Het is weer tijd voor een nieuwe minireview. Met een selectie van 5 boeken die ik afgelopen maand las. Omdat van alle boeken die ik lees een volledige review schrijven niet haalbaar is, deel ik maandelijkse een minireview van een aantal boeken. Ik las boeken in verschillende genres en deel met je de boeken die er voor mij het meeste uitsprongen. Benieuwd welke? Je leest het hier.
1. Soms sneeuwt het in april – Janneke Siebelink
Het verhaal:
Texel, 1985. Katharina en Peter staan op een beslissend punt in hun relatie. Katharina is zwanger. Daar hadden ze na een relatie van twintig jaar niet meer op gerekend en ze vragen zich af of ze dit wel samen willen. Midden in een zomerse nacht op Texel spreken ze hun twijfels uit, in de auto, langs de kant van de weg. Terwijl ze praten dringt het verleden van Katharina zich aan haar op. Haar vader en oma overleden toen zij twaalf was, haar moeder bemoeide zich nauwelijks met haar en Katharina voelde zich nergens thuis. Als Katharina ouder wordt, wordt het haar duidelijk dat haar familie nog een andere geschiedenis kent, een die terugvoert naar de Tweede Wereldoorlog. Soms sneeuwt het in april is een indringende roman over identiteit en afkomst. Zal Katharina inzien dat ze het waard is om te leven, dat ze zelf het lot in handen heeft, en zal het haar lukken haar eigen kind te laten zien dat je zelf verantwoordelijk bent voor je leven?
Hoe ik het boek vond:
Een boeiend en aangrijpend verhaal dat zich deels halverwege de jaren tachtig van de vorige eeuw afspeelt, deels in de jaren vijftig en zestig, en deels in de Tweede Wereldoorlog.
2. De beste meester van de hele wereld – Manon Sikkel
Het verhaal:
Op een dag krijgt de klas van Marie een nieuwe meester. Meester Frenkie houdt van zijn snor, zijn nette pak, zijn witte sneakers en hij vindt meesters nogal belangrijk. Waar hij niet van houdt, is pesten… Vlak voor de zomervakantie neemt meester Frenkie de klas mee naar een verlaten eiland. Het lijkt een leuk schoolreisje, maar het is ook een experiment. Wat gebeurt er met kinderen op een onbewoond eiland? Stoppen ze met pesten? Helaas gaat er iets heel erg mis en daardoor wordt het ’s nachts spannend voor de kinderen. Gelukkig heeft Marie als enige haar mobiel niet ingeleverd en heeft ze pen en papier bij zich…
Hoe ik het boek vond:
Leuk, soms aandoenlijk, creatief en grappig!
3. Mees Kees – De husselrace – Mirjam Oldenhave
Het verhaal:
De Nationale Voorleeswedstrijd is alleen bedoeld voor groep 7 en 8. Dus de klas van mees Kees mag niet meedoen en Sammy de Husselaar al helemáál niet. Jammer hoor!
Maar wat doen ze daar dan, met al die spandoeken en vlaggen? En trouwens, waarom hebben Tobias en de broer van Mees Kees ineens zo’n haast?
Hoe ik het boek vond:
En ook deze Mees Kees is weer erg leuk, grappig en aandoenlijk! En ook al is het soms misschien wat extreem, ik denk dat de gemêleerdheid van de klas, de klassen van nu goed weergeeft.
4. Je kan het (doen!) – Lianne Keemink
Het verhaal:
Hoe je in je hoofd krijgt dat het kan, en uit je handen krijgt wat je wilt.
We hebben allerlei doelen, plannen en ideeën, maar deze tot werkelijkheid maken; ho maar. We zitten onszelf in de weg met allerlei excuses en twijfels, waardoor we vaak niet eens beginnen. Of wel beginnen, maar halverwege afhaken, of zelfs tegen het einde nog denken: laat maar. Je kan het (doen!) is een handleiding voor iedereen die wil leren dóén. Je vindt nieuwe perspectieven en tips voor het psychologische en mentale aspect van aan de slag gaan en je traint jezelf in belangrijke vaardigheden: leren omgaan met tijd, falen, zelfvertrouwen ontwikkelen en meer.
Hoe ik het boek vond:
Pluspunten: positief, praktisch en vlot geschreven. Minpunten: regelmatig wat te popi geschreven, niet heel erg vernieuwend en meestal niet echt diepgaand. Evengoed leuk om te lezen, regelmatig ook grappig en voor iedereen wel tips uit te halen.
5. De Cock en de zorgvuldige moordenaar (#9) – Baantjer
Het verhaal/flaptekst:
In een bocht van de smalle en slecht verlichte Leidekkerssteeg in donker Amsterdam wordt het lijk van een jonge vrouw gevonden. Ze is gekleed in een chinchillamantel, er ligt een lakleren tas bij haar rechterschouder en haar houding is verkrampt… Zo begint de nieuwe thriller van politieman/speurder Baantjer. Hoofdpersoon in dit boek is weer rechercheur De Cock van het bureau Warmoesstraat. Geholpen door zijn assistent Dick Vledder buigt De Cock zich over dit nieuwe mysterie, dat vooralsnog een onoplosbaar raadsel lijkt te worden, maar waar De Cock en Vledder, dankzij diepgaand speurwerk en met hun bekende scherpzinnigheid, langzaamaan enig licht in weten te brengen en dat zij tenslotte weten te ontrafelen.
Hoe ik het boek vond:
Een oudje! Maar evengoed leest deze Baantjer (origineel uit 1976, de druk die ik heb is de tweeëntwintigste uit 1999) goed weg.
Meer boekrecensies lezen? Kijk dan eens hier.
Welke boeken las jij deze maand?
Groetjes, Giovanna