Het nieuwe jaar brengt vaak nieuwe ideeën, doelen en plannen met zich mee. Misschien ben je zelfs al een paar jaar van plan om een boek te schrijven, of om dat boek waar je al een paar aan bezig was dit jaar echt af te maken. Of heb je je gewoon sowieso voorgenomen om dit jaar meer te gaan schrijven. Het je voornemen is één ding, maar het echt gaan doen een tweede. In deze blog 7 tips om je schrijfmotivatie een boost te geven zodat je het ook echt gaat doen.
1. Concrete plannen
Maak van je voornemen om meer te gaan schrijven, of om je boek te gaan schrijven concrete plannen, met actiepunten en doelen. Hoe concreter, hoe makkelijker uit te voeren, hoe meetbaarder én hoe beter te behalen. Dus zet niet alleen in je planner: ‘meer schrijven’ of: ‘boek schrijven’, maar denk na over hoeveel je wilt gaan schrijven en hoe vaak. Bijvoorbeeld: drie keer in de week 1000 woorden schrijven (dus 3000 woorden per week). Of: elke dag een uur schrijven aan je boek. Reserveer die tijd in je agenda zodat je het niet kan vergeten of voor je uit blijven schuiven.
2. Doe research
Elk boek heeft goede research nodig, maar research doen kan je daarnaast ook een boost geven om weer verder te willen schrijven. De informatie die je tegenkomt zorgt er vaak voor dat je niet alleen de te gebruiken details in je boek helderder krijgt, maar ook dat je nieuwe input, ideeën en inspiratie krijgt die je motiveren om verder te gaan met schrijven.
3. Pak een onafgemaakt project er weer bij
Soms kan het zijn dat een eerder project is blijven liggen omdat het toch niet echt bij je paste, niet werd wat je hoopte, of omdat je niet wist hoe je verder moest. Dat is op zich prima, soms komen dingen niet tot uiting, maar het kan ook zijn dat het onaffe ervan je afremt om aan nieuwe dingen te beginnen. Dat er een knagend stemmetje is dat zegt dat dit eerst af moet. Of dat zegt dat je niet aan iets nieuws moet beginnen, omdat je toch niets afmaakt… Pak dan dat project er weer bij en besluit om het in de eerste helft van dit jaar af te gaan maken. Pas daarbij tip 1 ook toe: maak het concreet.
4. Ga lezen
En dan bedoel ik niet zo zeer gewoon boeken gaan lezen (uiteraard ook altijd leuk en goed om te doen!), maar boeken over schrijven. Schrijfboeken met uitleg en schrijftips helpen je het schrijven makkelijker en beter onder de knie te krijgen. En zoals het vaak ook werkt: lezen over een bepaald onderwerp motiveert om met dat onderwerp bezig te gaan. Zo motiveert het lezen van boeken over schrijven je altijd om zelf ook weer te willen gaan schrijven en het toe te passen.
5. Plan een schrijfweekend
Een hele goede schrijfbooster is een heel weekend schrijftijd inplannen. Het beste werkt het als je jezelf ergens in een hutje (leuk huisje mag ook) op de hei kan opsluiten, door ergens een huisje te huren. Heb je daar de mogelijkheden of middelen niet toe, dan kun je ook gewoon thuis een schrijfweekend houden. Zorg dat je geen afspraken hebt dat weekend, ga volledig offline en zet je telefoon op stil. Laat je huisgenoten weten dat je een schrijfweekend hebt en spreek af op welke momenten je in het weekend echt ongestoord wilt kunnen schrijven. Ook fijn is het – als het weer het toe laat – om in het weekend met je laptop en schrijfspullen buiten in het park, bos of op het strand op een rustige plek te gaan schrijven.
6. Trek eens een schrijfsprintje
Een fijne schrijfbooster is schrijfsprintjes trekken. Zoals het met hardlopen of fietsen heerlijk kan zijn om even een moment alles te geven, zo werkt dat met schrijven ook. Zet je schrijfspullen klaar, zet een wekkertje op 30 minuten en probeer in die tijd zo veel mogelijk te schrijven. Niet nadenken over wat je wilt gaan schrijven, en geen fouten gaan verbeteren in die tijd, dat komt later wel, gewoon even sprinten.
7. Varieer in wat je schrijft
Verandering van spijs doet eten zeggen ze, maar ook bij schrijven kan dat van toepassing zijn. Probeer eens wat andere dingen uit. Schrijf tussendoor een keer een gedicht, een blog of een kort verhaal. Zo houd je je schrijfspieren soepel en stimuleert het je om verder te eten uh schrijven. 😉
Wat doe jij om je motivatie een boost te geven?
Groetjes, Giovanna
Ik vind de tip van de variatie een heel goede die ik zeker toepas. Zoals je weet schrijf ik op mijn blog over diverse onderwerpen en de ene keer heb ik meer ‘zin’ om over een bepaald onderwerp te schrijven dan de andere keer. Door die afwisseling blijft het bloggen ook echt leuk.
Ja leuk, dat jij die variatie-tip ook toepast op je blog. Niet alleen blijft het zo voor jezelf leuk om te bloggen, maar ook voor je lezers is die variatie leuk. Win-win. 😉
Ik ga meestal een eindje rijden ik moet zeker niet naar mijn scherm staren. Schrijfsprintje vind ik een lekker woord.
Een eindje gaan rijden en je even losmaken van je computerscherm is ook een goede.
Hele fijne tips! Ik ben gestart met schrijftijd inplannen en mijn doel concreet maken, dat helpt al een heel stuk.
Wat goed dat je aan de slag bent gegaan om schrijftijd in te plannen en je schrijfdoelen concreet te maken. Geeft je zeker houvast bij het schrijven en er tijd voor vrij te maken.
Oude projecten bekijken is ook een goed idee. Vaak zijn er nog veel concepten die best goed zijn.
Tussen je concepten kijken is ook een goede ja, daar zit vaak nog best wat bruikbaars tussen.
Een schrijfsprintje. Leuk woord! Ik deed dat vorige week nog met mijn blog. Er zou bezoek komen en ik wilde voor die tijd het één en ander gedaan hebben. Werkte perfect!
Dat is de perfecte booster voor een schrijfsprint inderdaad: snel nog even voor de visite komt!