Blog

Organiseer eens een blogtour

Door samen te werken met andere bloggers bereik je een breder publiek. Daarnaast is het erg leuk om samenwerkingsprojecten te hebben. Je kunt van elkaar leren, elkaar aanvullen en dingen bereiken die je zelf alleen niet kunt. Je kan bijvoorbeeld een blogtour, ook wel blogtrain genoemd, organiseren. Hieronder leg ik je uit wat dat is en hoe je dat doet.

 

Wat is een blogtour

Je spreekt met een bepaald aantal bloggers af om samen te bloggen over een vastgesteld onderwerp, bijvoorbeeld over schrijven of over een bepaald boek. Zo heb ik eens meegedaan met een Glennon Doyle Melton blogtour over haar nieuwste boek. Ik had deze website toen nog niet, dus blogde ik op de website van Puur!, die de tour had georganiseerd. Mijn blog heb ik toen ik deze site gestart had als een van de eerste blogs geplaatst, en is hier terug te lezen. Bij deze blogtour blogde we allemaal over datzelfde boek. Als in een estafette gaf elke blogger aan het einde van de blog het stokje door aan de volgende. Zo werd het een mooie reeks bij elkaar passende blogs, die elkaar aanvulden en samen een mooi geheel waren.

 

Hoe organiseer je het

Je kunt een groep samenstellen door bijvoorbeeld een oproep te plaatsen waarin je verteld dat je een blogtour wilt organiseren en daar bloggers voor zoekt. Of benader bloggers met wie je graag samen wil werken zelf. Een groep van 5-10 bloggers is een mooi aantal. Iedereen die mee doet schrijft een blog op zijn of haar site en sluit de blog af met de mededeling dat de volgende blog te lezen is op de blog van … met daarbij de link naar diens site. Iedere deelnemer begint de blog met een intro over de blogtour en dat het stokje overgenomen is van … (degene ervoor). In de intro komt dan een link naar de blog op de hoofdsite, jouw site, waar alle informatie en alle deelnemers (met linken naar hun sites) op vermeld staan. Daar kan ook vermeld staan wanneer de blogs geplaatst worden.

blogtour

Bepaal de frequentie

Afhankelijk van het aantal deelnemers bepaal je wat de frequentie is van de te plaatsen blogs. Met 1x per week een blog duurt de tour al gauw 5-10 weken. Zo lang is de spanningsboog van de meeste mensen niet. Lezers vergeten dan dat de blogtour nog loopt en vergeten te kijken. Maar met elke dag een blog ben je er in 5-10 dagen al doorheen. Een looptijd van een week of drie is het meest geschikt. Afhankelijk van het aantal deelnemers zijn er dan 2 tot 3 blogs per week te lezen.

 

Ieder een eigen insteek

Door over eenzelfde onderwerp te bloggen vormt het een eenheid, maar toch geeft ieder er een eigen draai aan. Om te voorkomen dat meerdere bloggers dezelfde insteek nemen, kun je vooraf een vragenlijst opstellen over dat boek of onderwerp. Maak een verdeling van wie welke vragen krijgt en deel de lijst met de deelnemers. Zo weet iedereen welke vragen hij/zij heeft, maar ook welke de andere behandelen. Zo voorkom je dat iemand per ongeluk toch een deel hetzelfde gaat schrijven.

 

Waar kies je de bloggers op uit

Je wilt natuurlijk wel een bepaalde kant op met de blogtour, dus je kiest bloggers uit waar je een klik mee hebt of die jou inspireren. Ook let je op dat iedere blogger bij het onderwerp past en dat het onderwerp ook op de blog van de deelnemers past. Wil je bijvoorbeeld een blogtour over een bepaald boek organiseren, dan zijn boekbloggers en schrijvers daarvoor zeer geschikt. Iemand met een kookblog die alleen recepten post is dan minder geschikt. Tenzij het onderwerp een kookboek is natuurlijk.

blogtour

Heb jij wel eens aan een blogtour mee gedaan?

Groetjes,
Giovanna Jansen

 

Photo credits: RawPixel

4 Reacties

  1. zegt:

    Erg leuk idee! Al moet ik eerlijk zeggen dat ik altijd bang ben dat ik niet goed genoeg ben voor zulke dingen 😉 Toch lijkt het me wel leuk om uit te proberen.

    1. Tuurlijk schrijf je daar wel goed genoeg voor Mirjam! Je schrijft hartstikke leuk!

  2. liannesletters zegt:

    Wat een leuk idee zeg! Ik had er nog nooit van gehoord, maar het klinkt zeker als iets dat ik wel eens zou willen proberen. Misschien dat we zoiets samen eens kunnen organiseren? 🙂

    1. Dat is een leuk idee Lianne!

Reacties zijn gesloten.