… zodat je het beste uit je schrijftijd kan halen. Zou het niet heerlijk zijn als je gewoon de hele dag kon schrijven? Dat je dag simpelweg één groot schrijfmoment zou zijn. Alleen hebben de meeste van ons naast het schrijven een baan, een onderneming of doen een studie en/of hebben een gezin, en kunnen niet de hele dag door schrijven. Ik ben naast schrijver ook fulltime ondernemer en het soms best zoeken en puzzelen naar schrijfmomenten om boeken te schrijven. Daarnaast zijn de meeste van ons niet de hele dag door even scherp en alert. Waardoor niet elk moment van de dag jouw beste schrijfmoment is. Welk moment wel? Lees hier hoe je dat kunt ontdekken.
Ontdek jouw beste schrijfmoment
Een hele goede manier om jouw beste schrijfmoment te weten te komen is door een paar weken lang over verschillende dagen van de week op verschillende momenten van de dag te gaan schrijven. Houd bij in je agenda, planner of in een notitieboekje wanneer je schreef, hoelang, hoe dat voelde, hoe gefocust je was en misschien wel of je in een schrijfflow zat. Dat kan kort en bondig en zelfs alleen met picto’s of smileys.
Krijg inzicht
Bij niemand zal het zo zijn dat je altijd, op elke ochtend (of middag, of juist avond) evengoed schrijft en die schrijfflow te pakken krijgt omdat de ochtend jouw schrijfmoment is. Je zal een keer slecht geslapen hebben. Niet zo lekker zijn, moe, gestrest of afgeleid door bouwwerkzaamheden in de straat. Daarom is het ook belangrijk dat je dit echt een paar weken lang uitprobeert. Want als je in vier weken tijd zestien van de twintig ochtenden een heerlijk schrijfmoment had en de keren dat je ’s avonds lekker schreef op één hand kan tellen, dan weet je toch wel dat de ochtend jouw beste schrijfmoment is.
Waarom is de ochtend een goed moment op te schrijven?
Je begint al vroeg en de dag ligt nog voor je, met een goede schrijfsessie begin je meteen heel productief. Ook als je daarna moet werken. Juist als je daarna nog moet werken, je hebt dan namelijk een goede schrijfsessie achter de rug en het gevoel dat je al heel veel bereikt hebt die dag. Regelmatig sta ik een uurtje eerder op, zodat ik extra tijd heb om te schrijven voor ik begin te werken of naar een afspraak ga.
Wat als je geen ochtendmens bent?
Dan kan het in het begin best even wennen zijn. Maar ochtend- of avondmens zijn is eigenlijk niets anders dan gewend zijn aan die routine. Je bent geen robot die zo geprogrammeerd is en niet anders kan. Ik ben jaren geleden (eigenlijk niet eens heel bewust) van avondmens zijn geswitcht naar ochtendmens. En wat blijkt: dat past veel beter bij mij, terwijl ik jaren dacht dat ik een écht avondmens was. (Ik kan echt niet vroeg slapen hoor, riep ik altijd.) Lienke de Jong bevestigt in haar boek Dear Good Morning wat ik ook al jaren denk én zelf ervaren heb: iedereen kan een ochtendmens worden.
Weet: alles is te leren
Denk niet: ik zal nooit ’s ochtends/’s avonds/na het eten/et cetera kunnen schrijven. Dat heb ik nooit gekund, dus dat gaat me echt niet lukken. Wat als je zo gedacht had toen je nog niet kon lopen? Ik kan niet lopen, dus ik zal nooit kunnen lopen! Of toen je nog niet kan fietsen/schaatsen/autorijden. Dat heb je allemaal geleerd. Net als alles wat je leerde (en eerst niet wist en kon) op school en opleiding en in je werk. Dus ook een ander ritme/routine is te leren.
