Bij creativiteit denk je misschien niet meteen aan schrijven, maar eerder aan handwerken, knutselen of schilderen, bijvoorbeeld. Maar creativiteit is ook de basis van je schrijven. Niet alleen is het soms best knutselen met woorden, maar creativiteit gaat ook hand-in-hand met inspiratie. Creativiteit zit, net als inspiratie, in ieder van ons. Iedereen wordt er mee geboren.
Geef een kind een vel papier en een potlood en het laat er zijn fantasie op los. Of zet het in en zandbak met een emmer en een schep. En zelfs een bakje fruit kan de aanzet zijn tot een creatief spel. Een van mijn kleinkinderen (bijna 4) was een tijdje geleden aan het lunchen bij mij en na het brood had ik zijn lievelingsfruit voor hem: watermeloen. Na een paar smakelijke hapjes zag hij er heel wat anders in: een bak lava. En begon hij met grappige stemmetjes dingen te zeggen als: ‘O nee, pas op lava!’ en ‘Kom snel naar de overkant.’ In zijn beleving liepen er kleine mannetjes in de lava rond die gered moesten worden.
Volwassen creativiteit
Ergens op weg naar de volwassenheid raken we (een deel van) die creativiteit kwijt. Of beperken het onbewust. Nou zeg ik niet dat je aan tafel met je eten moet gaan spelen, hoewel, van mij mag het hoor. 😉 Maar wel om ongeremd en anders naar dingen te kijken. Laat je remmingen los, zie wat iets ook kan zijn, leer weer kijken naar dingen met een kinderlijke onbevangenheid. Zie en geloof dat alles kan.
Oefen
Door te oefenen dingen anders te zien spreek je het creatieve gedeelte van je brein aan, hoe meer je dit oefent, hoe beter dit ontwikkeld wordt. En hoe beter je die creativiteit en inspiratie aan kan spreken tijdens het schrijven. Zo leer je te denken in mogelijkheden en zie je wegen, verhaallijnen en scènes die je anders niet zou zien. De tekenfilm Toy Story bijvoorbeeld is ooit bedacht omdat een volwassen iemand zich afvroeg wat het speelgoed zou kunnen doen als de eigenaar ervan niet thuis was of sliep. Gewoon heerlijk de fantasie de vrije loop laten. Dat kan je oefenen door over iets te denken: wat als… Wat als het speelgoed ’s nachts tot leven zou komen? Wat als ik zou kunnen vliegen? Of: Wat als…
Creatief bezig zijn vergroot ook de creativiteit
Daarnaast helpt het creatief bezig zijn ook het creatief denken te vergroten. Dus kies iets uit wat jij leuk vindt om te doen en ga er mee aan de slag. Het maakt niet uit wat (tekenen, schilderen, knutselen, bakken, houtbewerken, meubels opknappen, foto’s maken en bewerken etc. etc.).
3 gedachten die creativiteit afremmen
(en die je dus overboord moet gooien):
1. Ik ben niet creatief. Wie zegt dat? Denk je dat alleen maar, of heeft iemand dat ooit tegen je gezegd? Indien het eerste, en jij dat zelf denkt, is het hoogtijd om die gedachte te herzien. Indien het laatste, dan zou ik zeker het tegendeel bewijzen.
2. Creatief zijn is voor kleuters of voor kunstenaars, ik ben geen van beide. Creativiteit is voor iedereen! Kies wat jij leuk vindt om te doen.
3. Ik heb helemaal geen tijd om creatief bezig te zijn. Het hoeft niet veel tijd te kosten. Het mag wel, maar het hoeft niet. Veel dingen kun je even tussendoor in een vrij kwartiertje doen. Maar ook even uit het raam staren en je voorstellen wie er verderop in het park rondlopen of hoe de dieren er ’s nachts de baas zijn, is creativiteit.
De foto’s bij deze blog nam ik tijdens onze vakantie, toen we in Hortus botanicus Haren waren, maar daarover meer in het september overzicht, later deze week.
Hoe geef jij uiting aan creativiteit?
Groetjes, Giovanna
Mooi om te lezen. Ik heb dus ook jaren geroepen dat ik niet creatief ben. Tot iemand me erop wees dat ik misschien niet creatief was met mijn handen, maar wel met woorden. Ik heb het lang proberen te ontkennen, maar toch zie ik dat nu ook als creativiteit. En je hebt gelijk: creativiteit zit in iedereen!
Wat mooi! Creativiteit kan op zo veel manieren zijn weg vinden. 🙂
Creativiteit is zeker voor iedereen! Ik denk dat iedereen op zijn of haar eigen manier ook echt wel creatief is, dat kan zich namelijk in ZO veel dingen uiten.
Helemaal mee eens! 🙂