuk. En dat is het fijne ook van Storytel (#nospon, gewoon een enthousiaste gebruiker), je kunt er net zo makkelijk Engelse luisterboeken beluisteren. Zo luisterde ik dan ook de volgende serie:
5. Manhattans and Murder (Murder, She Wrote #2) – Jessica Fletcher, Donald Bain
Het verhaal:
Promoting her latest book in New York, Jessica Fletcher encounters a former drug smuggler dressed up in a Santa suit and sets up an interview with him, only to discover the unlikely St. Nick dead the next day.
Hoe ik het boek vond:
Want ook de Murder, She Wrote luisterboeken zijn een leuke ontdekking op Storytel. Voor de zomer kwam ik toevallig deel 47 tegen (A Date with Murder). Waarna ik deel 48 (Manuscript for Murder) luisterde en bedacht dat ik ze eigenlijk op volgorde wil luisteren. Deel 1 heb ik nog niet gevonden, maar wel deel 2, waarop ik dat deel maar eerst besloot te luisteren.
Dat is dus wel een nadeel, dat ze niet zo makkelijk op volgorde te vinden zijn in Storytel. Want daar staat maar zelden bij welk deel het is. De aflevering die ik nu luister (The Maine Mutiny) bleek toen ik erin begonnen was deel 23 te zijn… Binnenkort maar eens een lijstje maken (#lijstjemeisje) met alle Murder, She Wrote luisterboeken. Moet vast te organiseren zijn, zo heb ik (o.a.) ook eens een lijst met alle Baantjer boeken en Jill Mansell boeken op weten te stellen.
6. De Cock en de stervende wandelaar
Het verhaal:
Een dronken student wordt ’s ochtends dood in de cel, waar hij lag om zijn roes uit te slapen, aangetroffen. Alex Delszsen blijkt echter niet dronken te zijn geweest: hij is vergiftigd! Moord! Als De Cock na een weekje vissen terugkomt is zijn assistent Vledder opgelucht: hij kan het alleen niet af. Na veel verhoren, onverwachte wendingen en scherp denkwerk komt het tot een gearrangeerde dramatische ontknoping op het bureau van De Cock.
Hoe ik het boek vond:
Ik las ook nog twee De Cock’s (met CeeOoCeeKaa) deze maand, waarvan eentje in deze minireview. Ook dit boek kwam ik tegen in een minibieb en heb ik met plezier gelezen. Zo blij met een paar dozen boeken die ik even geleden van iemand kreeg, om weg te geven. En dus perfect om minibiebs van nieuwe voorraad te voorzien én altijd een tasje ruilmateriaal in mijn fietsmand bij mij te hebben.
Op zoek naar meer boekrecensies? Kijk dan zeker ook even hier!
Welke boeken las jij deze maand?
Groetjes, Giovanna
Dat boek van Harper Lin ga ik op mijn lijstje zetten! Klinkt super fijn!
Ah, cozy crime zit ertussen. Dat lees ik weinig, ook omdat ik het niet altijd kan vinden, maar ik vind het wel heerlijk. Ga ik dus onthouden.
Je bent weer lekker aan het lezen geweest.
Hier is overigens een lijst met al die Murder. she wrote boeken: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Murder,_She_Wrote_novels
Veel sneller dan het allemaal zelf uitzoeken! (Lang leve wikipedia.)
O super! Dankjewel! Inderdaad lang leve Wikipedia! Ik was even bang dat ik het handmatig van Goodreads zou moeten verzamelen. Nu ben ik in één keer klaar! 🙂