Subplot
Schrijven

Subplots naast je plot gebruiken | 5 tips

Eerder schreef ik al eens over hoe je kan plotten en wat het belang van een plot is. Dat een plot de uitwerking van je verhaal is. Met je plot schrijf je de verhaallijn. Naast je vaste verhaallijn kun je ook subplots – extra verhaallijnen – gebruiken. Dit kan zowel om meer over de hoofdpersoon te vertellen, als om een bij-personage uit te diepen, of om meer spanning in je verhaal te brengen. 5 tips om subplots naast je plot gebruiken.


Wil je een subplot in je verhaal gebruiken voor je hoofdpersoon of voor een bij-personage? Dat kan bijvoorbeeld door het vertellen van diens verleden door middel van flashbacks. Of door de bij-personage een queeste of een diep verlangen te geven. Vervolgens zet je een aantal obstakels – problemen – in, net zoals je bij je hoofdplot doet, om de spanningsboog te vergroten.

5 tips om subplots naast je plot gebruiken

1. Gebruik je subplot(s) om je hoofdpersoon te ontwikkelen. Dit kun je eventueel ook doen met belangrijke bij-personages. Wanneer je een aantal belangrijke bij-personages hebt, kun je ze op deze manier meer dimensie geven zodat het ronde karakters worden. Of je kunt het subplot van een bij-personage gebruiken (een vriendin zit in de problemen) om je hoofdpersoon verder te ontwikkelen (hij/zij moet een oplossing verzinnen of helpen).

2. Door een subplot te gebruiken, kan het je hoofdplot ondersteunen of net dat beetje meer geven. Via een subplot kun je relevante informatie toevoegen, die je hoofdplot ondersteunt, zonder dat het een infodump wordt.

3. Met een subplot kun je het hoofdplot in een ander perspectief zetten. Een voorbeeld. In het hoofdplot gedraagt de hoofdpersoon zich agressief en discriminerend. Hij heeft rijke ouders, die zich vreselijk discriminerend uiten en mensen van een andere afkomst als sloof – soms zelfs bijna als slaaf – behandelen. In een subplot zien we echter de hoofdpersoon geheime ontmoetingen hebben met een meisje van een andere afkomst. Met de subplot kun je laten zien dat de jongen zich alleen maar discriminerend opstelt omdat zijn ouders zo zijn en zij het niet zouden dulden als hij niet zo zou zijn. Ze zouden hem onterven en alle contact met hem verbreken als hij een gemengde relatie aan zou gaan.

subplot

4. Ook kun je subplots gebruiken om thema’s verder uit te werken. Zoals je hierboven zag, kan in een subplot bijvoorbeeld een thema als discriminatie meer uitgewerkt worden. Maar elke thema dat het hoofdplot en de hoofdpersoon versterkt, kan daartoe dienen. Ook kun je de subplot gebruiken om de omgeving verder uit te werken.

5. Daarnaast is een subplot een handig hulpje om de sfeer van een verhaal een twist te geven. Door een spannender subplot toe te voegen verandert als vanzelf de sfeer van het hoofdplot mee. Ook kan een subplot het tempo verhogen als in het subplot tijdsdruk is. De beste vriendin van de hoofdpersoon blijkt ernstig ziek te zijn en alleen een bepaald medicijn aan de andere kant van de wereld kan haar leven redden. Maar… alleen als het binnen 48 uur toegediend kan worden.

Ondersteunende functie

Een heel belangrijk punt is daarbij wel: let er op dat je subplot het hoofdplot ondersteunt, anders werkt een tweede verhaallijn alleen maar afleidend en verwarrend. Kort gezegd: een subplot moet altijd een reden en een doel hebben, en moet te maken hebben met de bij-personages en uiteindelijk ook een link met het hoofdplot hebben. Zorg daarnaast altijd dat de subplots nooit belangrijker zijn dan het hoofdplot.

Is het jou bij het lezen van een boek wel eens opgevallen of en zo ja hoeveel subplots er naast het hoofdplot zijn?

Groetjes, Giovanna

1 reactie

  1. zegt:

    Een subplot moet je heel goed uitwerken, is mijn ervaring als lezer. Anders wordt een boek al snel verwarrend voor mij.

Reacties zijn gesloten.