‘Een opgeruimd hoofd in een overvolle wereld, luidt de ondertitel van het boek Nooit meer te druk van Tony Crabbe. Het is geen timemanagementboek, maar een praktisch boek dat helpt bij het maken van keuzes, belooft de achterflap. Of het ook helpt? Je leest het hier in mijn boekrecensie.
Ik las dit boek in april voor de zelfhulpboeken leeschallenge.
Nooit meer te druk inhoudelijk
(Bedrijfs)psycholoog Tony Crabbe baseerde Nooit meer te druk op zijn ervaringen bij bedrijven als Microsoft en Disney, en op nieuw onderzoek. Crabbe komt meteen to-the-point in het boek: wat drukte is, waarom we het druk hebben en hoe je het de baas kan worden. Hij legt uit dat drukte niet noodzakelijk is en waarom druk zijn een makkelijke optie is. In een notendop: het is makkelijker om je op je werk te storten dan over moeilijke zaken na te denken of problemen aan te pakken. Maar drukte is ook onbewust een merk of handelswijze. Als je druk bent, ben je belangrijk; dus pak je nog meer werk aan.
Verkeerde blik
Eigenlijk zijn we verkeerd tegen drukte en druk zijn aan gaan kijken. Hoe drukker we zijn hoe meer status, hoe meer inkomen, hoe meer zekerheid etc. Krijgen we die dingen niet? Dan werken we dus nog niet hard genoeg en zetten we dus nog wat zwaarder in. En krijgen we het dus nog drukker. Crabbe laat zien hoe je je eigen weg kan volgen, door onder andere de verleiding van drukte te vermijden en ook te stoppen met uitstellen. Uitstellen zorgt er namelijk voor dat je met iets heel druk in je hoofd bent (telkens denk je ‘Oh, ja ik moet nog… Dat doe ik morgen…’). Je pakt het er misschien zelf telkens bij, maar doet het dan toch niet. De meeste dingen zijn binnen een kwartiertje gepiept als we het meteen doen, terwijl we er dagen, soms weken (of nog langer!) mee bezig zijn als we uitstellen.
Wat highlights uit het boek:
- Druk zijn is vermijding.
- Druk zijn is een verslaving.
- Tijdmanagement werkt niet.
- Productiviteit is niet de manier voor succes op de lange termijn.
- Wordt minder productief!
- Zoom wat vaker uit en bekijk de dingen in de juiste context. Is het echt zo veel werk/moeilijk/nodig?
- Stop met streven naar meer!
- Druk of geluk?
Quote uit het boek:
‘Iedereen werkt hard, dus het is gekkenwerk om harder te werken dan iedereen.’

Review
Tony heeft een prettige, duidelijke schrijfstijl en het boek leest makkelijk weg. Een fijn boek dat ik iedereen die het druk heeft aan kan bevelen. De enige stukken die mij wat minder aanspraken waren alinea’s met methodes die hij besprak en waar ik al vaker over heb gelezen of de boeken zelf al heb gelezen, zoals Getting Things Done en Eat That Frog. Dat krijg je als je zo veel leest… Het zijn super goede boeken, dus terecht dat hij die bespreekt en als je ze niet al gelezen heb is het zeker zeer leerzaam. Maar omdat ik daar al vaker over gelezen heb was het voor mij herhaling en maakt dat het boek 4 sterren krijgt en net geen 5.
Timemanagement
Wat ik een echte eyeopener vond, was dat hij schrijft dat tijdmanagement niet werkt, en het probleem misschien wel verergert. Nou heb ik best al wat boeken over timemanagement gelezen en er ook wel eens wat blogs over geschreven en ik dacht altijd dat het wel werkte, als je het maar goed aanpakte. Of de juiste methode volgde. Voelde het alsof het niet werkte dan deed ik het misschien niet goed of deed ik misschien niet hard genoeg mijn best. Maar wat ik niet zag – en wat Tony haarfijn uitlegt – is dat je het met timemanagement niet minder druk krijgt, maar alleen alles in strakkere banen gaat leiden. Daardoor denk je dat je rust creëert, maar je creëert alleen maar ruimte voor meer taken waardoor je het in feite alleen maar drukker krijgt. Dat was echt wel even een kadoeng moment. De gong die tegen mijn hoofd aan knalde om mij wat duidelijk te maken. Dáárom bleef ik het dus druk houden, wat voor timemanagementmethode ik ook probeerde. Ik kreeg geen rust en ook geen rustigere agenda, alleen een strakker ingedeelde agenda.