Tips om een ochtendschrijver te worden
Ben je al een paar keer vroeg opgestaan, maar voel je je nog niet erg ‘ochtendmensig’? Weet dat het een kwestie van wennen is. En van omdenken/je mindset veranderen. Besluit om ervoor te gaan zitten, met een lekker kopje koffie of thee. Bedenk dat het tijdwinst is, vroeg opstaan, en dat het je veel op zal leveren. Als je je voorneemt om het beste uit dat uur schrijven te halen zal je merken dat het ook echt een werkzaam uur wordt. Als je alleen maar denkt: ik ben zoohoo moehoe, waarom doe ik dit? dan voel je je ook moe en ellendig. Maar als je denkt: oké dit is nog even wennen, ik ben nog een beetje moe, maar ik ga ervoor en dan voel ik me vast gauw een stuk wakkerder. En je je op je schrijfwerk focust, dan zal je je ook snel een stuk wakkerder voelen. Schrijven en creatief bezig zijn geeft sowieso energie, en positief denken ook.
Waarom de avond voor jou het beste schrijfmoment kan zijn
Je hebt overdag gewerkt (en je werk ook daar achtergelaten), je voelt je misschien wel moe, maar ook voldaan, en al helemaal na een schrijfsessie. Omdat je weet dat je niets meer hoeft vanavond dan de hond straks nog even uit te laten of de kattenbak te verschonen, kun je al je aandacht op het schrijven richten. Je zal zien dat de moeheid al gauw verdwijnt en dat je nieuwe energie krijgt van het schrijven.
De pre-diner optie
Misschien blijkt voor jou het beste schrijfmoment direct als je uit je werk komt, nog voor je gaat eten. Laat een ander een keertje voor het diner zorgen, of doe een keer makkelijk. Je kan zoiets natuurlijk ook handig inplannen door bijvoorbeeld de dag ervoor voor twee dagen te koken. Dan heb je vandaag het gemak en toch ook een gezonde maaltijd. Je beste schrijfmoment pakken kan dus ook heel simpel betekenen: vooruit plannen zodat je het beste schrijfmoment zelf creëert.
De after-diner optie
Naast de pre-diner is de after-diner ook een mooi schrijfmoment. Je hebt net nieuwe energie opgedaan en als je meteen na het avondeten aan de slag gaat, houd je de rest van de avond nog over om te ontspannen.
Vergeet niet je verloren halfuurtjes
Iedereen heeft wel een (of meer) verloren halfuurtje(s) ergens op de dag. Een moment tussen twee afspraken door. Een half uur voor je gaat koken. In de middag tussen twee meetings in. Of tijdens een (lange) rit met de trein; ideaal om te gebruiken om te schrijven. Ik gebruikte vroeger toen ik nog voor een baas werkte nogal eens de lunchpauze op mijn werk. En als ik tegenwoordig aan de andere kant van het land een afspraak heb, neem ik liever de trein dan de auto, zodat ik de reistijd kan benutten met schrijven. Het bespaart me ook nog eens het vermoeiende in de file staan.
Combineer voor meer!
Een combinatie van je beste schrijfmomenten kan ook. Ik schrijf zelden echt vlot in de middag, dat zijn voor mij momenten dat ik juist beter redactie- of coachingswerk doe, of posts voor op social media schrijf. Mijn beste schrijfmomenten heb ik ’s ochtends, die momenten probeer ik dan ook het meest te pakken. Maar ’s avonds kan ik zeker ook wel eens een goede flow te pakken krijgen (vooral tijdens NaNoWriMo). Dus wanneer ik ’s ochtends geen tijd om te schrijven had, of als ik een extra schrijfmoment op de dag wil, dan pak ik de avond zeker ook erbij.
Op welk moment van de dag schrijf jij het best?
Groetjes, Giovanna
Als ik in een flow zit, kan ik zo uren en uren achter elkaar allemaal teksten eruit ramen. Maar als dat niet het geval is, gaat het heel stroef en weet ik dat ik beter iets anders kan doen…
Leuk om te lezen hoe dat bij jou werkt. Bij mij maakt ochtend, middag of avond niet heel veel uit, heb ik ontdekt. Waar het bij mij vooral om gaat, is dat ik de rust heb om te schrijven, dus dat ik niet nog van alles moet.
Ja, ik heb toch wel geleerd: ´Gewoon beginnen´.