sterren
Blog Boeken

Sterren geven | Hoe ik boeken beoordeel

Zo rond het starten met de rubriek minireviews ben ik ook begonnen met het plaatsen van sterren bij mijn boekrecensies. Daarvoor deed ik dat niet hier op de site, ondanks dat ik mijn boeken zeker wel sterren gaf op Goodreads en Hebban. Maar als ik het in blogs met boekrecensies van anderen zag staan, vond ik dat toch wat toevoegen. Dus besloot ik om de beoordeling die ik een boek gaf in sterren ook op mijn website erbij te zetten. Maar hoe beoordeel ik een boek? Wat betekent een bepaald aantal sterren voor mij? Je leest het hier.


Ik werd voor deze blog op het idee gebracht door Naomi’s blog over recensies met sterren. Dat vond ik zo’n goed idee, dat het mij leuk leek om daar zelf ook eens een blog aan te wijden. Over hoe ik boeken beoordeel en wat het aantal sterren bij mij betekent. Zo weet je voortaan wat mijn waardering bij een boekrecensie inhoudt.

Wat ik geef

Ik geef sterren van één tot en met vijf. En soms zit het ertussenin en krijgt het boek ook een halve ster erbij. Vierenhalf bijvoorbeeld. Meer dan een vier, maar net geen vijf dus.

Soms weet ik zonder twijfel hoeveel sterren ik het boek ga geven als ik het uit heb (vaak weet ik het al lezende al), en soms twijfel ik even. Waaraan een boek bij mij moet voldoen om welke ster te krijgen lees je hieronder:

Vijf sterren

Een boek dat bij mij vijf sterren krijgt is een boek dat ik echt geweldig vond en waar ik (zo goed als) niets op aan te merken had. Het zat goed in elkaar, boeide enorm, bevatte geen storende fouten en had zeker geen plotfouten of tegenstrijdigheden. Vaak zijn dit boeken die me na het uitlezen nog lang bijblijven en die ik vast nog eens wil herlezen. Het zijn de boeken waarvan ik het jammer vond dat ik ze uit had.

Vier sterren

Dit zijn boeken die ik goed vond en met plezier gelezen heb. Maar die net iets miste om een vijf te krijgen, of waar soms iets niet helemaal klopte, ontbrak of stoorde. Niet veel, want ze hebben die vier wel echt verdiend.

Drie sterren

Een boek met drie sterren was voor mij geen topper. Het kan of een boek geweest zijn die niet veel diepgang had of niet bijster goed geschreven was (maar ook niet slecht), maar wel vermakelijk of grappig was. Of het was een boek dat wel goed geschreven was, maar plotfouten bevatte, te langdradig was, of ondanks goed geschreven toch de diepgang miste bijvoorbeeld.

sterren

Twee sterren

Als ik een boek twee sterren geef betekent dat dat ik het boek erg vond tegenvallen. Of ik vond het een zwak of slap verhaal, vergezocht, slecht geschreven of storend. Vaak hoop ik al lezende dat het beter wordt naarmate het boek vordert. Soms gebeurt het dat ik een boek lees dat voor mij begint als een vier sterren boek, halverwege afzakt naar drie sterren en dan zo slecht eindigt dat het zal moeten doen met twee sterren. Van dit soort boeken heb ik denk ik het meeste spijt dat ik ze gelezen heb, omdat het in potentie een mooi boek was, maar dit niet waar kon maken. Dat laat meer een gevoel van jammer achter dan een boek dat in het geheel twee sterren bleek te zijn en waar ik me doorheen heb geworsteld.

Eén ster

Het komt zelden voor dat ik een boek één ster geef, niet omdat er geen slecht geschreven boeken bestaan, maar omdat ik meestal afhaak en dan het boek van mijn leesplank verwijder. Ik geef het boek dan dus geen ster. Toch gebeurt het wel eens dat ik een boek lees, mij erdoorheen worstel tot het einde en het één ster geef. Waarom ik het dan toch uitlees? Meestal omdat ik dan al zo ver ben en het vaak een niet al te dik boek betreft, zoals een Boekenweekgeschenk, en het te overzien is om het tóch uit te lezen.

Soms lees ik een boek dat ik later één of twee sterren geef uit omdat veel mensen er lyrisch over zijn en ik dan lange tijd denk: dat wat dit boek zo geweldig maakt gaat vast nog komen. Dan is het deze worsteling waard geweest. Niet dus. En soms lees ik een boek uit omdat je die toch gelezen ‘moet’ hebben, een klassieker. Zoals The Old Man and the Sea van Hemingway, daar heb ik me doorheen moeten slepen én worstelen, want ik vond dat ik ‘m toch uitgelezen moest hebben. Maar ik kon er echt niet meer dan één ster aangeven.

