Blog Schrijven

36 dingen om te doen met een nieuw notitieboekje

Notitieboekjes, ben jij er ook dol op? En koop je er – net als ik – vaak al een voordat je weet wat je ermee wilt gaan doen? Gewoon, omdat je er meteen weg van was. Omdat ‘ie zo mooi is. Niks mis mee. Alleen is het wel leuk om ze niet allemaal blanco en leeg in de kast te laten liggen. Maar er ook gewoon een paar in gebruik te nemen. Tijd om eens te kijken wat er allemaal te doen valt met een nieuw notitieboekje. In deze blogpost daarom 36 ideeën om te doen met een nieuw notitieboekje.

1. Blogpostideeën opschrijven

Ideeën komen vaak op de meeste onverwachte momenten opzetten, dus een notitieboekje bij je hebben om ze op te schrijven is altijd een goed idee.

2. Verhaalideeën opschrijven

Hetzelfde met ideeën voor verhalen.

3. Korte verhalen

Houd je van korte verhalen schrijven? Gebruik dan een nieuw notitieboekje als je eigen verhalenbundel, waar je al je nieuwe verhalen in kwijt kunt.

4. Gedichtenboekje

Net als een verhalenboekje kun je ook al je gedichten bij elkaar in een notitieboekje opschrijven. Na verloop van tijd heb je dan een mooie gedichtenbundel gecreëerd.

5. Free writing

Wil je graag elke dag schrijven, maar ben je niet met een verhaal bezig? Doe dan aan free writing. Zet een timer voor 15 minuten en schrijf in die tijd alles wat in je op komt. Het maakt niet uit waarover en er hoeft geen verhaallijn in te zitten. Je zult verbaasd zijn wat er allemaal uit je pen komt. Wellicht kun je wat van je free writing stukjes later gebruiken als basis van een verhaal.

6. Personages

Soms bedenk je ineens een leuk personage voor een verhaal waar je helemaal nog niet mee bezig bent. Die kun je dan mooi kwijt in dit boekje. Net als namen die je voor (toekomstige) personages te binnenschieten.

7. Uitwerken van je verhaal

Een nieuw notitieboekje is ook heel geschikt om je verhaalidee in uit te werken tot een outline om je te helpen bij het schrijven. Je kunt per verhaalidee een apart boekje gebruiken om te plotten.

8. Word count tracker

Als je veel schrijft kan het leuk zijn (vind ik in ieder geval) om bij te houden hoeveel je geschreven hebt. Zo zie je niet alleen wanneer en hoeveel je geschreven hebt, maar ook waaraan en zie je de voortgang van je project(en).

9. Kasboekje

Wil je meer inzicht in je in- en uitgaven? Maak dan een kasboekje, met op de ene pagina de inkomsten en op de pagina ernaast de uitgaven. Je kunt er ook spaardoelen en spaartegoeden in zetten.

10. Lijstjesboekje

Als je ook zo dol bent op lijstjes, kun je een lijstjesboekje maken. Hier kun je alle lijstje kwijt die je te binnen schieten. De: 10 dingen die ik deze maand wil doen; 25 dingen die ik wil doen voor mijn 25e, 100 boeken die ik wil lezen enzovoorts.

11. To-do-lists

Werk je ook graag met to-do-lists, maar vind je die rondzwervende briefjes niets? Schrijf je to-do’s dan op in een notitieboekje.

12. To be read lists

Voor fervente lezers is een TBR list (of nog-te-lezenlijst) ideaal. Hoe vaak kom je niet al een boek tegen terwijl je nog met een ander boek bezig bent? Schrijf het boek dan op in je boekje en je vergeet niet wat je verder nog wilt gaan lezen. Ook handig trouwens voor wanneer iemand je een cadeau wilt geven en vraagt wat je graag wilt hebben; even je lijst raadplegen en je weet het.

13. Gelezen boeken

Als je net als ik graag leest, kan het leuk zijn om een notitieboekje te wijden aan de boeken die je hebt gelezen. Je kunt dan per maand of per jaar bijhouden welke boeken je gelezen hebt. Erg leuk om later terug te zien welke boeken je in een bepaald periode las.

14. Boekrecensies

Om nog even bij het lezen van boeken te blijven, een notitieboekje waar je boekrecensies van de boeken die je gelezen hebt in opschrijft is ook leuk!

