blogtour
Blog

Organiseer eens een blogtour

Door samen te werken met andere bloggers bereik je een breder publiek. Daarnaast is het leuk om samenwerkingsprojecten te hebben. Je kunt van elkaar leren, elkaar aanvullen en dingen bereiken die je zelf alleen niet kunt. Je kan bijvoorbeeld een blogtour, ook wel blogtrain genoemd, organiseren. Wat dat is en hoe je dat doet lees je hier.


Wat is een blogtour?

Je spreekt met een bepaald aantal bloggers af om samen te bloggen over een vastgesteld onderwerp, bijvoorbeeld over schrijven of over een bepaald boek. Zo heb ik eens meegedaan met een Glennon Doyle Melton blogtour over haar nieuwste boek. Ik had deze website toen nog niet, dus blogde ik op de website van Puur!, die de tour had georganiseerd. Mijn blog heb ik toen ik mijn website startte alsnog als een van de eerste blogs geplaatst. (Na jaren heeft die blog, net als wat andere oudjes, het veld moeten ruimen voor nieuwe overigens.) Bij die blogtour blogden we allemaal over datzelfde boek. Als in een estafette gaf elke blogger aan het einde van de blog het stokje door aan de volgende blogger. Zo werd het een mooie reeks bij elkaar passende blogs, die elkaar aanvulden en samen een mooi geheel waren.

Hoe organiseer je het?

Je kunt een groep samenstellen door bijvoorbeeld een oproep te plaatsen op je blog en op social media, waarin je zet dat je een blogtour wilt organiseren en daar bloggers voor zoekt. Of benader bloggers met wie je graag samen wil werken persoonlijk. Een groep van 5-10 bloggers is een mooi aantal. Iedereen die mee doet schrijft een blog op zijn of haar site en sluit de blog af met de mededeling dat de volgende blog te lezen is op de blog van… met daarbij de link naar diens site. Iedere deelnemer begint de blog met een intro over de blogtour en dat het stokje overgenomen is van… (degene ervoor). In de intro komt dan een link naar de blog op de hoofdsite, jouw site, waar alle informatie en alle deelnemers (met linken naar hun sites) staan. Daar kan ook vermeld staan wanneer de blogs geplaatst worden.

blogtour

Bepaal de frequentie

Afhankelijk van het aantal deelnemers bepaal je wat de frequentie is van de te plaatsen blogs. Met 1x per week een blog duurt de tour al gauw 5-10 weken. Zo lang is de spanningsboog van de meeste mensen niet. Lezers vergeten dan dat de blogtour nog loopt en vergeten te kijken. Maar met elke dag een blog ben je er in 5-10 dagen al doorheen. Een looptijd van een week of 3 is het meest geschikt. Afhankelijk van het aantal deelnemers zijn er dan 2-3 blogs per week te lezen.

Ieder een eigen insteek

Door over eenzelfde onderwerp te bloggen vormt het een eenheid, maar kan ieder blogger er toch een eigen draai aan geven. Om te voorkomen dat meerdere bloggers dezelfde insteek nemen, kun je vooraf een vragenlijst opstellen over het boek of onderwerp. Maak een verdeling van wie welke vragen krijgt en deel de lijst met de deelnemers. Zo weet iedereen welke vragen hij/zij heeft, maar ook welke de anderen behandelen. Zo voorkom je dat iemand per ongeluk toch een deel hetzelfde schrijft.

Waar kies je de bloggers op uit?

Je wilt natuurlijk wel een bepaalde kant op met de blogtour, dus je kiest bloggers uit waar je een klik mee hebt of die jou inspireren. Ook let je op dat iedere blogger bij het onderwerp past en dat het onderwerp ook op de blog van de deelnemers past. Wil je bijvoorbeeld een blogtour over een bepaald boek organiseren, dan zijn bookbloggers en schrijvers daarvoor zeer geschikt. Iemand met een kookblog die alleen recepten post is dan minder geschikt. Tenzij het onderwerp een kookboek is natuurlijk.

Heb jij wel eens aan een blogtour meegedaan?

Groetjes, Giovanna

p.s. Grappig detail, deze foto’s maakte ik van de week op mijn verjaardag toen we uit eten waren. En toen ik een flatlay van mijn koffie en carrot cake wilde maken zag ik dat John zijn telefoon nog open had staan op de foto die hij even daarvoor van mij had gemaakt. Die moest er natuurlijk ook op. 😉

4 reacties

 1. Om eerlijk te zijn ben ik zelf niet zo van het organiseren van dit soort dingen, terwijl ik het wel altijd heel leuk vind om te zien!

  1. Dat is ook belangrijk, mensen die dit soort dingen graag lezen! 🙂

 2. zegt:

  Heel erg leuk, die foto op deze manier!
  Ik deed ooit mee aan een blogtour van een uitgeverij, om een boek te promoten. Dat vond ik leuk, maar er zitten ook wel wat haken en ogen aan. Zelf organiseren lijkt me overigens toch weer een stuk lastiger. Ik houd niet zo van het organisatorische stuk;).

  1. Dankjewel! Een leuke toevalstreffer was het. 🙂
   Leuk dat je ook een keer aan een blogtour hebt meegedaan! Er kunnen soms wel haken en ogen aan zitten inderdaad, dus altijd goed om te kijken of het past bij jou en je blog en of dat is wat je wilt. Maar het kan ook met een stel bloggers onderling over een bepaald onderwerp; favoriete zomerboeken, iets rond kerst, bijvoorbeeld.
   Maar als je niet van het organiseren zelf bent, dan moet je het zeker niet doen, want het is best wat werk, en dat is prima zolang je het leuk vindt. Anders gewoon door anderen laten organiseren. 😉

Reacties zijn gesloten.