Steunnetwerk
Ook een hele sterke in Nooit meer te druk vond ik het stuk over je steunnetwerk en het focussen op minder mensen. Echte vreugde komt niet uit meer maar uit minder. We worden gelukkiger als we onze aandacht richten op een kleine groep bijzondere mensen. Dit zijn de mensen die echt belangrijk voor je zijn, familie en een paar beste vrienden. Menselijke relaties kunnen volgens antropoloog Robert Dunbar worden voorgesteld als cirkels rond een middelpunt. We hebben meestal vijf mensen die ons heel na staan, vaak onze directe familie en onze partner. De volgende kring omvat vijftien mensen, de kring daarbuiten vijftig mensen en de kring daarbuiten honderdvijftig. Crabbe impliceert dat we welbevinden, voldoening en vreugde ontlenen aan onze kring van vijftien. Het zijn deze vijftien fantastische mensen, je dierbaarste vrienden en familieleden die flow in je leven brengen, die de kwaliteit van je leven verhogen en die je opbeuren als je je down voelt. Vijfhonderd Facebook vrienden stellen weinig voor naast deze vijftien intimi. Facebook vrienden hebben is fijn, zeker, maar zonder goede relaties met een vijftiental vrienden en familieleden kun je niet echt gelukkig zijn en niet floreren.
Verkeerd bezuinigen
Wanneer we het druk hebben bezuinigen we al gauw op de tijd die we met mensen uit onze groep van vijftien door kunnen brengen. Een snel Facebookberichtje lukt dan vaak nog wel, maar echte quality-time met een van onze naasten vinden we moeilijk in te plannen, terwijl dit ons juist nieuwe energie geeft.
Nooit meer te druk heeft nog veel meer goede tips en sterke inzichten, te veel om hier te noemen!
Het boek krijgt van mij:
Genre: Non-fictie | LS Amsterdam | 351 pagina’s | Nederlands, vert. (Amerikaans) | 2016 | origineel 2014
Wie staan er in jouw groep van vijftien?
Groetjes, Giovanna
Klinkt goed. Dat met timemanagement is eigenlijk logisch, maar ja….. ook ik probeer altijd beter te plannen i.p.v. mijn taken of aktiviteiten te reduceren. En ja… dat met die contacten is eigenlijk bekend, en onze generatie weet ook nog wat fysiek contact is. Maar ga dat de generatie facebook maar eens vertellen. ….
Fysiek contact blijft toch het belangrijkste wat er is, dat merk je nu in deze (corona)tijd waarin fysiek contact haast onmogelijk is nog meer. Het gemis is groot.
Vooral het gedeelte over timemanagement vind ik een nadenker. Volgens mij klopt het namelijk wat hier staat. En druk zijn zien als een prestatie? Gelukkig weet ik inmiddels dat dat niet klopt. Maar soms is het lastig dat niet iedereen dat (al) weet;).
Vond ik ook echt een nadenker over timemanagement. Goed om even in te laten zinken. We denken dat we juist met controle (management) grip op onze agenda en planning krijgen, maar de enige goede manier is door die controle juist los te laten.
Gelukkig dat jij ook weet dat druk zijn helemaal geen prestatie is. Maar veel mensen weten dat (nog) niet en werken zich een slag in de rondte om zich te bewijzen. Met alle gevolgen van dien. Het heeft bij mij ook wel een tijdje geduurd voor ik dit wist.