15. Handige tips

Ik lees naast fictie ook heel graag non-fictieboeken en die staan vaak vol met handige tips. Of dat nou opruimtips zijn, ondernemerstips of tips om beter te ontspannen, de beste schrijf ik over in een notitieboekje.

16. Filmboekje

Kijk je graag films, houd dan in een notitieboekje bij welke films je per maand of jaar hebt gekeken. Je kunt bij elke film de bioscoopkaartjes plakken of een flyer of andere info over die film die je hebt kunnen verzamelen. Of teken er dingen bij die bij die film horen. En natuurlijk schrijf je op wie erin speelden, waar het in het kort over ging, in welke bios jij hem hebt gekeken.

17. Filmreviews

De kritische filmkijker vind het misschien wel leuk om een nieuw notitieboekje te wijden aan filmrecensies van de films die je hebt gekeken. Waar ging het verhaal over, voldeed het aan je verwachting? Raad je de film aan en hoeveel sterren kreeg de film van jou?

18. Songteksten

Ook voor songteksten is een nieuw notitieboekje heel geschikt. Schrijf er je favoriete songteksten in over, of leuker nog, schrijf je eigen songteksten.

nieuw notitieboekje

19. Playlists

Altijd leuk om nieuwe playlists te bedenken en samen te stellen. Bedenken welke liedjes bij elkaar passen en maak verschillende lijsten voor verschillende moods.

20. Reis-journal

Ga je graag op reis, maak dan een reis-journal, waar je elke dag een kort verslag van je reis in op kunt schrijven. Ook hier is het plakken van papiertjes, tickets en foto’s van je reis erbij erg leuk. Evenals tekeningen die je daar ter plekke maakt van gebouwen bijvoorbeeld.

21. Moestuinboekje

Dit geweldig leuke idee heb ik uit het geweldig leuke boek Mijn moestuin vol verwondering, waar ik de redactie van heb mogen doen. Auteur Nina Wijlands vertelt in het boek over haar moestuinboekje, waarin ze bijhoudt welke gewassen ze wil zaaien, wanneer wat gezaaid moet worden. Ze schrijft er bloemen-, groenten-, fruit- en kruidensoorten in op die ze door het jaar heen tegenkomt en bijzonder, mooi of lekker vindt. Zo kan ze ze niet vergeten en heeft ze in de herfst/winter een heel lijstje met nieuwe favorieten om uit te kiezen voor het komende seizoen.

Maar ook kun je in je moestuinboekje tekeningen maken voor de indeling van je moestuin. Nina tekent in haar boekje, schrijft ideeën op en anekdotes. Maar ook kun je er aantekeningen in maken over wat er niet goed ging, wat minder goed en wat je volgend jaar misschien anders wilt doen in je moestuin. Het spreekt voor zich dat je dit voor elke tuin kan doen, of zelfs voor je balkon of terras, ook als het geen moestuin is.

22. Receptenboekje

Kook je graag, dan is een goed receptenboek eigenlijk onmisbaar. Mijn receptenboekje staat vol met recepten die ik zelf heb bedacht, die ik van internet heb gehaald, die ik van mijn moeder en van mijn zoon kreeg, of die ik in een kookprogramma heb gezien. Vergeet niet de pagina’s te nummeren en achterin een index te maken zodat je de recepten makkelijk weer terugvindt.

23. Wachtwoordenboekje

Ik weet het, ze zeggen dat je je wachtwoorden niet op mag schrijven. Maar ze zeggen ook dat je niet hetzelfde wachtwoord voor verschillende accounts moet gebruiken. Voor je het weet heb je 101 (of zo iets) verschillende wachtwoorden die je moet onthouden, plus de verschillende inlognamen en/of e-mailadressen. En nee, een app die je wachtwoorden opslaat vind ik niet verstandig. Geen uitleg nodig lijkt mij? Maar het lukt de meeste mensen niet, denk ik om ze dan maar te onthouden. Mij niet in ieder geval. Dan biedt het maken van dit boekje de oplossing.

