Elke dag schrijven
Blog Coaching Schrijven

Elke dag schrijven, zo pas je dat toe

Als je een boek wilt schrijven en dat toch wel binnen een bepaalde tijd gedaan wilt hebben, is een goede schrijfroutine belangrijk. Regelmatig schrijven is daar onderdeel van. Daarom in deze blogpost tips om elke dag te schrijven makkelijker in je dagelijkse leven toe te passen.

Maak het onderdeel van je routine

Koppel het schrijven aan iets anders.Bijvoorbeeld, schrijf direct na je ontbijt. Zo weet je brein op een gegeven moment vanzelf: we hebben ontbeten, dan is het nu schrijftijd.

Schrijf op hetzelfde tijdstip

Ook het schrijven op een vast tijdstip helpt in het vinden van een regelmaat die vol te houden is. Afhankelijk van jouw dagelijkse bezigheden kun je bijvoorbeeld vast om acht uur ’s ochtends gaan schrijven, of juist om negen uur ’s avonds.

Stel een dagdoel

Dat kan zijn één uur per dag, één pagina, of vijfhonderd woorden schrijven of wat voor jou als een fijn en haalbaar doel voelt. En dat je dagelijks kan halen. Wees daarbij realistisch. Een wat te hoog doel hebben kan leuk zijn om jezelf uit te dagen, maar is niet iets wat je volhoudt als je dat elke dag moet doen. Vind je één uur per dag schrijven eigenlijk te zwaar, stel dan als doel een half uur. Dat is haalbaar en makkelijk in te passen in je schema.

Geloof dat je het kan

Niets is zo killing voor je inspiratie als gebrek aan (zelf)vertrouwen. Als je geloof dat je het niet kunt, dan lukt het ook niet. Maar als je gelooft dat je het wel kan, zal het je ook lukken. Misschien niet direct. Maar vertrouwen in jezelf zorgt dat je doorzet, ook als het tegenzit.

Elke dag schrijven

Vermijd je telefoon vóór het schrijven

Blijf bij je telefoon en andere afleiders vandaan als je wilt gaan schrijven. Want nog even op je telefoon kijken voor je gaat schrijven betekent uitstellen van schrijven. Nog even dat mailtje beantwoorden. En die appjes. O ja, je zou je moeder nog laten weten hoe laat die film draait. Dat is waar, dat moest je nog opzoeken… Voor je het weet ben je een uur verder en is je schrijftijd samen met je motivatie verdwenen. Je telefoon en al die dingen erop die om je aandacht schreeuwen kunnen best even zonder je! Na je schrijftijd zijn ze er ook nog en is het vroeg genoeg om ernaar te kijken.

Ga niet te veel in je hoofd zitten

Uiteraard moet je nadenken over je plot (de verhaallijn), je personages en je scènes. Maar waak ervoor dat je alles te veel gaat overdenken. Ken je dat, dat als je een woord heel vaak in korte tijd achter elkaar opschrijft, dat je dan op een gegeven moment denkt: wat een raar woord eigenlijk. Het ziet er gek uit, klopt de spelling eigenlijk wel? Zo gaat het simpel gezegd ook met het overdenken van wat je wilt schrijven. Als je maar na blijft denken over een bepaalde scène of over iets in je personage, lijkt het vanzelf niet meer te kloppen. Als je gaat schrijven mag het dus vooral gewoon uit de spreekwoordelijke pen vloeien.

Maak het zichtbaar

Maak het voor jezelf zichtbaar door de schrijftijd in je agenda te zetten. Of door je word count na je schrijfsessie in je agenda of in een word count tabel te zetten. Dat stimuleert om morgen ook weer in de pen te klimmen.

Maak het geen moeten

Een goede schrijfroutine van elke dag schrijven hebben is niet hetzelfde als jezelf dwingen te moeten schrijven. Schrijven moet bovenal leuk blijven. Onthoud daarom waarom je elke dag schrijven wilde toepassen. Wat was ook alweer je doel? Een schrijfroutine ontwikkelen? Beter worden in schrijven, want oefening baart kunst. Om je boek af te krijgen? Wat je reden ook is, doe het met plezier.

Geef jezelf ook af en toe vrij

Om te voorkomen dat het ‘moeten’ wordt, is het ook belangrijk dat je jezelf af en toe ook vrijaf geeft van je schrijftijd.

Schrijf jij regelmatig?

Groetjes, Giovanna

1 reactie

  1. Phoe, die telefoon als afleider is zo herkenbaar. Ik schrijf niet op regelmatige tijden, maar als ik niet schrijf, mis ik het. Dus dat zorgt ervoor dat ik alsnog vrij regelmatig schrijf;).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.