schrijfcoach
Coaching Schrijven

Wat een schrijfcoach voor jou kan doen

Een boek schrijven is leuk, heel leuk, maar niet altijd makkelijk. Regelmatig zelfs moeilijk. Een boek schrijf je niet even. Zeker niet als je het goed wilt doen. En zeker niet als het je eerste boek is. Alles is nieuw, je moet nog een schrijfroutine ontwikkelen en twijfelt regelmatig of je het wel goed doet. Want ja, hoe weet je eigenlijk of je het wel goed doet? Een schrijfcoach is je gids, klankbord en motivator, en coacht je tijdens je reis. En helpt te zorgen dat jouw boek er komt. Vraag je je af wat een schrijfcoach voor jou kan doen? Je leest het in deze blog.


Een schrijfcoach kan je helpen…

… als je een boek wilt schrijven, maar niet weet waar te beginnen

Je weet wat je wilt: een boek schrijven. Maar de eerste stap zetten is vaak de moeilijkste. Want waar begin je? En hoe pak je het aan? Een schrijfcoach helpt je jouw boekidee om te zetten naar een praktisch boekplan waar je mee aan de slag gaat om je boek te schrijven.

… de vinger te leggen op waarom je niet echt vooruit komt, ook al ben je al een paar jaar bezig met je boek

Waarschijnlijk ben je ooit enthousiast begonnen, zonder plan. Daardoor weet je eigenlijk niet zo goed waar het verhaal heen moet gaan of moet aflopen. Door alsnog een plan te maken, en dus te gaan plotten, zorg je dat je een houvast hebt en al schrijvende weet waar je naartoe moet. Zonder plan is de kans groot dat je in kringetjes rond blijft gaan.

… als je schrijven erg leuk vindt, maar twijfelt of er wel een boek in zit

Een schrijfcoach is er om je te helpen het beste uit jezelf en uit je verhaal te halen. In elk verhaal schuilt een boek, als je maar de juiste tools en het vertrouwen in jezelf hebt. Door er een schrijfcoach of redacteur naar te laten kijken weet je wat jouw verhaal waard is en leer je hoe je het beter kunt maken.

… structuur in je boek aan te brengen

Het verhaal dat je schrijft wordt leuk, maar mist samenhang. De structuur ontbreekt en de hoofdstukken die je tot nu toe hebt, lopen niet lekker in elkaar over. Een schrijfcoach kijkt er met een frisse blik naar en ziet waar in je plot gaten zitten, waar je dingen overslaat, waar je van het oorspronkelijke plot afwijkt, of wat er nodig is om een samenhang te krijgen.

… de stok achter de deur te zijn die jij nodig hebt

Een schrijfcoach helpt je schrijfmeters te maken door het stellen van haalbare deadlines. Zo voorkom je dat er weken voorbij gaan zonder aan je boek te schrijven.

… wegwijs te worden in het doolhof dat de boekenwereld kan lijken

Een schrijfcoach helpt je wegwijs te worden in de boekenwereld en leert je wat je nodig hebt om je boek te schrijven, uit te geven en te promoten.

… gemotiveerd te blijven schrijven

Een schrijfcoach helpt je om je stip aan de horizon te blijven zien, de reden waarom jij jouw boek wilde schrijven. Naast een stok achter de deur, is een schrijfcoach er om je te motiveren naar jouw stip toe te werken, ook als de motivatie wegebt of je het even niet meer ziet zitten.

… de schrijfregeltjes meteen goed toe te passen

Als je net begint te schrijven is het logisch dat je nog niet weet hoe je bijvoorbeeld aanhalingstekens, leestekens, alinea’s en inspringen goed toepast. Hoe eerder je het op de manier leert die in de boekenwereld gebruikt wordt, hoe makkelijker je het oppakt en hoe minder je achteraf hoeft aan te passen.

… je valkuilen te leren kennen

Een schrijfcoach helpt je te zien in welke valkuilen je kan trappen tijdens het schrijven, wat er de reden achter is en hoe je er voortaan niet meer intrapt.

… schrijftwijfels en onzekerheid aan te pakken

Ook helpt een schrijfcoach je jouw blokkades bloot te leggen, zoals faalangst en onzekerheid, zodat je ze uit de weg kunt ruimen. Daarnaast helpt een schrijfcoach je te zien dat je niet de enige bent die schrijftwijfels heeft en leert je hoe je er je ‘sterktes’ van kunt maken.

schrijfcoach

Schrijfcoaching, wat is er mogelijk?

Bij mij krijg je geen standaard coaching. Ieder mens is anders, iedere schrijver is anders en ieder verhaal is anders. De coaching die je krijgt is op maat gemaakt. Wat jij nodig hebt, wanneer jij het nodig hebt. Misschien wil je een langer traject waarbij ik je van je boekidee tot een af manuscript begeleid. Met coaching bij de stappen die je moet zetten en redactie als je manuscript af is.

Maar misschien ben je al een eind op weg en wil je liever af een toe een losse coachingsessie om te sparren en met redactie als je manuscript af is. Ook dat is mogelijk.

Ik zoom met jou in op waar jij in het schrijfproces zit, maar overzie ook het geheel. Ik help je gaten in je plot te zien en maak je bewust van je blinde vlekken, zoals iedere schrijver die heeft. Mijn kennis en ervaring als schrijver, redacteur en schrijfcoach staan tot je beschikking, zodat je antwoord krijgt op alle vragen die je hebt over het schrijfproces en de boekenwereld.

-> Wil jij dat jouw boek er ook komt en kan je wel wat steun en motivatie onderweg gebruiken? Dan is schrijfcoaching wat voor jou. Maar ook als je behoefte hebt aan een goede routebeschrijving hoe je van A (boek idee) naar B (boek klaar om uitgegeven te worden) kan een schrijfcoach jou zeker helpen je droom te verwezenlijken.

Omdat schrijfcoaching een intensieve samenwerking is, is het belangrijk dat er een klik is. Wil je eerst kennismaken en weten of die klik er is en kijken of schrijfcoaching wat voor jou is? Vraag dan gerust eerst vrijblijvend een gratis schrijfcoachsessie aan.

Heb jij wel eens een coach ingeschakeld?

Groetjes, Giovanna

Photo credits: Prisca Visser

2 reacties

  1. Dat zijn heel goede redenen om een coach in te schakelen. Wat ik me afvraag he, als je dan met zo iemand bezig bent en je vindt dat boek niks, wat doe je dan?

    1. Goede vraag, het is mij nog nooit gebeurd dat ik het boek van een schrijfcoachklant niks vind. Het gaat niet om mijn persoonlijke smaak in een boek, dus dat speelt zeker mee, ik kijk vooral naar de potentie van het boek en van de schrijver. En tot nu toe zijn het altijd boeken geweest met een mooie inslag, vaak heel persoonlijk, en met veel liefde en passie geschreven. Dat is misschien ook wel een reden, dat degenen die een schrijfcoach zoeken niet zo maar even snel wat schrijven, maar met hart en ziel een verhaal schrijven. En dat in een boek terug lezen is altijd mooi!

Reacties zijn gesloten.