24. Tekenboekje

Teken je graag of wil je daarmee beginnen, dan is een tekenboekje ideaal. Ik heb zelf nog geen tijd gehad om hiermee te beginnen (evenals aan een art journal, zie hieronder), maar ik heb voor beide wel al een geschikt boekje gereserveerd. En ook al leuke ideeën verzameld.

25. Art journal

Houd je van tekenen en creatief bezig zijn? Kies er dan eens voor om een art journal van je nieuwe notitieboekje te maken. Daarin kun je verven, plakken, krijten, tekenen, kleuren en scheuren. Internet staat vol met geweldig leuke en mooie ideeën.

26. Doodlen

Een boekje om gewoon heerlijk in te krabbelen en te doodlen (kleine simpele tekeningetjes) en je hoofd leeg te maken.

27. Handlettering notebook

Een boekje waarin je het handletteren kunt oefenen en verschillende technieken en alfabetten kunt uitproberen.

28. Inspirerende quotes

Er zijn zo veel mooie, inspirerende quotes te vinden op internet, daar moet wel een notitieboekje mee te vullen zijn!

29. Herinneringsboekje

Schrijf je mooiste herinneringen op zodat je ze niet kunt vergeten. Plak er eventueel plaatjes en dingetjes bij die erbij horen of leuk bij passen.

30. Gebruik het als dagboek

Elk notitieboekje is ook prima geschikt als een dagelijks dagboek

31. Dankbaarheidsboekje

Een ‘gratitude journal’ helpt je om even stil te staan bij waar je dankbaar voor bent. Schrijf bijvoorbeeld elke avond drie dingen op waar je die dag dankbaar voor bent.

32. Scrapbook notebook

Het eens zo populaire scrapbooken, ook wel memory book, was eigenlijk de foto-voorloper van het bulletjournaling. Maar deze creatieve bezigheid is nog steeds leuk en ook prima in het mini te doen in een notitieboekje in plaats van in een fotoalbum.

33. Bucketlists

Houd je van het maken van bucketlists? Ook die passen leuk in een nieuw notitieboekje. Een herfstbucketlist met alle dingen die je deze herfst wilt doen, een bakbucketlist waarbij je je favoriete bakrecepten uit kunt proberen enzovoorts.

34. Spirituele journal

Een spirituele journal kun je gebruiken voor de dingen die voor jou bijdragen aan je spiritualiteit, in de breedste zin. Je kunt er bijvoorbeeld meditaties in opschrijven, affirmaties of gebeden.

35. Habit tracker

Wil je jezelf een nieuwe gewoonte aanleren? Maak dan een habit tracker. Dat doe je door als eerste de gewoonte die je jezelf aan wilt leren zo goed mogelijk te formuleren. Vervolgens stel je een bepaalde tijd als doel. Voor de meeste gewoontes geldt dat als je het drie weken lang elke dag doet (of als het iets is waar je juist mee wilt stoppen, zoals roken, dat je het dan drie weken lang niet doet) je de nieuwe gewoonte hebt aangeleerd. Maak een mooie grafiek waarin je je voortgang bij kunt houden. Of teken iets (een hartje, een zonnetje of een blaadje van een bloemetje) waarvan je er minimaal eenentwintig dagen lang elke dag één van in mag kleuren als het je die dag is gelukt.

36. Bloglog

Een notitieboekje gebruiken als bloglog is handig als je bijvoorbeeld overzichtelijk wilt hebben wanneer je welke blogposts geplaatst hebt en welke je nog op de planning hebt. Je kunt je statistieken en groei bijhouden. Ook kun je er je plannen en ideeën voor je webblog in sketchvorm weergeven. Dat is handig als je bijvoorbeeld je blog heel anders wilt indelen maar nog niet goed weet hoe, of als je het eerst even (op papier) wilt uitproberen.

Waar gebruik je een (nieuw) notitieboekje graag voor?

Groetjes, Giovanna

3 reacties

  1. Sinds ik een uitwisbaar ding heb gebruik ik er nog maar 1 vaak voor uitschrijven van dingen voor een goed overzicht. Voor de rest zweer ik bij Evernote, maar kriebelt het wel weer p nieuwe boekjes te kopen wat ik niet ga doen.

  2. Haha, 36 goede redenen om weer nieuwe notitieboekjes te kopen;). Ik ben er ook dol op!

  3. Geweldig, nu wil ik óók een notitieboekje!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.