schrijfcoaching
Coaching Schrijven

Schrijfcoaching, wat is dat precies?

Al een paar jaar probeer je een boek te schrijven. Sommige momenten gaat het best makkelijk, sommige momenten is het ploeteren. En best wat maanden heb je helemaal niets geschreven. Eigenlijk heb je het gevoel dat je nog helemaal niet ver bent met je boek. Je twijfelt steeds vaker of je wel het juiste perspectief gekozen hebt. En zijn je personages wel sterk genoeg? Over of je het juiste genre gekozen hebt ben je ook niet zo zeker meer. Of misschien is je verhaal sowieso (nog) niet goed genoeg? Misschien moet je er maar helemaal mee stoppen, denk je…

Dat zou heel jammer zijn! Misschien is schrijfcoaching dan wat voor jou. Ook met behulp van schrijfcoaching is schrijven soms nog steeds ploeteren en van tijd tot tijd zwaar, zeker. Maar je hóeft het niet alleen te doen. Bij schrijfcoaching doe je het altijd samen met een schrijfcoach en komt je boek er echt! Maar wat is schrijfcoaching dan precies?


Wat is dat nou eigenlijk, schrijfcoaching?

Schrijfcoaching helpt je jouw droom te realiseren: het schrijven van je boek. Schrijfcoaching is er zowel voor je als je al begonnen bent met het schrijven van je boek en niet verder komt, als wanneer je al jaren droomt van je eigen boek en niet weet waar je beginnen moet. Met schrijfcoaching:

 • krijg je grip op het schrijfproces;
 • houd je focus op het schrijven;
 • maak je samen met jouw coach een schrijfplan voor je boek;
 • worden je stappen concreet;
 • leer je je te ontwikkelen als schrijver;
 • weet je hoe je een goede schrijfroutine ontwikkelt én vasthoudt;
 • wordt je geholpen door te zetten als je het even niet meer ziet zitten;
 • leer je je valkuilen en blokkades kennen, zodat je met ze af kunt rekenen;
 • ga je meters maken met het schrijven door het stellen van haalbare deadlines;
 • wordt je gemotiveerd en gestimuleerd door te gaan tot je boek af is, klaar om mee naar een uitgever te gaan.

Waarom ik besloot schrijfcoach te worden

Een verlangen…

Het verlangen om anderen te helpen is iets wat bij mij hoort. Als kleuter ‘moederde’ ik al over de andere kinderen. Nadat ik jaren later zelf moeder was, kreeg ik een baan in het onderwijs. Hoe fijn was het om kinderen al jong te mogen helpen nieuwe dingen (en hun eigen talenten) te ontdekken en ze te stimuleren het beste uit zichzelf te halen. Via werken in de kinderopvang stroomde ik na elf jaar toch het onderwijs uit en na vier jaar kinderopvang besloot ik dat het tijd werd mijn eigen droom na te jagen: te gaan schrijven. Iets wat ik van kleins af aan al leuk vond – maar nog maar weinig deed – en waarbij ik altijd het idee had dat ik er écht nog wat mee zou doen, later… Tot ik besloot niet langer te wachten tot later en ik begon te schrijven, en te schrijven.

Een gemis…

Maar wat miste ik het om andere schrijvers te kennen toen ik nog maar een beginnende schrijver was. Ik kende bijna niemand die ook schreef. Geen gelijkgestemden om mee te sparren en tips te delen. En niemand om mijn vragen aan te stellen. Na een jaar of drie over mijn eerste boek gedaan te hebben, en voor mijn gevoel het wiel opnieuw uitgevonden te moeten hebben, leerde ik via een online platform heel veel andere schrijvers kennen. Hoe heerlijk was dat en wat heb ik veel geleerd in die tijd! Na ruim een jaar werd het platform helaas weer opgeheven, maar ik had wel ervaren hoe fijn het was als anderen je kunnen helpen, én hoe fijn het is om zelf ook andere, beginnende schrijvers te kunnen helpen.

De passie…

Bijna vijf jaar geleden richtte ik Over Schrijven Gesproken op en ging aan de slag als schrijver, tekstschrijver en redacteur. Maar al gauw groeide het verlangen en het idee om mij ook tot schrijfcoach te ontwikkelen. Vooral toen ik tijdens de redacteursopleiding auteurs ging begeleiden, en van het schrijfcoachen mocht proeven. En anderen kon helpen. Ik weet zeker dat er meer beginnende schrijvers zijn die het nu – moeizaam – alleen doen. Schrijvers die vakkennis en sturing missen, evenals een sparringpartner. En ik weet uit eigen ervaring hoe je het helemaal alleen kán doen, maar ook dat dat niet nodig is. Het is zo fijn om het samen met een schrijfcoach te kunnen doen.

schrijfcoaching

Vraag je je af of schrijfcoaching wat voor jou is? Misschien herken je je hier wel in:

 • Niet weten waar te beginnen. Je wilt al jaren een boek schrijven, maar weet niet hoe te beginnen, dus schuif je het maar voor je uit. Ooit ga ik het doen, ooit.
 • Je bent vastgelopen en weet niet hoe je verder kan komen. Je bent wel enthousiast begonnen aan een verhaal, maar na een paar hoofdstukken liep je vast en nu weet je niet hoe je verder moet.
 • Er is (nog) geen samenhang in je verhaal. Het verhaal dat je schrijft wordt leuk, maar mist structuur. Een samenhang ontbreekt en de hoofdstukken die je tot nu toe hebt, lopen niet lekker in elkaar over.
 • Je twijfelt of je verhaal wel goed is. En of je het schrijven op zich eigenlijk wel goed doet. Het schrijven vordert maar langzaam en wat zou je graag een sparringpartner hebben om te weten of je goed op weg bent.

-> Wil je dat jouw boek er ook komt en kan je wel een duwtje in de goede richting gebruiken? Of heb je behoefte aan een goede routebeschrijving hoe je van A (boek idee) naar B (boek klaar om uitgegeven te worden) komt? Plan dan eens een gratis schrijfcoachsessie met mij in. In deze sessie help ik je te zien waar je knelpunten liggen en hoe je weer verder kunt komen.

Wist jij al wat schrijfcoaching zoal inhoudt?

Groetjes, Giovanna

2 reacties

 1. zegt:

  Nu je het zegt: schrijven is eigenlijk een heel eenzame bezigheid. Natuurlijk krijg je als auteur op een gegeven moment feedback van een redacteur en van lezers, maar in het proces is een boek toch helemaal van jou en is het jouw proces.
  Volgens mij heb je een heel mooi vak, als je naast schrijvers kunt staan!

  1. Mooi samengevat, dat is precies wat het is.
   En het is absoluut een heel mooi vak! 🙂

Reacties zijn gesloten.