schrijven in de wintermaanden
Schrijven

Zo hou je schrijven in de grauwe wintermaanden leuk!

Waar de een het heerlijk vindt dat het winter is, kijkt de ander verlangend uit naar de zomer. En een derde maakt het niet uit of het zomer of winter is, warm of koud, geschreven wordt er toch wel. Toch heeft bij best wat mensen het weer grote invloed op het schrijfwerk en kan het lastig zijn om lekker door te schrijven in de winter. Zeker als het grauw en grijs is buiten, kan de motivatie om te schrijven onbedoeld dalen tot het nulpunt.

Vooral nu we voorlopig nog in lockdown zitten, de kans om ziek te worden nog zeer aanwezig is en we onze naasten niet of nauwelijks kunnen zien, kan het lastig zijn je op je boek te blijven focussen. Gelukkig kan het ook een fijne afleiding zijn om aan je boek te werken en zo een lichtpuntje te hebben in deze donkere dagen. Daarom vandaag 5 tips om deze winter lekker door te kunnen blijven schrijven!


5 tips om het schrijven in de wintermaanden fijn te houden

1. Zoek het licht op

En dan bedoel ik niet: zoek de zon op en ga op vakantie! Dat zit er voorlopig helaas niet in. Maar probeer toch regelmatig momentjes zonlicht te pakken. Richt je schrijfplek in bij een lichte plek, waar het liefst ook direct zonlicht naar binnenvalt. Zo maak je het schrijven in de wintermaanden een stuk aangenamer. Of maak tussendoor een wandeling in de zon (zie ook het volgende punt).

2. Neem een actieve break

Veel mensen (waaronder ikzelf) hebben de neiging om met koud weer lekker binnen te blijven. En met de lockdown is dat natuurlijk ook belangrijk. Maar vergeet niet om ook in beweging te blijven, zo blijven we immers gezond en fit. Dat helpt je de winter door én helpt een goede weerstand te behouden. Door elke dag actief in de buitenlucht te zijn help je jezelf lichamelijk en daarmee ook geestelijk. Na een uurtje – of meer – wandelen, hardlopen of fietsen bijvoorbeeld, kun je met een frisse blik weer aan het schrijven gaan. Actief in de buitenlucht zijn bevordert ook nog eens de creativiteit.

schrijven in de wintermaanden

3. Voorkom dat je het echt koud krijgt

Als je eenmaal koud bent, voel je je lichamelijk ongemakkelijk, maar ook het schrijven gaat dan moeizaam. Neem tijdig maatregelen als je merkt dat je het wat kouder begint te krijgen. Zo voorkom je dat je door en door koud wordt en het bijna niet meer warm krijgt. Mijn warme-wintertips:

 • Drink een lekker warm kopje thee of chocolademelk;
 • Trek een extra paar sokken of een extra trui aan;
 • Doe iets actief in huis tussendoor: stofzuigen, strijken of ga alvast koken;
 • Helpen bovenstaande tips niet, dan gewoon lekker knullig een warm fleece dekentje op schoot. 😉

4. Schrijf je blij

Dat klinkt misschien een beetje simplistisch, maar ik geloof oprecht dat waar we onze aandacht op richten, dat we daar ook naartoe gaan. Als je je bij het schrijven in de wintermaanden op het grauwe, kille weer richt en op alle ellende rondom corona, zal je je ook ellendig voelen. Probeer je daarom te richten op dingen die je wél blij maken. En op dingen waar je wel grip op hebt. Je hebt geen grip op het weer, noch op corona, maar wel op jouw positiviteit en vreugde tijdens het schrijven. Denk dus aan dingen die je blij maken.

Uitzondering is natuurlijk als je de grauwe, kilte om je heen kan gebruiken bij een akelige, sinistere scène in de thriller die je aan het schrijven bent. Dan zou ik het ‘waar je je aandacht op richt, daar ga je naartoe’ op de negatieve manier in je voordeel laten werken. 😉

5. Muziek terwijl je schrijft

Ook muziek kan helpen om geïnspireerder te schrijven in de wintermaanden en geen last te hebben van de kou en grauwte om je heen. Kies een heerlijk relaxte playlist op Spotify, of kies juist warme, tropische hits. Of andere muziek waar je vrolijk van wordt en lekker bij kan schrijven. Ik zelf zet graag mijn writers playlist op.

Wat doe jij om de donkere wintermaanden goed door te komen?

Groetjes, Giovanna

14 reacties

 1. Hoewel de muziek die je deelt best lekker is kan ik dat niet aan hebben als ik blogs zit te typen. Een actieve break vind ik wel een goede tip ik vind het alleen waardeloos om te gaan wandelen nu want er loopt teveel volk overal.

  1. Ja heel vervelend dat het zo druk is overal. Wandelen is daardoor lastig, maar fietsen is met al die lopende mensen op het fietspad zelfs best gevaarlijk. Ik probeer er daarom meestal betrekkelijk vroeg op uit te gaan, of in ieder geval in de ochtend. Stil is het dan helaas ook niet, maar wel beter te doen dan ’s middags.

 2. Als ik aan het schrijven ben, moet het juist helemaal stil zijn. Anders kan ik me niet concentreren. Verder maak ik gebruik van al jouw tips. Ik vind het ook altijd fijn om een opgeruimd bureau te hebben en ik brand ook graag geurkaarsen tijdens het bloggen.

  1. Schrijven in rust en stilte is ook heel fijn, zeker om je goed te concentreren. Lekker en heel sfeervol, geurkaarsen branden tijdens het schrijven!

 3. zegt:

  Kan me voorstellen dat het altijd fijn is om deze tips te hanteren met slechter weer!

  1. Absoluut! 🙂

 4. zegt:

  Ik wandel elke dag en dat is zo fijn! Het breekt de dag een beetje.

  1. Ja heerlijk is dat hè!

 5. zegt:

  Wat grappig; ik denk dat ik in de winter juist meer schrijf (qua blog) dan in de zomer. En ik overleef de donkere maanden door elke dag naar buiten te gaan, minstens een uur. Maar ja, dat doe ik in de zomer ook. Alleen kost het dan wat minder moeite;).

  1. Wat grappig inderdaad dat jij juist meer schrijft in de winter. Dat scheelt echt hè, minstens een uur actief buiten te zijn in de winter? Het is wel koud maar het brengt je in beweging en geeft een mooie break op de dag.

 6. zegt:

  Tip 3 kan ik mij helemaal voorstellen hoor.

  1. Nou hè? Zeker afgelopen week met de sneeuw en vorst!

 7. Johanna zegt:

  Bij punt 1 kan ik alleenmaar zeggen, ga ergens heen waar sneeuw ligt. Dat maakt het zo veel lichter! En zorg dat elke zonnestraal de weg naar je schrijfplek vindt.

  1. Sneeuw maakt het zeker lichter, dat hebben we de afgelopen week hier in Nederland wel gemerkt! Met ook nog eens een heerlijk zonnetje erbij. Maar ja, hier is het meestal maar van korte duur, bij jou in Zwitserland is dat natuurlijk anders.

Reacties zijn gesloten.