Boekgenres zijn er om verschillende redenen. Het helpt jou als auteur je doelgroep helderder voor ogen te hebben terwijl je schrijft en het helpt de boekhandelaar om zijn winkel logisch in te delen (boeken van hetzelfde genre bij elkaar). Daarmee helpt het je toekomstige lezer jouw boek makkelijker te vinden in de winkel.
Een veel gemaakte fout bij beginnende auteurs is dat ze denken dat een genre kiezen niet nodig is. Dat als het hoort bij ‘van alles wat’, dat het dan juist leuk is. Of dat hun boek best een heel nieuwe genre mag zijn. Helaas, zo werkt het niet zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Het moet binnen een bepaald genre vallen, zodat boekhandelaren het in willen kopen én kunnen verkopen. Je doelgroep moet je makkelijk kunnen vinden. Zelf loop je in een boekwinkel ook niet álle boekentafels en -kasten af, je gaat naar een bepaald genre om te kijken of er iets leuks, nieuws binnengekomen is.
Hoe bepaal je het genre?
Bedenk – als je dat nog niet helder had – in welk genre jouw boek valt. Gebruik onderstaand overzicht of kijk in de boekwinkel of bibliotheek welke genres er zijn. Of pak wat boeken uit je eigen boekenkast voor een nader onderzoek. Met welk genre heeft jouw boek de meeste feeling? Waar past het het beste bij? Als een lezer op zoek zou zijn naar jouw boek, van welk genre houdt hij/zij dan?
Kijk ook op websites van uitgeverijen waar je graag boeken van leest, welke genres hebben zij en welke boeken vallen daaronder? Zo krijg je meer kijk op het genre dat het beste past bij jouw boek.
Maar sommige boeken hebben meerdere genres…
Dat klopt, boeken hebben soms meerdere genres, maar slechts één hoofdgenre. En boek kan tenslotte in een winkel maar op één plek liggen. Een literaire thriller zal altijd bij de thrillers liggen, dit boek is namelijk voor thriller-fans die ook van literatuur houden. Een roman die ook science fiction is, hoort eerder bij Fantasy & Sciencefiction dan bij romans etc..
Met het genre weet je ook het aantal woorden
Door mijn blog over schrijven en welk woordaantal er bij welk genre hoort weet je dan meteen hoeveel woorden er voor jouw boek nodig zijn.
Genres op een rij
- Biografie & waargebeurd
- Columns
- Essays
- Fantasy & Sciencefiction
- Filosofie
- Geschiedenis
- Gezondheid
- Jeugd & jongeren
- Kinderboeken
- New Adult
- Young Adult
- Koken & hobby
- Kunst & cultuur
- Psychologie
- Poëzie
- Politiek
- Reizen
- Romans
- Avontuur
- Familie- & streekroman
- Feelgood
- Historische roman
- Klassiekers
- Literaire roman
- Spanning & detectives
- Spiritualiteit & religie
- Sport & vrije tijd
- Thrillers
- Literaire thriller
- Psychologische thriller
- Horror
- Verhalenbundels
- Werk & studie
In welk genre schrijf of lees jij graag?
Groetjes, Giovanna
Ik weet niet goed bij welk genre mijn boek echt past. Het is een soort (liefdes)drama op de middelbare school. Bij welk genre hoort het dan denk je?
Dat klinkt als een jeugdboek of een Young Adult. Het hangt een beetje van de leeftijd af. Een jeugdboek is ongeveer tot 15 jaar en Young Adult (zit vaak ook wat meer romantiek in) is ongeveer 15-18 jaar.
Mooi artikel. Ik lees graag feelgood, thrillers, romans en soms een klassieker. Het boek dat ik aan het schrijven ben, valt onder feelgood.
Leuk dat jij ook in verschillende genres leest, dan kun je fijn variëren. En jij leest ook non-fictie toch? Boeken over interieurontwerpen en over Parijs. Ook erg leuk. Heel gaaf dat je een feelgood boek aan het schrijven bent. Ik ben heel benieuwd!
Super interessant!
Bedankt! 🙂
Een duidelijk genre vind ik als lezer echt heel belangrijk. Soms lees ik een boek dat ik niet goed kan ‘indelen’ en dat frustreert me dan. Ik lees zelf het liefst thrillers en romans, maar af en toe non-fictie (liefst wel lezend als een roman;)) vind ik ook heerlijk.
Onbewust moet het toch binnen een kader/genre passen. Ik merk dat ook wel, dat als het niet echt in te delen is het dan toch een wee gevoel geeft. Leuk om te lezen dat jij het liefst thrillers en romans leest en af en toe non-fictie.