romantisch verhaal
Blog

Hoe schrijf je een romantisch verhaal | 14 tips

Smaken verschillen en wat de een romantisch vindt hoeft voor de ander niet romantisch te zijn. Het belangrijkste is daarom op deze Valentijnsdag om je te helpen een romantisch verhaal te schrijven dat bij jou past en waar jij je romantische ei in kwijt kunt.


1 Blijf dicht bij jezelf

Schrijf geen romantisch verhaal als dat niet bij je past. ‘Omdat het een populair genre is’ of ‘ach, als het maar verkoopt’ zijn slechte drijfveren die je verhaal uiteindelijk omver halen. Je lezers zullen tussen de regels door lezen dat je het eigenlijk grote onzin en een kleffe bedoening vindt. Maar, als je wel oprecht van romantische verhalen houdt, ze graag leest en ze graag zou willen schrijven, dan zit je goed.

2 Bepaal je thema

Wordt het bijvoorbeeld een:

  • romantische komedie;
  • een heerlijke feelgood;
  • tragisch liefdesverhaal;
  • historisch liefdesverhaal;
  • onbeantwoorde liefde.

3 Het draait om de liefde

Probeer ideologieën over politiek, milieu en sociale issues te vermijden. Die horen niet in een liefdesverhaal thuis. In het echte leven komen die al te veel voor, met een romantisch verhaal wil je juist even aan het echte leven ontsnappen.

4 Vast patroon

Een terugkerend thema in romantische verhalen is dat er goodguys en badguys (en goodgirls en badgirls) zijn. Heel soms komen ze tot inkeer, maar meestal blijven ze het hele verhaal zoals ze zijn.

5 Bedenk je obstakels

Hoeveel moeite gaat het de geliefden kosten om elkaar te krijgen? Mogelijke obstakels kunnen zijn:

  • een huidige relatie;
  • ouders die tegen zijn;
  • vooroordelen;
  • grote afstand;
  • leeftijdsverschil;
  • verschil in afkomst (ras of klasse);
  • gecompliceerd want beste vriend/vriendin is de broer/zus van degene op de hoofdpersoon een oogje heeft;
  • de liefde is niet wederzijds;
  • een oude familievete.

6 Vergroot uit

In romantische verhalen hebben de personages vaak uitvergrote eigenschappen, die ze vaak grappig, romantisch en herkenbaar maken. Denk bijvoorbeeld aan de klunzigheid van Bridget Jones.

7 Vergeet de spanning niet

Ook al wordt je verhaal een feelgood of een ander romantisch verhaal en geen thriller, in elk verhaal hoort wat spanning te zitten. Denk aan de obstakels uit punt 5. Hoe groter en hoe meer die in de weg zitten, hoe meer de spanning opgebouwd wordt.

romantisch verhaal

8 Bedenk een ‘O, nee!’ verhaallijn

Zo’n plottwist dat de lezer denkt ‘O, nee dit gaat helemaal verkeerd aflopen!’. De twee geliefden die elkaar toch niet (lijken) te krijgen omdat een van de twee zich met een ander verloofd of zelfs gaat trouwen. Denk aan de serie Friends en wanneer Ross trouwt met Emily dat het lijkt alsof hij en Rachel elkaar nooit zullen krijgen. Dat brengt niet alleen de spanning uit het vorige punt naar voren (want krijgen ze elkaar ooit toch nog?) maar ook een romantische climax als het toch gebeurt.

9 Pas op met clichés

Clichés maken een verhaal gauw saai en voorspelbaar. Toch kun je er zeker in feelgood niet altijd omheen (de slechterik die toch een goodguy bleek te zijn). Probeer ze te vermijden en er anders in ieder geval een originele twist aan te geven.

10 Romantiek is niet hetzelfde als erotiek

Een goed geschreven verhaal kan prima zonder erotiek. Echte seksscenes kunnen het verhaal eerder ranzig of slap maken dan dat het wat toevoegt. Het past bij dit genre juist beter om het aan de fantasie van de lezer over te laten. Neemt niet weg dat een romantisch verhaal vaak leeft op (seksuele) aantrekkingskracht. Of dat er een scene voor kan komen waarin de geliefden met elkaar in bed belanden. Maar zonder de benoeming van de expliciete handelingen hou je een mooie romantische scene over.

11 Toeval bestaat niet?

Nou in romantische verhalen wel! Daar kunnen de personages elkaar prima onverwachts ergens toevallig tegenkomen, of juist elkaar, onbedoeld, toevallig telkens ontwijken.

12 Gebruik archetypes

In feelgood verhalen komen vaak archetypes voor. Personages die geïdealiseerd worden. Het knappe cheerleaders meisje en de stoere football player (om er eens wat Amerikaanse archetypes tegenaan te gooien 😉). Die kun je gebruiken om te laten zien dat die ideale persoon helemaal niet zo ideaal is, of juist dat die ideale persoon vanbinnen eigenlijk heel gewoon (en zelfs onzeker) is.

13 Gebruik dialogen

Romantische verhalen kenmerken zich door veel dialogen. Dat mag regelmatig best in wat meer spreektaal zijn dan in andere genres. Let er wel op dat het interessante dialogen zijn die wat toevoegen aan het verhaal.

14 Bedenk het einde

Hoe het verhaal afgaat lopen hangt deels af van het gekozen thema. Een romantische komedie zal een ander (happy) einde hebben dan een tragisch liefdesverhaal. Overwinnen de geliefden de obstakels om elkaar uiteindelijk te krijgen? Of loopt het tragisch af omdat de liefde onbeantwoord of onbegrepen blijft of een van de geliefden sterft? Kies een einde dat het beste voor je personages en je verhaal werkt. Let wel, een feelgood heeft altijd een happy end! Anders zou het geen feelgood zijn.

Tot slot: ook als je geen romantisch verhaal schrijft, onthoud dan dat in eigenlijk elk verhaal (ook een thriller of drama) iets van romantiek zit.

Schrijf jij wel eens romantische verhalen?

Groetjes, Giovanna

2 reacties

  1. Bij je stukje over ‘bedenk je obstakels’ moest ik direct lachen om iets wat mijn zus laatst tegen me zei;-) We hadden het over onze favoriete serie op Netflix (Outlander) en toen zei zij; ‘Maar ze hebben wel echt heel erg veel pech steeds, dat is toch niet normaal meer?’ 😉

    1. Haha, ja dat is een mooi voorbeeld! Hoewel… ‘niet normaal veel’ kan het ook weer ongeloofwaardig maken. 😉

Reacties zijn gesloten.