Geen exacte wetenschap

Uiteraard is een beoordeling, zowel een positieve als een negatieve subjectief. Er is geen meetlat waar ik de beoordeling langs kan leggen. Ik vind dan ook dat sterren geven een gevoelskwestie is. Gevoelsmatig weet ik vaak wel hoeveel sterren ik het ga geven. Maar ook telt voor mij het gevoel dat het boek mij gaf mee. Raakte het mij? Of stoorde ik mij eraan? Werd ik er blij van, of juist geroerd? Hebben de hoofdpersonen een plekje in mijn hart gekregen? Het spreekt voor zich dat ik mij stoor als het boek vol fouten staat, maar ook als het erg populaire geschreven is of als er van alles aangetipt wordt maar er niet dieper op in gegaan wordt.

Minst en meest

Vijf sterren geef ik het minst, van die toppers van boeken kom ik niet zo vaak tegen, helaas. Twee of één ster geef ik ook niet vaak, omdat ik meestal al vroegtijdig afhaak bij zo’n boek. Het meeste geef ik boeken drie of vier sterren. En soms dus een drieënhalf of een vierenhalf.

Hoe beoordeel jij boeken? En geef je ook sterren?

Groetjes, Giovanna

12 reacties

 1. Ik ben ook aan de sterren begonnen maar meer voor mijn eigen gemak dat ik vlot kan zien welke boeken favoriet waren als de gelezen boekenlijst lang begint te worden. Het idee van je 2 sterren herken ik wel en dan uitlezen en denken was je geld of tijd op toen je deze aan het schrijven was, zonde vind ik dat.

  1. Leuk dat jij ook sterren geeft. Daar ben ik er denk ik ook ooit wel voor mee begonnen, zo dat je makkelijk ziet of je die nog een keer wil lezen (want veel sterren gegeven) of niet. Van sommige boeken blijft het wel bij merk ik, of ze goed of juist niet goed waren, maar van sommige vergeet ik het ook zo weer zonder de sterren.

 2. zegt:

  Ik kan geen sterren geven aan boeken (of films, of games). Zelfs van een boek waarvan ik denk dat het niet bijster goed geschreven is (literair gezien, en soms zelfs grammaticaal) kan ik genieten. En soms zijn boeken prachtig mooi geschreven en ontbreekt er een tinteling als ik het lees. Maar dan vind ik het toch nog een hartstikke mooi boek. Mijn eigen mening kan ook nog eens veranderen. Nee, sterren of een andere beoordeling met een waarde-toekenning, daar doe ik niet meer aan.

  1. Wat fijn dat je van elk boek kan genieten!

 3. zegt:

  Leuk om te lezen. Op Goodreads geef ik boeken sterren. 1 ster geef ik ook bijna nooit.

  1. Leuk om te lezen ook hoe jij het doet.

 4. zegt:

  Eigenlijk geef ik helemaal niet zo vaak een beoordeling. Maar inderdaad, 1 of twee sterren zou ik niet zo snel geven. Ik zou het op één of andere manier ook wel zielig vinden voor de schrijver. Vier sterren zou ik waarschijnlijk het vaakst geven.

  1. Leuk om te lezen hoe je het zou doen als je een boek een beoordeling zou geven. En ik snap wat je bedoelt hoor, om die reden geef ik soms een boek in Goodreads helemaal geen sterren als ik het sneu voor de schrijver vind als mijn beoordeling laag is.

 5. zegt:

  Heel erg leuk om te lezen hoe jij dat doet met sterren geven. Vooral wat je schrijft over je gevoel bij boeken met twee sterren herken ik heel erg. Boeken waarvan je baalt dat je ze hebt gelezen. Gelukkig zijn er daar (voor mij) maar weinig van;).

  1. Ja precies! Ik gelukkig ook, hoewel ik wel eens gehad heb dat ik na elkaar meerdere twee sterren en (krappe) drie sterren gelezen had. Dan koos ik daarna vaak bewust een boek waarvan ik zeker wist dat het wel een vier of vijf sterren boek zou zijn. Lezen moet wel leuk blijven. 😉

 6. Eigenlijk beoordeel ik mijn boeken op een manier vergelijkbaar met die van jou!

  1. Wat leuk!

Reacties zijn gesloten.