humor
Schrijven

Humor in je verhaal – zo houd je het leuk

In de meeste verhalen zit – in meerdere of mindere mate – humor. Zelfs in serieuze verhalen komt wel eens een grapje voor. In een roman kan humor het verhaal zelfs dragen. En een feelgood kan niet zonder humor. Maar hoe zorg voor je een juiste balans in de grappen en vooral, hoe houd je het voor je lezer leuk?

Vermijd flauwe grappen en clichés

Een inkoppertje misschien, maar vermijd flauwe grappen en clichés. Die kent iedereen al en zijn niet origineel. Echt niet.

Zorg dat er een lijn in de humor zit

Er zijn vele stijlen van humor, zorg dat je er één kiest en daarbij blijft. Zo zorg je dat elke grappige handeling en de grapjes in een dialoog bij elkaar passen en als een rode draad door je verhaal lopen. En daarmee bewaak je niet alleen de stijl in de humor, maar sowieso de stijl van je verhaal.

humor

Kijk naar wat past bij je personages

Zorg dat de grapjes passen bij je personages, zodat het natuurlijk overkomt. Hoe natuurlijker, hoe realistischer. De keurige dame in mantelpak die in de rij bij de slager schuine moppen gaat vertellen is niet heel realistisch. Tenzij de grap van het verhaal is dat ze eigenlijk helemaal geen keurige dame is natuurlijk. Dat zou dan verder moeten blijken uit handelingen van het personage en de verloop van het verhaal. Anders zou eerder de humor zijn dat de slager (of een andere klant) een schuine mop vertelt, en zij daar of geschokt op zou reageren, of hem op een gevatte, maar keurige manier, van repliek dient. Kijk dus goed naar de gewoontes van je personages wat er bij past.

Een van de grote successen van Bridget Jones’ Diary is de humor. De klunsigheid van Bridget waarmee ze onbedoeld zichzelf voorschut zet of net de verkeerde dingen doet of zegt en een ander benadeeld of verkeerd begrepen wordt, past helemaal bij haar. En stiekem herkennen we allemaal wel wat in haar. Dat brengt me trouwens bij het volgende punt.

Herkenbaarheid

Herkenbaarheid in humor is belangrijk. Iemand die struikelt over iets miniems en zich met moeite net (of juist net niet!) staande kan houden. Of iemand die voor het eerst ergens op bezoek is, net wil gaan zitten en bijna op de kat gaat zitten, die luid blazend wegspringt. We hebben zoiets wel eens meegemaakt, of kunnen ons voorstellen dat het kan gebeuren.

De enige uitzondering op herkenbaarheid is absurditeit. Bij absurde humor is juist de grap dat het zo absurd en zo ver van ons bed staat dat het weer leuk is. Maar pas absurde humor alleen toe als het bij je verhaal (en de stijl ervan) past. En zorg er bovendien voor dat er een lijn in zit, dus bij absurde humor pas je het niet een keer toe en daarna niet meer, kortom, het loopt als een rode draad door je verhaal.

humor

Pas humor toe in zowel de handelingen als in de dialoog

Door je personage(s) in gekke situaties te laten verwikkelen, of je personage door klunzigheid in de problemen te laten komen, kun je op een subtiele (en soms ook minder subtiele) manier humor in je verhaal brengen. Door het daarnaast in de dialogen te verweven kun je een goede balans van humor in je verhaal brengen.

Probeer niet grappig te doen

Ten slotte, nog even in alle ernst. 😉 Door grappig proberen te zijn, ligt het er vaak te dik bovenop. Dus probeer niet om grappig over te komen. Als het bij het verhaal past komt de humor vaak vanzelf wel.

Gebruik jij humor in je verhaal?

Groetjes,

Giovanna Jansen

Deze blog verscheen eerder, in iets andere vorm, op Get Inspired by Books

Photo credits: Dabbles and babbles

2 Reacties

  1. Wat goed dat je ons deze tips geeft, hier heb ik zeker wat aan!

    1. Wat fijn om te lezen dat je wat hebt aan deze tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.