Uitstellen
Schrijven

Als je graag een boek wilt schrijven, maar dit al heel lang uitstelt…

… dan is dit de blog voor jou! Misschien droom jij er ook al heel lang van om een boek te schrijven, maar denk je heel vaak: ja, ooit… als ik… Er zullen altijd redenen zijn waarom je het uitstelt tot ooit.


Redenen van uitstellen kunnen zijn

 • Onzekerheid – Kan ik het wel? Misschien later, als ik wat beter ben in schrijven…
 • Faalangst – Ik doe het vast fout! Als mensen mijn schrijfwerk lezen zullen ze mij uitlachen. Mijn schrijven zal nooit goed genoeg zijn.
 • Perfectionisme – Het moet wel in één keer goed zijn anders begin ik er maar niet aan…
 • Geen inspiratie – Waar moet in dan over schrijven? Ik weet niets!
 • Te weinig ideeën hebben – Ik heb wel ideeën voor een paar hoofdstukken, maar niet genoeg om een heel boek mee te vullen.
 • Te veel ideeën hebben – Ik heb zo veel ideeën dat het mij juist afremt om te gaan schrijven.
 • Overweldigd voelen door het boekschrijfproces – Waar begin ik? Hoé begin ik?
 • Ik ben te druk – Ik weet niet hoe ik het schrijven moet combineren met werk/studie/gezin/familie/etc.
Uitstellen

Tijd om te beginnen

Zonder zweverig over te willen komen – want dat is zeker niet mijn bedoeling – denk ik dat je de stap om nú te beginnen aan je boek met drie woorden kan realiseren. Drie handvaten die jou gaan helpen om de redenen van het uitstellen te tackelen. Wat die drie woorden zijn en hoe je ze toepast zal ik hieronder uitleggen.

Durven

De eerste stap is het schrijven van een boek te durven. Gewoon te denken: wat heb ik te verliezen als ik het doe, als ik gewoon ga beginnen met mijn boek? Niets. Je hebt niets te verliezen. Het is net als staan op de hoge duikplank. Je kunt heel lang naar beneden kijken, de voors en tegens afwegen en toch maar weer via het trappetje naar beneden gaan. Dat kan, maar dan stel je uit vanwege onzekerheid of de angst om te falen. Of… je waagt – letterlijk – de sprong. Daar is durf voor nodig. Zeker. En als je echt wilt dat je boek er komt, maak dan de keuze om het te durven.

Doen

Maar je hebt ook een zekere wat-heb-ik-te-verliezen-ik-doe-het-gewoon houding nodig. Doen is een actie. Als je voor het eerst springt is het even eng, spannend, nieuw. Maar ook leuk en een gevoel van yes! ik deed het! Zo werkt het ook met beginnen aan je boek. Je kunt wikken en wegen, of de sprong wagen en ervoor gaan. Gewoon doen is de beste eerste stap. En weet je, die eerste sprong hoeft niet perfect te zijn. Dat is-ie bij niemand. Niemand schrijft in één keer een perfect boek. Je leert het al doende en je hebt daarna nog alle tijd om te herschrijven en je verhaal te perfectioneren. Maar ook wachten op inspiratie is uitstellen en tackel je het beste door te gaan doen. Door te gaan schrijven prikkel je de creativiteit in je brein en komen de ideeën en inspiratie vanzelf.

Te druk zijn is zowel een hele goede als een hele slechte reden om niet te schrijven. Je kunt je niet de komende maanden opsluiten op zolder en je baas/partner/kinderen/familie/studie totaal negeren. Ze willen toch allemaal iets van je. Maar… te druk zijn is ook een excuus, want er zijn altijd wel andere dingen te doen dan te beginnen met schrijven. Als je wilt dat je boek er dit jaar nog komt, dan tackel je druk zijn ook door het gewoon te gaan doen. Vertel aan je partner/familie/vrienden/baas/collega’s dat een boek schrijven je droom is en dat je besloten hebt om elke dag een uur minimaal te schrijven. Daardoor lunch je misschien niet met je collega’s samen meer, maar ga je schrijven. Of ga je minder vaak met vriendinnen op stap (sorry, alvast voor het post-coronatijdperk). Of kijk je minder tv ’s avonds.  Iedereen zal je dat uur zeker gunnen en je zeker ook zo lang kunnen missen.

Denken

Als je de eerste stappen hebt gezet door het te durven en te gaan doen, kan het nog nodig zijn om je denken, je mindset, bij te sturen. Te veel denken aan allerlei leuke ideeën waar je verder nog over kan schrijven, kunnen je in de weg zitten. Schrijf de ideeën waar je niet in dit boek mee aan de slag zal gaan van je af in een notitieboekje. Dat zijn ideeën voor later.

Maar ook te veel nadenken over het hele boekschrijfproces en hoe je je boek daarna op de markt kan brengen, zorgen ervoor dat je niet gaat schrijven, maar gaat denken en uitstellen. Je zult je denken ook nog regelmatig bij moeten sturen als onzekerheid toch ineens weer de kop opsteekt. Herinner jezelf er dan weer aan waarom je begonnen bent en hoe leuk het was na die eerste sprong.

Uitstellen

Wat is een reden dat jij iets, wat je heel graag wilt doen, blijft uitstellen?

Groetjes, Giovanna

Als je graag wilt beginnen met het schrijven van je boek maar er maar niet toekomt, is schrijfcoaching misschien wat voor jou. Ik help je gedurende je hele schrijfproces. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact met mij op.

