minireview #2
Boekrecensies

Minireview #2 september

Vandaag alweer de tweede in deze nieuwe rubriek: minireviews van een vijftal boeken die ik de afgelopen maand las. Ik lees elke maand veel boeken, zowel voor mijn werk als redacteur, als voor mijn plezier. Omdat van elk boek een review schrijven niet haalbaar is, bedacht ik de maandelijkse minireview van een paar boeken. Vandaag dus minireview #2, met boeken die ik deze zomer las voor mijn plezier en voor mijn werk.


1. Rose Harbor (Rose Harbor #5) – Debbie Macomber

Waardering: 5 uit 5.

Dit jaar ontdekte ik de prachtige Rose Harbor-serie over Jo Marie die na het verlies van haar man de drastische keuze maakt om in een dorpje een bed & breakfast te beginnen. Daar blijkt dat niet alleen haar hart heling vindt, maar ook haar gasten die ieder met het nodige verdriet, problemen of trauma’s vinden er rust en heling. Ik elk deel is Jo Marie de hoofdpersoon met meestal twee van haar gasten. Elk van die gasten heeft ieder een verhaal van verlies, verdriet, boosheid of afwijzing. Helaas was dit alweer het laatste deel in deze prachtige serie. Ik heb ervan genoten.

2. Ministerie van oplossingen en het veel te volle huis (Ministerie van oplossingen #3) – Sanne Rooseboom

Waardering: 4 uit 5.

Het leuke derde deel in deze serie over de drie kinderen die samen met de buurvrouw van één van hen het ministerie nieuw leven ingeblazen hebben. Ook weer een mooi en origineel verhaal. In de review van vorige maand lees je over het eerste en tweede deel.

minireview #2

3. De kaart van zout en sterren – Jennifer Zeynab Joukhadar

Waardering: 3 uit 5.

Dit boek had ik al een paar jaar liggen voor ik er deze maand eindelijk in begonnen was. (Ik nam het mee op vakantie, dus ik moest wel.) Misschien had ik onbewust aangevoeld dat het niet mijn boek zou zijn en had ik het daarom zo lang laten liggen… Ik kwam niet echt in het verhaal, vond de personages niet zo boeiend, de twee verhalen lijnen die door elkaar liepen soms best verwarrend en te vaak bloederig en onsmakelijk allemaal. Met oorlog en afgehakte en afgeschoten ledenmaten. Omdat het verder op zich wel goed geschreven is, kreeg het op Goodreads van mij geen 2 maar 3 sterren, maar ik vond het eigenlijk meer 2½. Helaas kun je op Goodreads geen halve sterren geven, dus maar naar boven afgerond. Maar wat mij betreft geen aanrader.

minireview #2

4. Hoe nu verder? – Saskia Noort

Waardering: 4 uit 5.

Het nieuwste boek van Saskia Noort las ik deze maand als corrigeerklus, voor de uitgeverij deed ik namelijk de laatste correctieronde. Het boek bevat columns die eerder in de Linda. verschenen zijn. Leuke, grappige en gevatte columns over hedendaagse onderwerpen, zoals vrouw zijn, moederschap, gescheiden zijn, singel zijn, daten, ouder worden, social media etc.

5. Het happiness project – Gretchen Rubin

Waardering: 4 uit 5.

Ik las dit boek vorig jaar, nadat ik het bij toeval tegen was gekomen in de bibliotheek. Een paar jaar eerder had ik het boek als pocket in het Engels gekocht, maar kwam er niet in en vond het niks. Weggedaan en toen het vorig jaar ineens op mijn pad kwam las ik het – in het Nederlands deze keer – alsnog en vond ik het een leuk en inspirerend boek. Ik nam mij toen voor om het elk jaar weer te herlezen, dus schafte ik het e-book aan. En dit jaar dus voor het eerst het herlezen. In het boek neemt Gretchen je mee in haar jaarproject om gelukkiger in het leven te staan, positiever naar dingen te kijken, dankbaarder te zijn. Met elke maand een aantal onderwerpen waar ze mee aan de slag wilde. Soms hele praktische dingen leren toepassen zoals de 1-minuut-regel, kasten opruimen of een vorm van beweging kiezen die bij je past. Echt grappig, een paar jaar geleden vond ik het boek niks, en nu dus een aanrader. Voor alles is een juiste tijd, denk ik.

Hoe nu verder? Las/corrigeerde ik net voor we op vakantie gingen, de andere vier heb ik op vakantie gelezen. Deze blog schrijf ik op mijn laatste vakantiedag. Als je deze blog leest zit mijn vakantie er weer op en ben ik net weer thuis na drie weken heerlijk genoten te hebben, gewoon in Nederland. Maar daarover meer volgende week in het maandoverzicht van september.

Welke boeken waren bij jou favoriet deze maand?

Groetjes, Giovanna

12 reacties

 1. zegt:

  Je hebt lekker gelezen! Ik vind de cover van De kaart van zout en sterren erg mooi, jammer dat het boek verder tegenviel. 🙁

  1. De omslag van De kaart van zout en sterren vond ik ook mooi, ja.

 2. De Rose Harbor serie maak je me nu wel nieuwsgierig naar!

  1. Ik vind het echt een aanrader!

 3. Het is allemaal niet mijn genre maar de covers van die middelste 2 vind ik werkelijk prachtig. Ik heb van de week een kinderboek en vet jeugdsentiment gevonden waar ik van genoten heb.

  1. Die zijn zeker mooi. Dat klinkt als een heerlijke leestijd, welk kinderboek was het?

 4. zegt:

  Die eerste twee klinken tof! Wel grappig dat dat laatste boek en jij eerder geen match waren in het Engels en nu wel.

  1. Die behoorde zeker ook tot mijn favorieten in september. Ja grappig hè, ondanks dat ik geen enkel probleem heb met lezen in het Engels. Misschien niet de juiste tijd? En de strakke pocket waarin die Engels uitgegeven was las ook niet fijn, dus wellicht speelde dat ook mee toen.

 5. zegt:

  Halve sterren zouden soms inderdaad fijn zijn. En zo’n tegenvallend boek is altijd zó jammer vind ik. Dan hoop je dat het nog wat wordt, maar helaas…

  1. Ja precies! Soms heb je een boek waarvan je na 20 pagina’s gewoon weet dat het echt niets gaat worden (dan stop ik er ook gewoon mee), maar bij dit boek hoopte ik inderdaad dat het wel nog wat zou worden. En dan ben je op een gegeven moment al zo ver, dat het dan ook weer zonde is om het niet uit te lezen…

 6. zegt:

  Van de Rose Harbor serie heb ik alleen nog deel 1 gelezen dus ik heb nog wat tegoed. Ik vond het een heel leuk boek. Ik ben benieuwd naar je vakantie verhalen. Fijn weekend!

  1. Wat leuk dat je ook in de Rose Harbor-serie aan het lezen bent! Heerlijk dat je nog vier delen te gaan hebt dan, ik vind het echt jammer dat ik alle delen nu uit heb.
   De vakantieverhalen staan ondertussen ook online in het september overzicht. 🙂

Reacties zijn gesloten.