subplot
Schrijven

Subplots naast je plot gebruiken | 5 tips

Pasgeleden schreef ik over hoe je kan plotten en wat het belang van een plot is. Dat een plot de uitwerking van je verhaal is. Met je plot schrijf je dus de verhaallijn. Maar naast je vaste verhaallijn kun je ook subplots – extra verhaallijnen – gebruiken. Dit kan zowel om meer over de hoofdpersoon te vertellen, als om een bij-personage uit te diepen. Ik geef je vijf tips over hoe je subplots kunt toepassen.


Wil je een subplot in je verhaal gebruiken voor je hoofdpersoon of voor een bij-personage? Dat kan bijvoorbeeld door het vertellen van diens verleden door middel van flashbacks. Of door de bij-personage een queeste of een diep verlangen te geven. Vervolgens zet je een aantal obstakels – problemen – in, net zoals je bij je hoofdplot doet, om de spanningsboog te vergroten.

subplot

Vijf tips

1 Gebruik je subplot(s) om belangrijke bij-personages te ontwikkelen. Wanneer je een aantal belangrijke bij-personages hebt, kun je ze op deze manier meer dimensie geven zodat het ronde karakters worden.

2 Door een subplot te gebruiken, kan het je hoofdplot ondersteunen of net dat beetje meer geven. Via een subplot kun je relevante informatie toevoegen, die je hoofdplot ondersteunt, zonder dat het een infodump wordt.

3 Met een subplot kun je het hoofdplot in een ander perspectief zetten. Een voorbeeld. In het hoofdplot gedraagt de hoofdpersoon zich agressief en discriminerend. Hij heeft rijke ouders, die zich vreselijk discriminerend uiten en mensen van een andere afkomst als sloof – soms zelfs bijna als slaaf – behandelen. In een subplot zien we echter de hoofdpersoon geheime ontmoetingen hebben met een meisje van een andere afkomst. Met de subplot kun je laten zien dat de jongen zich alleen maar discriminerend opstelt omdat zijn ouders zo zijn en het niet zouden dulden als hij niet zo zou zijn. Ze zouden hem onterven en alle contact met hem verbreken als hij een gemengde relatie aan zou gaan.

4 Ook kun je subplots gebruiken om thema’s verder uit te werken. Zoals je hierboven zag, kan in een subplot bijvoorbeeld een thema als discriminatie meer uitgewerkt worden. Maar eigenlijk elke thema dat het hoofdplot en de hoofdpersoon versterkt, kan daartoe dienen. Ook kun je de subplot gebruiken om de omgeving verder uit te werken.

5 Daarnaast is een subplot een handig hulpje om de sfeer van een verhaal een twist te geven. Door een spannender subplot toe te voegen verandert als vanzelf de sfeer van het hoofdplot mee. Ook kan een subplot het tempo verhogen als in het subplot tijdsdruk is. De beste vriendin van de hoofdpersoon blijkt ernstig ziek te zijn en alleen een bepaald medicijn aan de andere kant van de wereld kan haar leven redden. Maar… alleen als het binnen 48 uur toegediend kan worden.

subplot

De Witte kamer

Een mooi voorbeeld van een subplot naast een hoofdplot zie je in de thriller De witte kamer van Samantha Stroombergen. Het hoofdplot: Rechercheur Léon Coeur onderzoekt samen met zijn nichtje, de criminologiestudente Hanna, de lugubere dood van een journalist. Het subplot is een vreselijk trauma uit Hanna’s jeugd: de moord op haar vriendinnetje. Nog steeds worstelt ze hiermee. Door flashbacks, herbelevingen en gesprekken met haar ouders en oom loopt dit subplot naast het hoofdplot. Het is relevant omdat het de reden is waarom Hanna is wie ze nu is en waarom ze soms reageert zoals ze doet in bepaalde situaties. Bovendien is de moordenaar nooit gepakt en weet Hanna niet wie het is. Ze is vast besloten hem te vinden, maar is ook bang dat hij achter haar aan zal komen. Het beïnvloedt haar leven nog steeds en de auteur geeft er steeds iets meer over prijs, zonder dat het het spannende hoofdplot in de weg zit.

Ondersteuning

Daarmee kom ik gelijk bij een volgend punt: let er altijd op dat je subplot het hoofdplot ondersteunt, anders werkt een tweede verhaallijn alleen maar afleidend en verwarrend. Kort gezegd: een subplot moet altijd een reden en een doel hebben, en moet te maken hebben met de bij-personages en uiteindelijk ook een link met het hoofdplot hebben. Zorg ook dat de subplots nooit belangrijker zijn dan het hoofdplot.

Spreekt het jou aan als een verhaal naast het hoofdplot ook nog één of meerdere subplots heeft?

Groetjes, Giovanna

6 Reacties

 1. Rachel Kromdijk zegt:

  Wat een mega tof en informatief artikel! en prachtige foto’s heb je ook gedeeld.

  1. Ah wat leuk! Dankjewel! Fotograferen is ook een hobby van mij. 🙂

 2. Interessant, en iets om over na te denken.
  Mooie foto’s van de Beelden aan zee.

  1. Leuk dat je ze herkent! Blijven leuke beelden om te fotograferen. 🙂

 3. zegt:

  Interessante en leerzame blog weer. Ik houd zeker wel van subplots, maar ze moeten geen verwarring geven. Dan heb ik ze liever helemaal niet;).

  1. Dat ben ik zeker met je eens, als ze verwarring zaaien, kunnen ze beter helemaal niet in het verhaal zitten.

Reacties zijn gesloten.