goede start van de week
Planning

10 tips voor een goede start van de week

Een goed begin is het halve werk, je kent die uitdrukking vast wel. Hij is toepasbaar op eigenlijk alles wat je (goed) wilt doen. Zo ook met je weekplanning, met werk en schrijven en alles wat jij in jouw week gedaan wilt krijgen. Hoe beter de voorbereiding, hoe beter je een goede start van de week maakt.


10 tips voor een goede start van de week

1. Loop afgelopen week na

Door aan het einde van je week even stil te staan bij hoe afgelopen week was, sluit je de week beter af. Een afgesloten week zorgt ervoor dat je maandag weer met een schone lei kan beginnen. Of als je dingen niet af hebt gekregen, wat je de komende week dan af wil maken.

2. Denk vooruit

Na je weekevaluatie kijk je vast vooruit naar komende week en wellicht zelfs de komende weken als je aan grotere projecten werkt. Wat moet er wanneer af en wat moet er voor die tijd nog gebeuren?

3. Stel prioriteiten

Als je weet wat er moet gebeuren neem je die dingen onder de loop en kijk je wat de meeste prioriteit heeft. Ook al lijkt alles soms prioriteit te hebben, waak ervoor dat je niet meer dan 2-3 dingen op je prioriteitenlijstje zet. De rest komt op het lijstje belangrijk (maar kan heel even wachten), of wordt een to-do voor een later moment.

4. Stel doelen

Als je weet wat komende week af moet, dan kun je de taken of projecten opdelen in concrete doelen. Maandag moet onderdeel x van project zus af, dinsdag moet dit hoofdstuk geredigeerd, woensdag twee blogposts schrijven, et cetera.

5. Maak een planning

Nu je weet wanneer wat moet gebeuren, zet je de to-do’s in je planner. Zo zie je precies wanneer je tijd hebt voor andere afspraken, sporten of ontspanning.

goede start van de week

6. Begin op tijd

Je kunt uiteraard met je weekplanning beginnen op zondagavond als je eigenlijk al naar bed wilde gaan, maar beter begin je op tijd. Op vrijdagmiddag bijvoorbeeld. Niet alleen heb je er dan meer tijd en aandacht voor dan zondagavond laat, maar heb je het weekend om nog eventueel wat aan te vullen of bij te stellen in je planning. Bovendien ga je veel ontspannender het weekend in als je weet dat je planning voor de komende week al af is, dan wanneer je het hele weekend denkt o ja, ik moet mijn planning nog maken…

7. Leg dingen klaar

Wat je wel op zondagavond kan doen voor een goede start van de week, is je spullen voor de volgende dag alvast klaar leggen. De kleren die je aan wilt, je tas en paperassen die je nodig hebt, sportkleding als je eerst wilt gaan sporten, of je research voor je boek.

8. Pak kleine taken nog even aan

Een ander voordeel van op vrijdagmiddag je komende week voorbereiden, is dat je nog wat tijd over hebt van deze week. Pak nog even die kleine dingen, die vaak maar 5 minuten werk zijn, aan. Stuur dat mailtje, dat je al de hele week van plan was te sturen, nog even. Of vouw die berg was weg die je al de hele week grijnzend aankijkt. Je lacht het laatst als je deze kleine klusjes (die groter lijken dan ze zijn) nog even voor het weekend aanpakt.

9. Zorg voor inspanning en ontspanning

Het weekend is het uitgelezen moment om je lekker in te spannen. Ga sporten met vrienden, maak een lange wandeling met je geliefde, je gezin of familie, bezoek een museum of maak een leuke citytrip. Daarna neem je de tijd, zeker zondagavond, om lekker te ontspannen.

10. Ga op tijd naar bed

Juist omdat je je planning al eerder gemaakt hebt, hoef je dit niet nog op zondagavond te doen. Ga op tijd naar bed, lees ontspannen een boek en zorg er zo voor dat je uitgerust een goede start van de week maakt.

Hoe maak jij een goede start van de week?

Groetjes, Giovanna

2 reacties

  1. Ik schuif teveel voor me uit maar heb een kladblok met wat er iig nog moet.

  2. zegt:

    Mijn weekplanning maak ik altijd al op donderdag de week ervoor. Vind ik heerlijk werken. Het enige wat ik lastig vind, is jouw laatste tip. Ik vind de zondagavond altijd zó fijn dat ik dan geen zin heb om op tijd naar bed te gaan. En ja, daar heb ik dan op maandag spijt van;).

Reacties zijn gesloten.