wat als
Schrijven

Bedenk je verhaal door ‘wat als…’ te gebruiken

Vaak ontstaan de leukste, verrassendste en bijzonderste verhalen door je verhaal te bedenken door wat als te gebruiken. Wat als speelgoed leeft als wij de kamer uit zijn? moet de gedachtegang geweest zijn van de bedenkers van de film Toy Story. Wat als het zou lukken om dinosaurussen weer tot leven te brengen, en wat als dat helemaal verkeerd uit zou pakken? was wat Michael Crichton dacht toen hij het boek Jurassic Park schreef, dat een paar jaar erna werd verfilmd. Wat als…


… jij jezelf die vraag zou stellen en vandaaruit een verhaal zou schrijven? Zet bovenaan een blaadje, in een nieuw Word-document of in een notitieboekje ‘wat als’ en laat je fantasie de vrije loop. Geen idee is te gek, alles mag, alles kan. In deze fase hoef je nog niets uit te werken. Niet gaan nadenken of het wel kan of logisch is, alleen maar je ideeën opschrijven.

wat als

Bijvoorbeeld: wat als…

 • Iedereen er hetzelfde uit zou zien?
 • Dieren net als mensen konden praten? En ook met mensen.
 • Je je leven achterstevoren zou leven? Dus eerst ben je oud en dan word je steeds jonger.
 • Er complete vrede op aarde zou zijn?
 • Je weet dat je buurman iemand wil vermoorden, maar je weet niet wie, waarom, waar en wanneer?
 • Er geen betaalmiddelen meer zouden bestaan? Dus geen geld, maar ook niet iets anders ervoor in de plaats.
 • Jij kon bepalen wie er verliefd op jou zou worden?
 • We gemiddeld 800 jaar zouden worden, in plaats van 80 jaar?
 • Je hoofdpersoon ergens in moet breken (verzin maar een reden waarom hij geen keus heeft en dus de good guy blijft) en daar iemand aantreft die zo ernstig ziek is dat zij dood zou gaan als hij niet helpt?
 • Alles maakbaar is?

Misschien schrijf je vijftien ideeën op en ga je er uiteindelijk maar met één aan de slag, dat is helemaal prima. Die andere veertien ideeën hebben je creativiteit mede aangewakkerd en hebben dus zeker dienstgedaan.

Wat is het gekste of grappigste dat jou te binnen schiet bij wat als…?

Groetjes, Giovanna

6 reacties

 1. zegt:

  Mooie schrijftip, hier ga ik meer mee doen.

  1. Leuk, succes!

 2. zegt:

  Wat een leuk idee! Ik ben in het dagelijks leven heel erg van ‘wat als…’ maar je kunt het inderdaad ook leuk gebruiken om te schrijven.

  1. In het dagelijkse leven is het inderdaad vaak minder leuk om te gebruiken, tenzij het lukt om het naar een positieve ‘wat als’ om te buigen natuurlijk.

 3. zegt:

  Leuke tips, ik ga er eens mee aan de slag…

  1. Succes, leuk dat je er wat mee kan.

Reacties zijn gesloten.