plotten voor puzzelaars
Schrijven

Plotten voor puzzelaars

Een boek schrijven kan op vele manieren. Er is niet slechts één manier die werkt, of die je gegarandeerd een bestseller oplevert. Helaas. Dan zou schrijven een stuk makkelijker zijn. Stappenplan volgen en klaar. Toch zijn er wel foefjes, richtlijnen en hulpmiddelen die je het schrijven makkelijker en overzichtelijker maken. Plotten is er daar een van. Maar ook plotten kan op verschillende manieren. Vandaag plotten voor puzzelaars.

Gestructureerd

Je kunt zeer uitgebreid plotten en alles al exact uitdenken en uitwerken. Susan Muskee heeft wel eens tijdens een interview in een podcast verteld dat zij zo’n plotter is. Ze weet al voor ze aan het schrijven gaat exact hoe het boek begint, verloopt en eindigt. Evenals uit hoeveel woorden het boek zal gaan bestaan. Alleen zo kan zij fijn schrijven. Op deze manier kan ze ook beslist vlot door schrijven.

Gewoon gaan

Je hebt ook pantsers, die trekken hun pants (broek) aan en beginnen gewoon. Dat kan zeker ook, maar meestal loopt de pantser op een gegeven moment vast, omdat er niet is geplot. De pantser weet dan niet hoe het boek nou verder moet. Of er blijkt onbedoeld erg van het originele idee afgeweken te zijn en nu klopt de verhaallijn niet meer. De hoofdpersoon had missie A en is ineens zonder reden B gaan doen. De pantser moet vaak heel veel herschrijven achteraf om alles kloppend te krijgen. Ook doen pantsers vaak veel langer over het schrijven van een boek dan een plotter.

plotten voor puzzelaars

Ertussenin

Tussen de uitgebreide plotter en de pantser zit nog een ander soort, laten we die de ‘plottende pantser’ noemen. Die wil graag enthousiast en creatief beginnen, maar weet dat plotten, in het Engels ook wel outlining your book genoemd, je helpt beter te schrijven. Ik ben zo’n plottende pantser. Die tijdens NaNoWriMo gewoon fijn de pantser uithangt, omdat ze op 30 oktober pas besluit om toch wél mee te doen op 1 november. Maar de rest van het jaar zorg ik dat ik wel plot. Oftewel een schrijfplan of outline maak. Een beknopte, dat wel. Maar het is wel een roadmap om goed en makkelijker een boek te kunnen schrijven.

Plotten voor puzzelaars

Als gewoon plotten niets voor jou is, of als je eens wat anders wilt proberen, dan kun je het ook op de volgende manier aanpakken. Schrijf alle ideeën, personages, spanningsbogen et cetera voor je verhaal, die nu door je hoofd spoken, op. Het liefst op post-its, memoblaadjes (zodat je makkelijk kan schuiven en puzzelen) of in een Word-document of notitieapp. Het gaat hierbij dus niet om alles al uitgedacht te hebben of al op volgorde. Maar puur zodat je wel wat houvast hebt. Zo weet je al een beetje wat je erin wilt gaan gebruiken en wat niet.

Al schrijvende ‘puzzel’ je je verhaal in elkaar door al je puzzelstukjes te gebruiken. Blijkt een puzzelstukje niet te passen, dan doe je dat weg. Mis je nog een stukje? Dan bedenk je dat erbij. De puzzelstukjes zorgen voor een lijn in je schrijven, zonder dat het hoeft te voelen dat je vastgesnoerd zit.

Welke manier van plotten spreekt jou aan?

Groetjes, Giovanna

2 reacties

  1. zegt:

    Hey Giovanna. Ik schrijf zelden fictie, maar kreeg heel toevallig 5 minuten geleden een aanbeveling voor de app Fortelling. Ken je die al?
    Groetjes!

  2. zegt:

    Dat met die notitieblaadjes vind ik een heel goed idee, zodat je inderdaad kunt schuiven e.d. Dat zou bij mij wel passen denk ik.

Reacties zijn gesloten.