12 reacties

 1. Villasappho zegt:

  Ik ben niet het type van 1 lang verhaal maar schrijf wel graag korte en deel graag over de onderwerpen die me interesseren. Een boek uitbrengen staat bij mij niet op het verlanglijstje.

  1. Korte verhalen over verschillende onderwerpen schrijven is ook erg leuk. Het belangrijkste is om te schrijven wat bij je past en wat je plezier geeft.

 2. Lilian zegt:

  Ik ben ook begonnen aan een roman! 🙂 Ik was een paar maanden geleden ook al begonnen, maar deze roman vergde veel onderzoek en had ingewikkelde gezinsconstructies (als ik dan weer begon met schrijven moest ik helemaal weer zoeken wie wie was). Dus ik heb nu besloten om eerst een ander, makkelijker idee uit te werken, zodat ik m’n eerste boek kan afmaken en als ik dan straks een gevierd schrijver ben, kan ik die andere in alle rust afschrijven 🙂

  1. Wat goed dat je besloten hebt om die andere roman voor nu even te laten voor wat het is en nu te schrijven aan een verhaal wat makkelijker uit te werken is. Die eerste kun je altijd nog afmaken. Haha, nou ik weet niet of je er nog aan toe komt als je een gevierde schrijver bent, dan ben je misschien wel altijd onderweg om te signeren en lezingen te geven (goed voor het spreken in het openbaar! ;-)). Maar als je meer schrijfervaring en meer schrijfritme hebt door eerst dit boek te schrijven, zal het andere boek ook makkelijker gaan. Of misschien eerst nog een paar andere boeken ertussendoor. 🙂

 3. johanna zegt:

  Een boek schrijven, of ten minste een verhaal of zo, gewoon iets gestructureerds komt er niet van. Durven, doen en denken… Goed gezegd. Maar vooral het geen prioriteit geven is schuld. Ideeën komen als je er de tijd voor neemt vanzelf. En de rest volgt dan wel… Denk ik… Verder heb ik ook nit het gevoel dat ik iets groots en belangrijks heb medetedelen, dus puur voor mezelf. Maar toch bedankt voor je tips.

  1. Structuur aanbrengen in het schrijven is best lastig, zeker in het begin. Om echt iets gestructureerds te schrijven is niet alleen durven, doen en denken van toepassing, maar vooral ook het met regelmaat doen. Het bekende ‘al doende leert men’ en ‘oefening baart kunst’ zijn daar mooie voorbeelden van. Maar ook prioriteit geven past onder het kopje Denken. Als je wel wilt dat het prioriteit heeft, is het belangrijk om je daar aan te herinneren, eraan te denken waarom je wilde schrijven. Lastiger is het als je het gevoel hebt dat je niets leuks weet om over te schrijven. Schrijftips en ideeën opdoen tot die tijd is een goed begin. En wie weet komt hét idee voor een mooi verhaal je eerder tegemoet dan verwacht…

 4. zegt:

  Ik gun me de tijd niet en ik ben ook wel onzeker of het echt wel wat wordt. Ik zou namelijk dolgraag een kookboek willen maken. Het hoeft dan niet eens verkocht te worden. Maar het lijkt me heel leuk om het te hebben voor mijzelf.

  1. Dat zijn logische redenen hoor, herkenbare ook. Je had het al een keer verteld inderdaad dat je een kookboek wil schrijven, en ik zeg: doen! Je hebt er echt feeling voor en plaatst altijd van die heerlijke recepten (met prachtige, sfeervolle foto’s!) op je website.
   Als het spannend is en onzekerheid de kop opsteekt, gewoon bedenken dat je het voor jezelf schrijft en het leuk is om al je recepten mooi gebundeld te hebben. Daarna kun je altijd nog kijken af je het uit zou willen geven. Maar ik denk echt dat als het je op je website lukt, het je zeker ook met een echt kookboek ook gaat lukken.
   En het voordeel van een kookboek schrijven is dat je het in delen kunt doen, af en toe tijd vrij maken om een recept te schrijven is dan al gauw haalbaar. Al schrijf je er maar één per week. Over een jaar heb je dan al 52 heerlijke recepten geschreven!
   Ik redigeer vaak kookboeken, dus als je vragen hebt, iets wil weten, of gewoon even wil sparren laat het even weten!

 5. Ik ben echt geen schrijver hoor, maar heb bewondering voor degenen die het wél kunnen.

  1. Wat leuk om te lezen! Ik kan niet beoordelen of je wel of niet een schrijver bent, maar in ieder geval wel een hele goede fotograaf! Prachtige foto’s maak je altijd.

 6. zegt:

  Een boek schrijven is al ongeveer mijn hele leven een droom van me. De redenen om het uit te stellen zijn dan ook zo’n beetje allemaal al een keer gepasseerd hier;). Voor nu houd ik het maar even bij m’n blog.

  1. Jij hebt goede redenen om het schrijven van je boek nog uit te stellen, meer dan genoeg! Maar evengoed ook genoeg stof om over te schrijven, dus dat boek gaat er zeker ook wel komen als het daar de tijd voor is. Je blog is een goede schrijf-uitlaatklep voor nu, maar eveneens kun je er wel mooi je schrijfspier alvast mee trainen en soepel houden. 🙂

Reacties zijn gesloten.